LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Τρίτη 19/03/19
4ος χρόνος, ημέρα 1234η

Ήπιες απώλειες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Print Friendly and PDF
-A +A

Περιορισμένες απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στις πολιτικές εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία.

Σημειώνεται, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το FTSE 100 δεν άνοιξε τη συνηθισμένη ώρα λόγω τεχνικού προβλήματος, με τον εκπρόσωπο του φορέα ανταλλαγής LSE να δηλώνει ότι η δημοπρασία είχε καθυστερήσει.

Τελικά, η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με καθυστέρηση στις 9 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Στο πολιτικό προσκήνιο, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή, με 350 ψήφους υπέρ, 236 κατά και 35 αποχές.

Η κυβέρνηση της Λέγκα και Πέντε Αστέρων είχε λάβει την Τρίτη ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερουσία της Ρώμης και με ευρεία πλειοψηφία, αναλαμβάνει επίσημα πλέον τα καθήκοντά της.

Εν τω μεταξύ στην Ισπανία, ο νέος Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έδωσε τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου. 

Ακόμη, σήμερα αναμένεται η βρετανική κυβέρνηση να ανακοινώσει το «σχέδιο Β» της για την αποφυγή ενός «σκληρού συνόρου» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν έχουν θετική έκβαση.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,1%, με τους περισσότερους κλάδους σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,11% στις 7.704 μονάδες, όπως και ο DAX της Γερμανίας που υποχώρησε 0,15% στις 12.811 μονάδες.

Στη Γαλλία, απώλειες 0,17% κατέγραψε CAC 40 στις 5.448 μονάδες, ενώ παρόμοια πτώση σημείωσε και ο ιταλικός FTSE MIB στις 21.772 μονάδες.

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 ενισχύθηκε 0,39% στις 9.830 μονάδες.

Τέλος, ανοδικά έκλεισε και ο PSI 20 της Πορτογαλίας με κέρδη 0,2% στις 5.624 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, κατακόρυφα και απροσδόκητα υποχώρησαν οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα στη Γερμανία τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης για οχήματα εκτός, όμως, των αυτοκινήτων και φορτηγών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Marketwatch, κατά 2,5% μειώθηκαν οι συνολικές μεταποιητικές παραγγελίες σε σχέση με τον Μάρτιο, που σηματοδοτεί τον τέταρτο μήνα πτώσης και σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που είχαν κάνει λόγο για αύξηση 0,6%.

Επίσης, οι προσδοκίες για απόσυρση του QE από την ΕΚΤ δίνουν ώθηση στο ευρώ και τις αποδόσεις των ομολόγων, με το ευρώ να ενισχύεται κατά 0,41% στα 1,1823 δολάρια.
Αυτή τη στιγμή, οι δείκτες των διετών ιταλικών ομολόγων υποχωρούν στο  ,52% στις 1,157 μονάδες, όπως και των ισπανικών που πέφτουν στο 10,60%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ σημείωσε από το Βερολίνο πως «βελτιώνονται οι ενδείξεις που δείχνουν σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας. Τόσο η ισχύς της οικονομίας της Ευρωζώνης όσο και το γεγονός ότι η ισχύς αυτή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση των μισθών στηρίζει την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει σε ένα επίπεδο χαμηλότερα από, αλλά κοντά στο 2%, μεσοπρόθεσμα».

«Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η μέχρι στιγμής πρόοδος υπήρξε αρκετή ώστε να εγκριθεί μια σταδιακή περιστολή των αγορών μας», δήλωσε ο Πράετ.

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος χαρακτήρισε εφικτό σενάριο τη λήξη των αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το τέλος του 2018
«Εδώ και κάποιο καιρό, οι χρηματοπιστωτικές αγορές περιμένουν τη λήξη της αγοράς ομολόγων πριν από το 2018», δήλωσε ο Γ. Βάιντμαν σε διάσκεψη στο Βερολίνο.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.