LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Σάββατο 16/02/19
4ος χρόνος, ημέρα 1203η

Νέοι δασμοί Τραμπ ύψους $200 εκατ. στην Κίνα

Print Friendly and PDF
-A +A
Νέοι δασμοί Τραμπ ύψους $200 εκατ. στην Κίνα

Επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε να επιβάλλει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα.

Η λίστα που περιλαμβάνεται στο έγγραφο των 200 σελίδων περιλαμβάνει αντικείμενα όπως τηλεοράσεις και άλλα. Ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR) διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος και ότι θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους δασμούς, πριν η επιβολή τους οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, αποσμητικά, αντιιδρωτικά, αλάτια μπάνιου, σαμπουάν, προϊόντα μακιγιάζ, σαπούνια βρίσκονται στη νέα λίστα.

Παράλληλα, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι καλούν τον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για να λύσουν το εμπορικό ζήτημα.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει συνεχώς την πίεση στον εμπορικό πόλεμο που έχει αρχίσει με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.

Κίνα: Είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε

Η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε «αιφνιδιασμένη» από τις ενέργειες των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η νέα λίστα είναι «απαράδεκτη», ενώ τόνισε ότι θα αναγκαστεί να αντιδράσει στους δασμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.

«Οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο ο Λι Τσενγκάνγκ, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν το σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) αλλά και την παγκοσμιοποίηση. Για τον Λι Τσενγκάνγκ, η μοναδική ορθή επιλογή στη σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον είναι η συνεργασία.

Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια σε ελεγχόμενο ωστόσο περιβάλλον. Το γουάν υποχωρεί έναντι του δολαρίου, ενώ ο χαλκός βρέθηκε εντός της συνεδρίασης στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα σχεδόν χρόνο.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.