LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Δευτέρα 18/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1233η

Αυστρία: Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της αυστριακής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Print Friendly and PDF
-A +A
Αυστρία: Δεν τίθεται θέμα μεταφοράς της αυστριακής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Αυτή την στιγμή δεν τίθεται κανένα θέμα μεταφοράς της αυστριακής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τέλ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, επισήμανε σε συνέντευξή του στην Ισραηλινή Τηλεόραση ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος φθάνει αύριο στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη.

"Η μεταφορά πρεσβειών θα ήταν πολύ εύκολη εάν υπήρχε μία λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενόσω δεν συμβαίνει αυτό κατανοώ ότι η Ιερουσαλήμ έχει μία ιδιαίτερη σημασία για τον Ιουδαϊσμό, όπως όμως και για άλλες παγκόσμιες θρησκείες", ανέφερε.

Ο καγκελάριος υπεραμύνθηκε στη συνέντευξή του, της παρουσίας του Αυστριακού πρέσβη στο Ισραήλ στη δεξίωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την ευκαιρία των εγκαινίων της μεταφερθείσας στην Ιερουσαλήμ πρεσβείας των ΗΠΑ.

"Θα παίρναμε και πάλι την ίδια απόφαση. Μερικές φορές θα ευχόμουν να είχαμε στην Ευρώπη περισσότερη συναίσθηση για την περιοχή σας, για την κατάσταση της ασφάλειας, για την οποία πρέπει να αγωνίζεται το Ισραήλ", πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος σέβεται την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να μην έχει επαφές με το συγκυβερνών στην Αυστρία (ακροδεξιό εθνικιστικό) Κόμμα των Ελευθέρων, ταυτόχρονα όμως πρέπει να δηλώσει ότι αυτή η αυστριακή κυβέρνηση είναι η πλέον φιλοϊσραηλινή κυβέρνηση που είχε ποτέ η Αυστρία.

Κατά την άποψή του, "το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι στο θέμα αυτό τόσο σαφές, όσο ποτέ, και αυτό όχι μόνον σε σχέση με την ιστορική μας ευθύνη, για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για το ολοκαύτωμα, τον φόνο τόσων Εβραίων. Η κυβερνητική μας πολιτική είναι προπάντων πολύ σαφής, σε σχέση με το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, και ελπίζω πολύ πως υπάρχει συνειδητοποίηση για αυτό".

Στο ερώτημα ως προς τις προβληματικές δηλώσεις (σ.σ. αντισημιτικές, ξενοφοβικές κ.α.) στελεχών του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων, ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλές "προβληματικές" απόψεις, ωστόσο, όπως είπε, κανείς πρέπει να αναγνωρίσει ότι ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προσπαθεί να αλλάξει το κόμμα του.

Σε σχέση με το Ιράν και την απόρριψη από το Ισραήλ της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε ότι εκτιμά τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες του. Ο ίδιος, όπως πρόσθεσε, κατά βάση, θεωρεί θετική της Συμφωνία για το Ιράν, αλλά είναι φυσικό, όταν υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες, θα πρέπει στην ανάγκη να γίνονται ακόμη πιο αυστηροί έλεγχοι.

"Όταν εδώ αμφισβητείται η ύπαρξη του Ισραήλ, ή όταν χρησιμοποιούνται ανοικτά αντισημιτικές εκφράσεις, ή όταν υπάρχει η είδηση ότι το Ισραήλ απειλείται άμεσα ή έμμεσα, τότε δεν επιτρέπεται να υπάρχει η παραμικρή ανοχή για κάτι τέτοιο", τόνισε στη συνέντευξή του στην Ισραηλινή Τηλεόραση ο Αυστριακός καγκελάριος.

Υπενθυμίζεται, πως μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι επιστρέφει τώρα στην αυστριακή πρωτεύουσα ο Παλαιστίνιος πρέσβης Σαλάχ Αμπντέλ Σάφι, τρεις εβδομάδες μετά την ανάκλησή του από την Βιέννη, στα μέσα Μαίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυστριακή συμμετοχή σε εκδήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα εγκαίνια της μεταφερθείσας στην Ιερουσαλήμ αμερικανικής πρεσβείας.

Στην τότε απόφαση της για ανάκληση του πρέσβη της, η παλαιστινιακή ηγεσία υπογράμμιζε πως η Αυστρία με τη συμμετοχή του πρέσβη της στο Ισραήλ Μάρτιν Βάις, σε μία εκδήλωση την παραμονή των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας, όχι μόνον αντιτάχθηκε στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά "η στάση της αυτή συνιστά μία σαφή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

Από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνον τέσσερις (Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Τσεχία), είχαν εκπροσωπηθεί στην δεξίωση με τους πρεσβευτές τους στο Ισραήλ, παραβιάζοντας ουσιαστικά την ενιαία γραμμή της ΕΕ και υποστηρίζοντας την αμφιλεγόμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.