LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 14/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1229η

ΔιαΝΕΟσις: Η εξωστρέφεια έσωσε την Πορτογαλία

Print Friendly and PDF
-A +A
ΔιαΝΕΟσις: Η εξωστρέφεια έσωσε την Πορτογαλία

Τις στρατηγικές επιλογές που έκανε η Πορτογαλία, με έμφαση στην αύξηση των εξαγωγών, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, αλλά και την αξιοποίηση αποτελεσματικά τα χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, καταγράφει η νέα έρευνα της διαΝΕΟσις ως τους κύριους παράγοντες που η χώρα της Ιβηρικής βγήκε από την κρίση μέσα σε μόλις τρία χρόνια, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Σαν απτέλεσμα τον παραπάνω, το ποσοστό των εξαγωγών το 2017 έφτασε το 43,1% του ΑΕΠ, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε, η ανεργία έπεσε κάτω από 9%, οι μισθολογικές απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων αποκαταστάθηκαν, οι συντάξεις αυξήθηκαν και η ανάπτυξη έφτασε το 2,7% το 2017. 

Σύμφωνα με την νέα δημοσιογραφική έρευνα της διαΝΕΟσις ο πρώτος λόγος είναι η κουλτούρα της συναίνεσης. Στην Πορτογαλία δεν υπήρξαν "Αγανακτισμένοι", όπως στην Ισπανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και, φυσικά, στην Ελλάδα. Με εξαίρεση τις διαδηλώσεις του 2012 και κάποιες αποσπασματικές απεργίες στη συνέχεια, η κοινωνία αποδέχθηκε σε μεγάλο βαθμό στωικά την πραγματικότητα. Η συναίνεση αυτή αποτυπώθηκε λίγο ώς πολύ και στην ανάληψη της «κυριότητας» του μνημονίου από το πολιτικό σύστημα. Αντί για μαζική φορολόγηση της μεσαίας τάξης όπως στην Ελλάδα, ο κεντροδεξιός συνασπισμός της εποχής έθεσε σε εφαρμογή πάνω από 400 μέτρα με σκοπό την τόνωση της παραγωγικότητας και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Μανουέλ Καλντέιρα Καμπράλ, η πορτογαλική οικονομία υπέστη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή, όχι όμως τόσο σκληρή όσο της Ελλάδας, καθώς ο εξαγωγικός τομέας της χώρας ήταν πιο ανθεκτικός, πιο ανταγωνιστικός και πιο μεγάλος. Ο ίδιος τονίζει ότι η εξαγωγική βιομηχανία ήταν ήδη ισχυρή από τη δεκαετία του ’60 και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την ένταξή μας στην ΕΕ καθώς χρησιμοποιήθηκαν σωστά τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρώπης, που αξιοποιήθηκαν τόσο για την περιφερειακή ανάπτυξη (υποδομές), όσο και για τη βελτίωση της τεχνολογίας στη βιομηχανία. Ο υπουργός Οικονομίας της Πορτογαλίας τονίζει επίσης ότι δόθηκε έμφαση στη διαφάνεια ενώ πλέον για τη δημιουργία μιας επιχείρησης χρειάζονται τώρα κατά μέσο όρο 47 λεπτά!

Την περίοδο 2008-2016, οι εξαγωγές της Ελλάδας μειώθηκαν, ενώ εκείνες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αυξήθηκαν κατά 30% από 32% του ΑΕΠ πριν από την κρίση έφτασαν σήμερα το 42% και στόχος είναι το 2025 να αυξηθεί το ποσοστό των εξαγωγών επί του πορτογαλικού ΑΕΠ στο 50%.Επίσης στην έρευνα της «διαΝΕΟσις» καταγράφει ένα ακόμα στοιχείο που βοήθησε την Πορτογαλία να σταθεί στα πόιδια της παρά το ισχυρό χτύπημα της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, μέχρι τη δεκαετία του ’90, η Πορτογαλία πουλούσε την παραγωγή της σε χαμηλό κόστος σε γαλλικούς, αγγλικούς ή γερμανικούς ομίλους. Μετά την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το 2001, και τη διεύρυνση της ΕΕ προς ανατολάς το 2004, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας δεν άντεξαν κι έκλεισαν. Όσες επιβίωσαν επανεφευρέθηκαν δίνοντας σημασία στην καινοτομία έτσι ώστε να απευθύνονται σε ένα κοινό που δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα, όχι στην τιμή.

Ολόκληρη η έρευνα της διαΝΕΟσις είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.