LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 15/02/19
4ος χρόνος, ημέρα 1202η

Οι Έλληνες είναι πατριώτες, δεν είναι φασίστες, σύντροφοι…

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Γιάννη Λοβέρδου

Οι επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, που παρεχώρησε στους Σκοπιανούς το δικαίωμα να πανηγυρίζουν ότι απέκτησαν τη δυνατότητα να έχουν «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, έχουν προκαλέσει πανικό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας υποτιμήσει τις αντιδράσεις των Ελλήνων, που θύμωσαν κι αγανάκτησαν με την απαράδεκτη αυτή Συμφωνία, που εκχωρεί την Μακεδονία μας στους γείτονες, προσπαθούν να αποδώσουν τις τεράστιες αυτές αντιδράσεις στην δράση δήθεν «τραμπούκων» και «φασιστών». Είναι το μόνο τους καταφύγιο στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν κάποιες εκλογικές δυνάμεις ενόψει των επόμενων εκλογών, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν εντός του προσεχούς 10μήνου, απευθυνόμενοι αποκλειστικά και μόνον στο αριστερόστροφο κοινό τους, που όμως δεν είναι πλέον αρκετό για να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν ισχυρό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτιμώ ότι το Μακεδονικό θα είναι το μείζον ζήτημα, που θα κατατρώει ως το «σαράκι» της πολιτικής, την όποια εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ κι ασφαλώς και των ΑΝΕΛ, που συνεχώς εξανεμίζονται κι εξαερώνονται, μέσα σε συνθήκες, που μπορούν μέχρι την ώρα της κάλπης να τους οδηγήσουν στην πλήρη εξαφάνιση.

Η πραγματικότητα είναι μία. Όσοι αντιδρούν στην κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι φυσικά ούτε «ακροδεξιοί», ούτε «εθνίκια», ούτε «τραμπούκοι», ούτε «φασίστες». Είναι αποκλειστικά και μόνον πατριώτες, που ανησυχούν επειδή διαβρώνεται η εθνική τους ταυτότητα. Ιδίως σήμερα, που η προϊούσα κρίση των τελευταίων δέκα ετών περίπου, που δεν είναι μόνον οικονομική αλλά και βαθιά κοινωνική, πολιτισμική, κρίση αξιών και ήθους.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της diaNeosis, καταδεικνύεται ότι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους Έλληνες τα τελευταία χρόνια της κρίσης, είναι εξαιρετικά αρνητικά. Είναι συναισθήματα οργής, φόβου, απογοήτευσης ακόμα και ντροπής και ταπείνωσης. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μην εκδηλώνονται όταν οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα φορομπηχτικά η μείωσης των συντάξεων. Αλλά στο θέμα των Σκοπίων και της Μακεδονίας μας εκφράζεται μια πολύ μεγάλη εθνική ιδέα, που υπερβαίνει το εγώ του καθενός μας, κι εκφράζει το είναι το συνόλου. Η αντίδραση στην Συμφωνία των Πρεσπών μετατρέπεται στο όχημα μέσω του οποίου διοχετεύονται όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Ο πατριωτισμός είναι η υπέρτατη αξία. Κι η εκχώρηση της «μακεδονικής» ταυτότητας στους Σκοπιανούς είναι η κυβερνητική απόφαση, που οδήγησε στο να πληγωθεί η δική μας ταυτότητα ως Ελλήνων κι ως Μακεδόνων. Μοιραία το μείζον αυτό ζήτημα, από την στιγμή, που δεν εκτονώνεται με την προσφυγή στη λαϊκή βούληση και στην λαϊκή κυριαρχία, θα συνεχίζει να προκαλεί το εθνικό συναίσθημα των Ελλήνων, που αισθάνονται ότι με την Συμφωνία αυτή θίγονται οι εθνικές μας αξίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει σαφής μεταστροφή, στις εποχές της παρακμής, που ζούμε, σε πιο παραδοσιακές αξίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην εποχή του λυκόφωτος των πολιτικών ιδεολογιών, που ζούμε, μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας στρέφεται στις αξίες της οικογένειας, της θρησκείας, της πατρίδας, πολύ περισσότερο τώρα από ότι τις τελευταίες δεκαετίες.

Όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό. Και τούτο διότι σαφώς αισθάνονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών ότι πλήττεται ο τρόπος ζωής τους κι η ταυτότητα τους, κι εξαιτίας του μεταναστευτικού προβλήματος, που καθίσταται το μείζον πρόβλημα ακόμα και για χώρες, που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως η Γερμανία κι η Αυστρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αρνείται να διαπιστώσει αυτή την πραγματικότητα, είναι καταδικασμένος στην συνείδηση των πολιτών. Και θα πληρώσει το βαρύ τίμημα της αλαζονείας του στην κάλπη, όποτε κι αν στηθεί…

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.