LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 14/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1229η

Η FF Group και το απόλυτο σκοτάδι της αγοράς

Print Friendly and PDF
-A +A
Η FF Group και το απόλυτο σκοτάδι της αγοράς

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την ώρα που στην αγορά έχει ξεσπάσει το μεγαλύτερο – κατά τα φαινόμενα και τα έως τώρα δεδομένα – σκάνδαλο των τελευταίων πολλών ετών και μακράν το μεγαλύτερο από τη φούσκα του '99, η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική κεφαλαιαγορά, είναι τραγική.

Η απεργία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται πως θα συνεχιστεί με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, ενώ πληροφορίες θέλουν και την ανάθεση της υπόθεσης ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της FF Group στην ΕΥ, να παρουσιάζει μεγάλες αρρυθμίες.

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο προβεβλημένες εταιρείες που ανήκει στην ξεχωριστή ελίτ των ελληνικών επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως (δεν είναι δεκάδες στην Ελλάδα, ενώ στο Χ.Α. είναι 7-8), είναι εκτός ταμπλό, η διοίκησή της είναι με την πλάτη στον τοίχο και η αγορά στο απόλυτο σκοτάδι.

Δεν είναι μικρό πράγμα να έχει πάρει το δρόμο του εισαγγελέα και των δικαστικών αρχών μια περίπτωση όπως Folli Follie, μέλος του FTSE 25 και του MSCI Small Cap, προβεβλημένη, με δύο εκδόσεις μεγάλων ομολόγων, με μεγάλο placement πριν περίπου ένα χρόνο, με εξωστρέφεια και διεθνοποίηση.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως μεγάλες αρρυθμίες έχουν προκύψει στον πολυαναμενόμενο επανέλεγχο των οικονομικών καταστάσεων από την πλευρά της EY. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρ' ότι η ανακοίνωση έγινε στις 14 Μαΐου, το «σκανάρισμα» από την ΕΥ δεν έχει προχωρήσει με τους αναμενόμενους ρυθμούς.

Αν και αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από καμιά πλευρά, παράγοντες της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς που είναι σε θέση να ξέρουν κάτι παραπάνω, τόνιζαν χθες στο Liberal ο έλεγχος της ΕΥ έχει προχωρήσει ελάχιστα. Στην ουσία επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει (και εκεί) πρόβλημα!

Εν μέσω όλων αυτών, το τελευταίο διήμερο, Τετάρτη και Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκαναν απεργία, έχοντας μια σειρά αιτημάτων, με κάποιες πληροφορίες να λένε ότι σήμερα θα προκηρύξουν νέα 48ωρη, καθώς καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά του πολιτικού προϊσταμένου τους, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Στην πιο κρίσιμη συγκυρία των τελευταίων ετών, το site «έπεσε» για οκτώ ημέρες, ενώ οι εργαζόμενοι της Ε.Κ. κρίνουν ότι το τωρινό timing αρμόζει για τη διεκδίκηση αιτημάτων τους.

Μέσα σ' όλα αυτά, χθες, σε μια ημέρα όπου η εποπτική αρχή δεν λειτουργούσε, είχαμε την προσωρινή ανάκληση της άδειας της Άτλας Χρηματιστηριακή, καθώς αντιμετώπισε πρόβλημα στην εκκαθάριση, καθώς πελάτης της δεν μπόρεσε να καλύψει άνοιγμα περί τα 20 χιλ. ευρώ.

Είναι προς τιμήν κάποιων επιτελικών στελεχών που σε μια τέτοια υπολειτουργίας ημέρα, έδειξαν αντανακλαστικά και έδρασαν, όμως αυτή η εικόνα δεν είναι εικόνα σοβαρής – σε θεσμικό και εποπτικό επίπεδο – αγοράς.

Εύλογη λοιπόν η ανησυχία και η ανασφάλεια των επενδυτών, οι οποίοι, όπως μαρτυρά η εικόνα πενιχρών όγκων και τζίρων στο Χ.Α., έχουν περιορίσει πάρα πολύ τις πρωτοβουλίες τους. Ο ιός της αναξιοπιστίας έχει μεταγγιστεί σ' όλο το φάσμα της αγοράς, εν μέσω κάποιων φημών ότι υπάρχουν και άλλες (λιγότερο ή περισσότερο) «άρρωστες» περιπτώσεις, τόσο εισηγμένων όσο και μη.

Διαβάστε ακόμη:

- Εικόνα διάλυσης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

- Αντικατάσταση μελών στο Δ.Σ. και την Επιτροπή Ελέγχου της Folli Follie

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.