LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 17/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1232η

Ν. Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία επιβεβαιώνει τη «μακεδονική» ταυτότητα όσο ποτέ άλλοτε

Print Friendly and PDF
-A +A
Ν. Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία επιβεβαιώνει τη «μακεδονική» ταυτότητα όσο ποτέ άλλοτε

Η Συμφωνία των Πρεσπών «όχι μόνο δεν θέτει σε κίνδυνο τη "μακεδονική" ταυτότητα, αλλά αντιθέτως την επιβεβαιώνει και την ενισχύει όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, στην τοποθέτησή του στη Βουλή της γειτονικής χώρας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Στην πράξη, με τη Συμφωνία κατοχυρώνεται η ταυτότητά μας και θα ξεπεραστεί το διαχρονικό πρόβλημα για τη γλώσσα», υποστήριξε ο κ. Ντιμιτρόφ, εξηγώντας ότι με την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «θα δημοσιεύονται έγγραφα στα "μακεδονικά" και θα μεταφράζονται με την αναγνωρισμένη "μακεδονική" γλώσσα».

Σχετικά με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και την άρνησή του να υπογράψει τη Συμφωνία, ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πλέον είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το διάταγμα της κύρωσής της. Υπογράμμισε ακόμα ότι η Συμφωνία βγάζει τη χώρα από τη μειονεκτική θέση στην οποία βρισκόταν μέχρι τώρα και ζήτησε «να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και να είμαστε ενωμένοι»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε για δεύτερη φορά το νόμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με 69 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών. Το νομοσχέδιο είχε επιστρέψει στη βουλή μετά άρνηση του Προέδρου της χώρας, Γκεόργκε Ιβάνοφ να την υπογράψει, παρόλο που είχε υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία στις 20 Ιουνίου.

Ζ. Ζάεφ: Δεν έχουμε κανενός είδους αλυτρωτισμό προς την Ελλάδα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει στον στον βοσνιακό ειδησεογραφικό ιστότοπο Klix.ba ότι η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ιστορικής σημασίας και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

«Με αυτήν τη συμφωνία δημιουργούμε μία νέα πολιτική πρακτική, από την οποία θα μπορούσαν να διδαχθούν οι επόμενες γενιές, να μάθουν πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Ναι, σε συνεννόηση με την Ελλάδα, προσθέσαμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας μας και έτσι αποδείξαμε κάτι που ήταν σημαντικό για τους νότιους γείτονες μας, ότι δεν έχουμε κανέναν εδαφικό ή οποιονδήποτε άλλον αλυτρωτισμό» ανέφερε ο κ. Ζάεφ,  ο οποίος σήμερα επισκέπτεται το Σαράγεβο.

Αποτιμώντας τα κέρδη για τους πολίτες της χώρας του, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, προσθέτοντας ότι δημιουργείται η προοπτική οικονομικής ανάπτυξης και διασφαλίζεται η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο δημοψήφισμα οι πολίτες θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα και κάλεσε την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. «Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα και είμαι βέβαιος ότι ο λαός θα πει "ναι". Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την εφαρμογή της βούλησης του λαού, όλοι πρέπει να τη σεβαστούν, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος Ιβάνοφ. Η κυβέρνηση, δε, έχει την τιμή και την ευθύνη να υλοποιήσει τη λαϊκή εντολή και θα το πράξει» τόνισε.

Αναφερόμενος στην αύξηση της εθνικιστικής ρητορικής ο κ. Ζάεφ εκτίμησε ότι είναι πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο θα εξαλείψει σταδιακά με την ενίσχυση της συνεργασίας και την επίδειξη διάθεσης συνεννόησης από τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής για την επίλυση διμερών προβλημάτων. «Τώρα είναι ο καιρός των λύσεων και δεν υπάρχει χώρος στα Βαλκάνια για όσους επιδιώκουν τη διαιώνιση των προβλημάτων» κατέληξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.