LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Δευτέρα 11/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1226η

H CNL Capital στο Χ.Α. - Μετά από μια 4ετία, ξανά νέα εισαγωγή

Print Friendly and PDF
-A +A
H CNL Capital στο Χ.Α. - Μετά από μια 4ετία, ξανά νέα εισαγωγή

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πρώτη εισαγωγή εταιρείας που δεν ανήκει στον κλάδο της Ακίνητης Περιουσίας μετά από μια τετραετία στο ελληνικό χρηματιστήριο θα σημάνει η είσοδος της CNL Capital στην Κύρια Αγορά έως τις 25 Ιουλίου. Η εταιρεία έχει καταθέσει τον πλήρη φάκελο στις χρηματιστηριακές αρχές και αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Από την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος που εισήχθη πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, τον Ιούλιο του 2014 έχει να δει νέα εισαγωγή εταιρείας που δεν ανήκει στον κλάδο του real estate το Χ.Α!

Ενδιάμεσα, αυτή την τετραετία, λόγω ειδικού καθεστώτος, είχαμε την εισαγωγή της Intercontinental AEEAΠ τον Αύγουστο του 2016 και της Εθνικής Πανγαία που εισήλθε στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 μέσω της συνένωσής της με τη MIG Real Estate.

Η CNL Capital λοιπόν ανοίγει μια καινούρια αγορά τόσο στην ελληνική επιχειρηματικότητα όσο και στο χρηματιστήριο, καθώς είναι η πρώτη Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) στην Ελλάδα! Είναι εποπτευόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δραστηριοποιείται στον κλάδο εναλλακτικής χρηματοδότησης καλύπτοντας ανάγκες ρευστότητας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Η εταιρεία, με πρόεδρο διοικητικού συμβουλίου τον κ. Πάνο Λέκκα και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Νίκο Χλωρό, ιδρύθηκε το 2014 όμως αυτή την τετραετία αποτελεί ένα μικρό success story μέσα στην κρίση, ερχόμενη να καλύψει ένα κενό που δημιουργήθηκε λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν επαρκώς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρέχει βραχυχρόνια ρευστότητα σε ΜμΕ στην Ελλάδα, με ορίζοντα έως ένα έτος, μέσω επένδυσης στα ομολογιακά δάνεια που αυτές εκδίδουν.

Όπως τόνισαν χθες τα στελέχη της στην πρώτη συνάντηση με δημοσιογράφους με αφορμή την εισαγωγή στο Χ.Α., μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει συνάψει 32 ομολογιακά δάνεια με τις εταιρείες που συνεργάζεται, με τα 12 εξ αυτών να έχουν γίνει μέσα στο 2018 που είναι το καλύτερο έτος από την ίδρυσή της.

Τα 15 από αυτά τα εταιρικά ομόλογα έχουν λήξει επιτυχώς, ενώ τα υπόλοιπα 17 είναι πλήρως ενήμερα, κάτι που πιστοποιεί ότι στη χώρα υπάρχουν εξαιρετικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνέπεια και καλό management, που το μόνο που χρειάζονται είναι ενίσχυση ρευστότητας για να υποστηρίξουν τις εργασίες τους.

Η CNL Capital επενδύει σε μικρομεσαίες εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών περί τα 20 έως 30 εκατ. ευρώ, που έχουν ανάγκη από ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης ώστε να υποστηρίξουν τις εργασίες τους και τον εμπορικό τους κύκλο. Τα 32 ομολογιακά τα έχει κάνει με 20 εταιρείες, κάτι που σημαίνει πως έχει συνάψει δύο ή και τρία δάνεια με κάποιες εξ αυτών, με τη συνεργασία να προχωρά επιτυχημένα.

Το 9% ελέγχει η Επενδυτική Τράπεζα και το 7,5% το Ίδρυμα Ωνάση

Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια αρχική ομάδα 25 επενδυτών, ενώ πλέον σ' αυτήν συμμετέχουν 35 επενδυτές. Μετά από αυξήσεις κεφαλαίου τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος με την εισαγωγή στο Χ.Α. είναι η άντληση 4 έως 4,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως τόνισαν χθες τα στελέχη της εταιρείας, ανάμεσα στους ισχυρούς μετόχους της είναι η Επενδυτική Τράπεζα που ελέγχει το 9% του μετοχικού της κεφαλαίου και το Ίδρυμα Ωνάση που έχει το 7,5%.

Μέχρι στιγμής ο μέσος όρος των χρηματοδοτήσεων ανά επιχείρηση είναι στα 300 χιλ. ευρώ, με «ταβάνι» το 1 εκατ. ευρώ, ενώ όπως τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νικόλαος Χλωρός, μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. η εταιρεία θα εστιαστεί σε χρηματοδοτήσεις από 500 χιλ. έως 1,5 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας.

Κύρια συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρείας έναντι των τραπεζών είναι η μεγάλη ευελιξία καθώς μέσα σε ένα ή ενάμιση μήνα εκταμιεύει τα κεφάλαια, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της «ζωής» του ομολόγου, υπάρχει στενή συνεργασία με την εταιρεία.

Ανάμεσα στις 20 εταιρείες που έχει συνεργαστεί έως τώρα η CNL Capital, είναι οι ΑΙΣΑΚΟΣ, ΕΠΕΞΥΛ, Megasystems, Olive Media, QUALCO και Amaze. Δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς κλάδους όπως βιομηχανία τροφίμων, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, καταναλωτικά προϊόντα, παραγωγή καλλυντικών, κατασκευές κ.λπ.

Η αξία των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους 34 μήνες ξεπερνά τα 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο του 2018, εξετάζονται επενδύσεις σε πάνω από 12 νέα ομολογιακά δάνεια αξίας 6,2 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου και η δέσμευση για μέρισμα

Στις 2 Απριλίου 2018 έγινε η τακτική γενική συνέλευση όπου αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση 400.000 μετοχών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ έκαστη και η εισαγωγή των μετοχών της CNL Capital στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., κάτι που πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου, όπως ορίζει ο νόμος.

Η εσωτερική αξία της μετοχής όπως υπολογίζεται από τη διαχειρίστρια εταιρεία ανέρχονταν στις 31 Μαΐου 2018 σε 10,49 ευρώ. Η εταιρεία είναι κερδοφόρα ήδη από το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, ενώ από φέτος διανέμει και μέρισμα στους μετόχους της. Μάλιστα, η διοίκηση δεσμεύεται για τη διανομή ετησίου μερίσματος που κατ’ ελάχιστο θα ισούται με το μέσο όρο των δύο ακόλουθων ποσών: 40% των ετησίων κερδών και 4% επί της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας στις 31/12 του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.