LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 21/02/19
4ος χρόνος, ημέρα 1208η

«Σκωτσέζικο ντους» Ντόναλντ Τραμπ στην Τερέζα Μέι

Print Friendly and PDF
-A +A
«Σκωτσέζικο ντους» Ντόναλντ Τραμπ στην Τερέζα Μέι

Στη Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του επίσκεψη ως Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας συναντήσεις με την πρωθυπουργό και την βασίλισσα της χώρας. Δείχνοντας από την αρχή τις «επιθετικές» του διαθέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος, υποστήριξε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε μια αναστάτωση, ενώ η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την επόμενη εβδομάδα θα είναι πιο εύκολη από αυτή με την Τερέζα Μέι.

Το βράδυ της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Sun, πριν το δείπνο του με την βρετανίδα πρωθυπουργό, ο Ντ. Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται η Βρετανία το Brexit. Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Sun ανήκει στον όμιλο Μέρντοχ ο οποίος βρίσκεται κοντά στις απόψεις του προέδρου Τραμπ.

«Λοιπόν, νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο (βρετανικός) λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την Ε.Ε., σημείωσε αρχικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε να πει πως η Τερέζα Μέι δεν ακολούθησε τις συμβουλές του για τη διαχείριση του ζητήματος. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πήγε σε αντίθετη κατεύθυνση.

Η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον, είπε.

«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό πιθανότατα θα σκοτώσει τη συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Ένα βήμα πίσω σήμερα

Σήμερα όμως, μπροστά στις κάμερες που κατέγραφαν πλάνα από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Τσέκερς Χάουζ -τη θερινή κατοικία των Βρετανών πρωθυπουργών- ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, υποστηρίζοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας είναι πολύ καλές. 

«Ίσως δεν έχουμε ποτέ στο παρελθόν αναπτύξει καλύτερη σχέση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της σημερινής του συνάντησης του με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Είναι δύο πολύ πολύ παραγωγικές ημέρες… Είχαμε ένα δείπνο, όπου αναπτύξαμε ίσως τις καλύτερες σχέσεις που είχαμε ποτέ. Σήμερα μιλάμε για το εμπόριο, μιλάμε για τον στρατό. Παρακολουθήσαμε ορισμένα εκπληκτικά πράγματα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τα οποία πραγματοποιούνται εδώ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Και η σχέση είναι πολύ πολύ δυνατή», τόνισε ο Τραμπ.

Υποβάθμισε την συνέντευξη Τραμπ η Μέι

H πρωθυπουργός Μέι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «ότι τα δύο έθνη δουλεύουν πολύ στενά μαζί και ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο μακροχρόνιος εταίρος μας», σε μια προσπάθεια να μην δώσει συνέχεια στη συνέντευξη Τραμπ. 

Εξάλλου, η εκπρόσωπός της, Άλισον Ντόνελι, όταν ρωτήθηκε για το θέμα επέμεινε «ότι είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να κάνουμε μια καλή συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Εν μέσω διαδηλώσεων η επίσκεψη

Αργότερα σήμερα, ο Τραμπ και η Μελάνια θα μεταβούν στο παλάτι του Γουίνδσορ για να πιουν τσάι με τη βασίλισσα Ελισάβετ, προτού αναχωρήσουν για τη Σκωτία. Διαδηλωτές προγραμματίζουν να τον ακολουθούν σ’ όλες του τις μετακινήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το απόγευμα ετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή χιλιάδων στην πλατεία Τραφάλγκαρ κατά της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, κατά του «σεξισμού του» και της «άρνησής του» ότι ισχύει η κλιματική αλλαγή.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.