LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Σάββατο 23/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1238η

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλος χορηγός της ακροδεξιάς στη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας

Print Friendly and PDF
-A +A
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλος χορηγός της ακροδεξιάς στη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με πολύ σκληρές εκφράσεις περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβέρνηση με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μετά και την συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξη τύπου στην Πάτρα χαρακτήρισε «θίασο του παραλόγου», τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ότι Τσίπρας Καμμένος έχουν ένα κοινό στοιχείο. Την αγάπη για την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα σχολίασε εμμέσως και τα όσα είπε ο Πάνος Σκουρλέτης περί πιθανής ύπαρξης μίας διαφορετικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή.

«Πρόκειται για έναν θίασο του παραλόγου. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δηλώνει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν κάποια στιγμή θα έρθει στην βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό, την οποία ο κ.Καμμένος άφησε τον κ.Τσίπρα να υπογράψει. Τους ενώνει το πάθος και η αγάπη τους για την εξουσία, έχουν πάρει διαζύγιο από την κοινωνία.

Δε θεωρώ ότι υπάρχει καμία περίπτωση να προκύψει άλλη κυβερνητική πλειοψηφία από αυτή την βουλή. Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερον δυνατόν. Δεν ξέρω αν αυτό που βλέπουνε είναι τραγέλαφος ή τσίρκο αλλά σίγουρα είναι πρόκληση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Παρακολουθώ την περίπου γραφική προσπάθεια να παρουσιάσουν την ΝΔ ως ακροδεξιά, την στιγμή που ο κ.Τσίπρας κυβερνά με την ακροδεξιά, ο οποίος με τις κινήσεις του ήταν ο μεγάλος χορηγός της ακροδεξιάς στη χώρα. Είναι αυτός που προσπαθεί να δημιουργήσει κόμμα στα δεξιά της ΝΔ, θέλοντας να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΝΔ.

«Ο κ.Τσίπρας επιμένει να διχάζει και να χρησιμοποιεί ένα λεξιλόγιο που παραπέμπει σε άλλες εποχές» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ.Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τα όσα είπε χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί, για τον οποίο χρησιμοποίησε ξανά υψηλούς τόνους.

«Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρέθηκε σε πρόγραμμα και το οποίο ολοκληρώνεται, με ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης πιο αυστηρό. Είναι η μόνη χώρα που προνομοθέτησε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου χωρίς τη δική μας συναίνεση.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ώρα που της επιβλήθηκαν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Καθαρή έξοδος δεν είναι σε καμία περίπτωση. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν την ανάγκη να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα, ούτε όμως ο κ.Μοσκοβισί, ούτε κανείς άλλος θα υποστεί τις μειώσεις στις συντάξεις και του αφορολόγητου. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουν, κίνηση η οποία έχει στοιχείο πρόκλησης. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία πολιτική αλλαγή» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι στην πρώτη συνάντηση που έκανε με τον κ.Τσίπρα, πριν από δυόμιση χρόνια, του έθεσε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και να συμφωνήσουν αμοιβαία να κρίνουν αναθεωρητέα, όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα.

«Είναι τακτικισμός μίας κυβέρνησης που πνέει τα λοίσθια να ανοίγει την συνταγματική αναθεώρηση στην συγκεκριμένη περίοδο. Υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται αναθεώρηση χωρίς να χρειάζεται αλλαγή στο άρθρο τρία» ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Είμαστε κατά της απλής αναλογικής και θα καταργήσουμε την σχετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκτιμώ ότι επειδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν μετά τις εθνικές, οι επόμενες αυτοδιοικητικές θα γίνουν με άλλο εκλογικό νόμο. Άρα η όλη συζήτηση είναι ένα αδειανό πουκάμισο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα επανέφερε το θέμα της ψήφου των ομογενών.

«Έχω προτείνει στον κ.Τσίπρα την κατάτμηση της Β Αθήνας με παράλληλη παροχή ψήφου ομογενών. Ο κ.Τσίπρας κρύβεται στο ζήτημα των Ελλήνων που διαμένουν εκτός Ελλάδας. Εδώ και ενάμιση μήνα έχω καταθέσει αίτημα για σχετική συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης δεν την ορίζει, πρόκειται για μία βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι εφόσον ο κ.Τσίπρας φέρει νόμο για την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις, τις οποίες ο ίδιος νομοθέτησε, η ΝΔ θα την στηρίξει.

«Εμείς δεν ψηφίσαμε τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου. Είμαστε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές. Δεν ξέρω αν έχει κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι. Εάν ο κ.Τσίπρας εννοεί αυτά που λέει ας ξεψηφίσει αυτά που ψήφισε, εμείς θα τον στηρίξουμε σε αυτό, εμείς δεν τα ψηφίσαμε» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ρωτήθηκε και για τα δημοσίευμα περί συνάντησής του με τον πρώην ισχυρό άνδρα της NOVARTIS.

«Συμμετείχα σε μία κοινωνική εκδήλωση με τον κ.Φρουζή, πολύ πριν διεκδικήσω την ηγεσία της ΝΔ. Η τάση της κυβέρνησης να προαναγγέλλει μέσα από γνωστά κυβερνητικά συγκροτήματα. Δεν επιχειρήσαμε να συγκαλύψουμε τίποτα.

Είμαι σίγουρος ότι η δικαιοσύνη θα κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Ποιοι είναι αυτοί που μονίμως έχουν προσβάσεις σε δικογραφίες . Υπάρχει προκλητικότατη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαιοσύνη. Οι επόμενες εκλογές θα αφορούν και την ίδια την πορεία της δημοκρατίας μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι εθνικές εκλογές. Έχουμε αρκετό χρόνο να σκεφτούμε την τακτική μας. Τα κόμματα απομακρύνονται από τις λογικές των σκληρών κομματικών χρισμάτων. Είναι καλύτερο να ακούμε προσεχτικά τις τοπικές κοινωνίες” σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε και έναν σύντομο απολογισμό των δυόμιση ετών που βρίσκεται στην ηγεσία της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι εσωστρέφεια στην Πειραιώς δεν υπάρχει» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Εκλέχθηκα πριν από δυόμιση χρόνια με ένα κεντρικό σύνθημα, η ΝΔ από την αρχή, πιστεύω ότι έχουμε πετύχει πολλά. Έχουμε αλλάξει το καταστατικό μας, το κόμμα χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα μέλη του. Έχουμε κάνει δύο συνέδρια και θα ακολουθήσει και άλλο συνέδριο το Δεκέμβριο του 2018. Έχουμε δρομολογήσει το μητρώο στελεχών. Έχουμε ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό των κομματικών μας οργανώσεων και εκπέμπουμε ένα λόγο μακριά από το λαϊκισμό. Έχω αποκρούσει τον πειρασμό του λαϊκισμού. Θα πορευθούμε το δρόμο της αλήθειας και θα μιλήσουμε τολμηρά και με γωνίες. Δε θεωρώ τις διαφορετικές απόψεις εσωστρέφεια. Βεβαίως πάντοτε η μειοψηφία θα πρέπει να συντάσσεται με την πλειοψηφία. Δεν υπάρχει θέμα εσωστρέφειας στην ΝΔ» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Από την συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΝΔ δεν έλειψαν οι αναφορές και στο μεταναστευτικό.

«Βλέπω το τελευταίο διάστημα ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να με συνδέσει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Έχω τσακωθεί με τον κ.Ορμπαν σχεδόν σε κάθε σύνοδο του ΕΛΚ. Ευρωπαϊκή λύση για το μεταναστευτικό χρειάζεται, το θέμα όμως είναι το ποιος είναι αξιόπιστος για να το εκπονήσει. Ο κ.Τσίπρας δεν είναι, μια και ήταν αυτός που άνοιξε τα σύνορα και απέτυχε στην άμεση υλοποίηση της εθνικής πολιτικής ασύλου” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.