LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 24/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1239η

Οι μεγάλες επενδύσεις της LG στη ρομποτική

Print Friendly and PDF
-A +A
Οι μεγάλες επενδύσεις της LG στη ρομποτική

Του Γιάννη Γορανίτη

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας μοιάζουν ο ένας μετά τον άλλον να κατανοούν τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται στη νέα εποχή της ρομποτικής. Επειδή βέβαια ακόμη και για τους ισχυρότερους του κλάδου, δεν είναι εύκολο να αναπτύξουν αυτόνομα ενδοεταιρικά τμήματα και να επενδύσουν σε ειδικά τμήματα έρευνας και ανάπτυξης, επιλέγουν τη λύση των εξαγορών και των παράλληλων επενδύσεων.

Αντίστοιχο δρόμο ακολουθεί η νοτιοκορεατική LG Electronics, που έχει από χρόνια ασχοληθεί ενεργά με τον κλάδο. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων της PyeongChang, μάλιστα, δοκίμασε στο αεροδρόμιο και άλλους χώρους πρωτότυπα ρομπότ καθοδήγησης και καθαριότητας, ενώ πρόσφατα παρουσίασε τρία νέα CLOi concept robots που είναι σχεδιασμένα για χρήση σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ.

Πλέον εισέρχεται αρκετά πιο δυναμικά στον χώρο, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις της. Εγκαινιάζοντας τη νέα στρατηγική της ThinQ AI, ξεκίνησε μια ευρεία ακολουθία εξαγορών πολλών startups. Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις της LG σε νοτιοκορεατικές νεοφυείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη ρομποτική έχουν ήδη ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Τα ρομποτικά startups που τράβηξαν το ενδιαφέρον της LG

Και οι τέσσερις πρώτες εταιρείες που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον των υπευθύνων της LG και παράλληλα τα επενδυτικά κεφάλαιά της, προέρχονται από τη Νότια Κορέα. Πρόκειται για της εξής:

Η Acryl Inc. ιδρύθηκε προ επταετίας από ακαδημαϊκούς και ερευνητές του KAIST (Κορεατικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας), με στόχο την ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Η ολοκληρωμένη πλατφόρμα "Jonathan" αξιοποιεί τα big data και τη βαθιά μηχανικά μάθηση, και έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει ανθρώπινα συναισθήματα και χειρονομίες, διαβάζοντας κείμενα, βλέποντας εικόνες, και ακούγοντας ομιλίες.

Η SG Robotics με κεντρικό σύνθημα το «Ρομπότ για καλύτερη ζωή» αναπτύσσει wearable bots, κυρίως για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, όπως οι παραπληγικοί και τα άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις, ενώ ήδη κατασκευάζει ένα ρομπότ που μπορεί να «φορεθεί» από παιδιά.

Η Robotis εξειδικεύεται στα εκπαιδευτικά ρομπότ και τις ρομποτικές λύσεις για τον κλάδο της παιδείας. Έχει βραβευθεί για ένα πατενταρισμένο σύστημα ελεγκτών και έξυπνων ενεργοποιητών για ρομπότ πολλαπλών αρθρώσεων, όπως και για τους αισθητήρες που συνεργάζονται με το πρωτότυπο λογισμικό προγραμματισμού ρομπότ.

Η Robostar κατασκευάζει βιομηχανικά ρομπότ και υλοποιεί ολοκληρωμένες ρομποτικές λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία και μεγάλες μονάδες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, οθονών, ημιαγωγών κ.ά.

Η εξαγορά της Bossa Nova

Η πιο ηχηρή όμως κίνηση της LG ήταν η συνεργασία της με την Bossa Nova Robotics, μία από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου. Ειδικεύεται στην αυτοματοποιημένη λήψη, συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, κατά βάση για προϊόντα του λιανεμπορίου, με τη βοήθεια των ρομπότ της.

Η ανάλυση των συλλεχθέντων data χρησιμοποιείται από τους ειδικούς αλγόριθμους που με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου λογισμικού κατευθύνουν και επικουρούν τη λειτουργία καταστημάτων μεγάλης κλίμακας σε όλο τον κόσμο. Ήδη από το 2017, η Walmart, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων λιανικής στις ΗΠΑ, αξιοποιεί τα ρομπότ της Bossa Nova σε διάφορα καταστήματά της, ενώ αρκετές ακόμη αλυσίδες σχεδιάζουν να συνεργαστούν με την εταιρεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της LG, οι επενδύσεις αναδεικνύουν τις προθέσεις της εταιρείας για να λανσάρει σύντομα εμπορικές εκδόσεις των ρομπότ υπηρεσιών, αλλά και να τα καταστήσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.