LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Παρασκευή 15/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1230η

Γ. Κατρούγκαλος: Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί με την πΓΔΜ

Print Friendly and PDF
-A +A
Γ. Κατρούγκαλος: Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί με την πΓΔΜ

«Όλα τα ουσιώδη θέματα έχουν συμφωνηθεί με την πΓΔΜ σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, όταν συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Μένει όμως να επισημοποιηθεί η συμφωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την άλλη πλευρά να προωθήσει τα θέματα αυτά, γιατί τα θεωρούμε αμοιβαία επωφελή και αναγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του [...] Από εκεί και μετά, μικρές φραστικές βελτιώσεις πάντοτε θα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, εφόσον αυτές ενδεχομένως αυξήσουν την πιθανότητα της άλλης πλευράς να περάσει, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στο δημοψήφισμα της συμφωνίας», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕα.

Όσον αφορά το όνομα που τελικά θα επιλεγεί, ο Γ. Κατρούγκαλος είπε: «Είναι ένα από τα τρία που είχε βάλει στο τραπέζι ο κ. Νίμιτς. Ως προς το όνομα, από τη στιγμή που ανταποκρίνεται στους όρους που έχουμε θέσει, να είναι διακριτό και από την αρχαία ελληνική Μακεδονία και από τη δική μας ελληνική Μακεδονία και να προσδιορίζει μία σύνθετη ονομασία ένας γεωγραφικός, ή χρονικός προσδιορισμός, δεν έχουμε κάποιον λόγο να είμαστε επιλεκτικοί. Στο κάτω-κάτω η άλλη χώρα είναι αυτή που αλλάζει το όνομά της, αλλάζει το Σύνταγμά της, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα διπλωματικά χρονικά κατόπιν μιας διεθνούς σύμβασης.

Είναι ονόματα καλύτερα από αυτά που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις. Όπως φάνηκε στις τελευταίες δημόσιες ανταλλαγές επιχειρημάτων, συζητούσαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το "Μακεδονία-Σκόπια", το οποίο προφανώς είναι πολύ χειρότερο από τα τρία ονόματα που είναι στο τραπέζι. Αυτά τα ονόματα τα έχει δεχθεί επί της αρχής και η άλλη πλευρά».

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της συμφωνίας για τα ζητήματα αλυτρωτισμού ο αν. υπουργός Εξωτερικών εξήγησε: «Έπρεπε να βγάλουμε από το τραπέζι όλα τα στοιχεία που μπορεί να δοκίμαζαν μετά τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις χώρες. Όχι μόνο να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός από το Σύνταγμα -αυτό είναι θεμελιώδες- αλλά επίσης να προσδιοριστεί ότι και τα θέματα της ταυτότητάς τους και της γλώσσας τους δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στο μέλλον όχημα αλυτρωτισμού. Υπάρχει ειδική μέριμνα στη συμφωνία, που προσδιορίζει ότι καμιά σχέση δεν έχουν ούτε με την αρχαία ελληνική ιστορία τα θέματα ταυτότητας του γειτονικού κράτους, περιλαμβανομένης της γλώσσας, ούτε προφανώς με την ελληνικότητα της δικής μας Μακεδονίας».

Για το θέμα της γλώσσας, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Το ότι η γλώσσα είναι "μακεδονική" το έχει αποδεχθεί η χώρα μας από το 1977. Υπάρχουν ορισμένα κεκτημένα στο επίπεδο του ΟΗΕ που εμείς παγίως δεν τα αμφισβητούμε, γιατί είναι προς το συμφέρον μας να είναι το διεθνές δίκαιο ένα ασφαλές πεδίο αναφοράς. Από εκεί και μετά, μολονότι αυτό δεν μπορούσε να διεκδικηθεί πια, γιατί έχει δοθεί από το 1977, αυτό που προσπαθήσαμε και νομίζω θα δει ο ελληνικός λαός ότι το πετύχαμε, είναι να προσδιορίσουμε ότι αυτή η γλώσσα είναι σλαβική, ότι αυτή η γλώσσα καμία σχέση δεν έχει με τον Μέγα Αλέξανδρο, την αρχαία ελληνική Μακεδονία».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφοροποίηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Μπορεί κανείς να έχει διαφοροποίηση από την αρχική μας θέση, την εθνική θέση - είναι αυτή που είχε διαμορφωθεί από το 2007 ως συνισταμένη των κομμάτων της πολιτικής σκηνής εκτός από το ΛΑΟΣ. Εμείς αναγνωρίζουμε και το ξέραμε όταν είχαμε την πολιτική συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ότι είχαμε ιδεολογικές διαφορές μεταξύ μας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ακροδεξιό κόμμα, είναι όμως ένα κόμμα της πατριωτικής Δεξιάς. Αυτό που αναγνωρίζω εγώ πάντα στους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ότι παρά αυτές τις πολύ υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές, ποτέ δεν εκβίασαν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση με την απόσυρση μιας πρότασης ενός νομοσχεδίου που αντανακλούσε τις δικές μας απόψεις και όχι τις δικές τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.