LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 14/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1229η

Κρεμλίνο: Προϊόν του «ψυχρού πολέμου» το ΝΑΤΟ

Print Friendly and PDF
-A +A
Κρεμλίνο: Προϊόν του «ψυχρού πολέμου» το ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε το ΝΑΤΟ ως «προϊόν του Ψυχρού Πολέμου» στόχος του οποίου είναι η «αντιπαράθεση» με τη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας παράλληλα οτι δε θέλει να παρέμβει στα όσα θα διαμειφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και την Πέμπτη ανησυχούν ότι θα βρεθούν κάτω από την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απαιτεί τον καταμερισμό του οικονομικού βάρους της Συμμαχίας.

«Οι μεταξύ τους διαφορές δεν μας αφορούν. Η σχέση μας με το ΝΑΤΟ είναι σε όλους γνωστή. Αυτή η συμμαχία είναι προϊόν του Ψυχρού Πολέμου και της αντιπαράθεσης που υπήρχε εκείνη την εποχή» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος είπε επίσης ότι όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα η Συμμαχία - να διευρυνθεί προς τα σύνορα της Ρωσίας και να αναπτύξει στρατιωτικές υποδομές κοντά στη ρωσική επικράτεια- επιβεβαιώνουν κάθε φορά την ουσία αυτής της συμμαχίας. Πρόσθεσε τέλος, ότι παρ' όλα αυτά η Ρωσία διατηρεί ακόμα «αρκετά μέτριες επαφές» με το ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά  τη συμβολή του παραιτηθέντος Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στις ρωσο-βρετανικές σχέσεις τις χαρακτήρισε «πολύ μέτρια», ενώ σημείωσε πως κατά τη γνώμη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «πλέον πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη υπόθεση Σκριπάλ εξαιτίας της οποίας οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν δραματικά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο Νμτίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία περιμένει από τη Βρετανία μία πολιτική επιφοίτηση στο ακανθώδες αυτό θέμα.

«Αργά ή γρήγορα αναμένουμε λογικές εξηγήσεις ή επιχειρήματα για την υπόθεση Σκριπάλ και το πρόσφατο επεισόδιο στο Έιμσπερι» δήλωσε ο Πεσκόφ. Στο Έιμσπέρι μολύνθηκε ένα ζευγάρι όταν εκτέθηκε στον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, με αποτέλεσμα η 44χρονη γυναίκα να καταλήξει. Από το Νόβιτσοκ δηλητηριάσθηκαν τον Μάρτιο ο Ρώσος πρώην πράκτορας Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στις δύο υποθέσεις ενώ κατηγορεί παράλληλα το Λονδίνο ότι απέρριψε τη ρωσική πρωτοβουλία να διεξαγάγουν κοινή έρευνα στην υπόθεση Σκριπάλ. Ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες αποφάσισαν να απελάσουν συνολικά πάνω από εκατό Ρώσους διπλωμάτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε επικρίνει επανειλημμένα τη Ρωσία. Στα μέσα Μαρτίου είχε εκφράσει την άποψη ότι ήταν «πολύ πιθανό» ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διέταξε τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Λίγες ημέρες αργότερα είχε θεωρήσει «απλό» το να συγκρίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018, το οποίο διεξάγεται στη Ρωσία, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Βερολίνο τρία χρόνια πριν από την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου από τον Αδόλφο Χίτλερ.

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για να «καυχηθεί». Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Μπόρις Τζόνσον μετάβηκε στη Μόσχα όπου είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τις διαφορές Λονδίνου - Μόσχας στην υπόθεση της Συρίας και της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.