LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 21/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1236η

Όχι Τσίπρα στην τροπολογία Μητσοτάκη για μη περικοπή συντάξεων

Print Friendly and PDF
-A +A
Όχι Τσίπρα στην τροπολογία Μητσοτάκη για μη περικοπή συντάξεων

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν τόλμησε να βάλει την υπογραφή του, όπως έκανε στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας στην τροπολογία που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μη περικοπή των συντάξεων. Ενώ αφήνει να δημιουργείται ένα κλίμα που θέλει τη μη εφαρμογή του μέτρου, στη Βουλή έστριψε διά της… επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ισχυρίστηκε ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε να παριστάνει τον τζάμπα μάγκα, αφού πρόκειται για «τρυπολογία», δηλαδή μια τρύπα στο νερό. Δίχως να εξηγήσει γιατί και πως ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι η επιτομή της γελοιότητας και του κυνισμούς. Κι αυτό διότι -λέει- η ΝΔ «παίζει εν ου παικτοίς»! Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι συνταξιούχοι δεν είναι ποντίκια για να χωθούν σε αυτή την τρύπα, είναι άνθρωποι με υπερηφάνεια και ξέρουν ποιοι τους καταδίκασαν στη φτώχεια».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιδόθηκε σε ένα υβρεολόγιο, όταν ο ίδιος νωρίτερα είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση, ενώ υπογράμμισε ότι είναι περήφανος για τη στάση του λαού του 2015 στο δημοψήφισμα, επειδή ήταν μια πράξη αντίστασης.

Την ίδια ώρα, πάντως, παραδέχτηκε ότι το δημοσίευμα της ΕφΣυν αλλά και του Θανάση Καρτερου ήταν fake news! Όμως κατά τον Αλέξη Τσίπρα επειδή ο κ. Μητσοτάκης ασχολήθηκε με το θέμα, διαψεύδοντάς το συνιστά… ενοχή!

Στο μεταξύ, κατηγόρησε την ΝΔ για θράσος σχετικά με την  κριτική για τα πλεονάσματα. «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα πλεονάσματα, πόσο καταστροφικά είναι. Υπάρχει κανείς σε αυτήν την αίθουσα που να πέτυχε κάτι καλύτερο από αυτά τα πλεονάσματα; Θυμάμαι στην κυβέρνηση που συμμετείχατε κ. Μητσοτάκη είχατε συμφωνήσει πλεονάσματα 4,5% ως το 2018 και μέσο όρο 4% έως το 2031. Είναι θράσος να μας κάνετε κριτική», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, τον… έψεξε επειδή μίλησε μόνο για δέκα λεπτά για την οικονομία, ενώ υπογράμμισε ότι με όπλο αυτή τη συμφωνία, οι αγορές είναι ορθάνοιχτες.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να το αποδομήσει, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. «Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι διαπραγματευτεί μείωση πλεονασμάτων μετά από ένα δημιουργικό σοκ. Ποιο είναι αυτό το σοκ; Το 12ωρο της εργασίας, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η καθήλωση του κατώτατου μισθού, η μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία», υπογράμμισε.

Είπε, δε, ότι το «μαξιλάρι» (buffer) προέκυψε από τις δοκιμαστικές εξόδους, αλλά και από τις εκταμιεύσεις του ESM, ενώ σχετικά με τα περί «στάσης πληρωμών», τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό και μάλιστα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αναμένεται να μηδενιστούν.  «Βρείτε άλλο επιχείρημα, σκούριασε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει αναφορικά με τις συναντήσεις του με επιχειρηματίες. Αφήνοντας απ’ εξω τον Ι. Σαββίδης αλλά και τον Λ. Λαυρεντιάδη μίλησε για συγκεκριμένους επιχειρηματέις. «Με ρωτήσατε αν μεταξύ άλλων έχω συναντήσει τον κ. Μπόμπολα, τον κ. Ψυχάρη, τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Καλογρίτσα. Για να δούμε, τι χατίρια έχει κάνει σε αυτούς η κυβέρνηση; Ο κ. Μπόμπολας δεν έχει πια την εφημερίδα «Έθνος» γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Για τον κ. Καλογρίτσα να ρωτήσετε τον κ. Θεοδωρικάκο Ο κ. Ψυχάρης δεν έχει πια τον ΔΟΛ, ενώ έχασε και το σπίτι του στο Πόρτο Χέλι γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Ο κ. Μαρινάκης, αν και συναντήθηκε μαζί μου, δεν γλίτωσε να του ασκηθεί ποινική δίωξη για τις δουλειές του. Όσο θα είμαστε κυβέρνηση, θα είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στον νόμο», τόνισε και προσέθεσε ότι «το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν ένας πολιτικός συναντά επιχειρηματίες, αλλά αν αποδέχεται τα αιτήματά τους και τους κάνει τα χατίρια έναντι ανταλλαγμάτων στήριξη».

Επανερχόμενος στο Σκοπιανό ο Α. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι στη ΝΔ έγινε όψιμοι Μακεδονομάχοι «για να μη σας διασπάσουν το κόμμα». Είπε ότι για τη γλώσσα, η χώρα μας βρέθηκε προ τετελεσμένων από τη συμφωνία του 1977 ενώ  για το έθνος, δεν αναφέρεται πουθενά στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αλλά αναφέρεται μόνο η  ιθαγένεια.

Τέλος, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποδείξει ότι εκείνος είναι μακριά από τη διαπλοκή, καθώς επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν και μίλησε για τα χαμένα χρήματα στα πόθεν έσχες Φλαμπουράρη και Σταθάκη, επανέφερε τα γνωστά με το πόθεν έσχες της Μ. Μητσοτάκη. «Δεν είμαστε το ίδιο, έχουμε άλλη διαδρομή. Δεν θα σας βγουν σε καλό οι συγκρίσεις. Και για να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο, σταματήστε να παρουσιάζετε κ. Μητσοτάκη τον εαυτό σας ως θύμα κακόβουλης δημοσιογραφίας και δημοσιευμάτων που κατευθύνονται από το Μαξίμου και εμένα προσωπικά», κατέληξε.

Τριτολογία... μία από τα ίδια

Σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων επιδόθηκε και στην τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνέχισε την κόντρα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός κρατώντας μια ταυτότητα προσπάθησε να εξηγήσει τον όρο ιθαγένεια ως προς τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στους πανηγυρισμούς της γειτονικής χώρας και στη χρήση εκ μέρους τους του όρου «μακεδονικός».

Σχετικά με υπόνοιες του κ. Μητσοτάκη για θέματα σχέσεων με επιχειρηματίες, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο ίδιος δεν έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα και ότι αναφέρθηκε σε γνωστές υποθέσεις που απασχολούν τη δικαιοσύνη. Τον προκάλεσε, αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά τον ίδιο, την οικογένεια του ή υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα.

«Για Καλογρίτσα είπε του δώσαμε τα έργα. Ποια έργα του δώσαμε. Δεν έγινε διαγωνισμός; Δεν πλειοδότησε στον διαγωνισμό; Λάσπη πάλι στον ανεμιστήρα έριξε. Εχει στοιχεία; Τον προκαλώ αν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν εμένα, την οικογένειά μου ή κάποιον από τους υπουργούς, να τα πάει στον εισαγγελέα. Μ’ αυτά δεν θα παίζουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε ακόμα:

- Ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις κατά Μητσοτάκη από τον Α. Τσίπρα στη Βουλή

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.