LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 20/01/19
4ος χρόνος, ημέρα 1176η
Print Friendly and PDF
-A +A
BLACK BOX
Παρασκευή
18
Μαΐου

- Η πιο ουσιαστική είδηση της ημέρας είναι ότι ξαφνικά πατήσαμε γκάζι. Η κυβέρνηση βρίσκει λύση με τους δανειστές για την αξιολόγηση. Ο αριθμός των προαπαιτούμενων που εκπληρώσαμε αυξήθηκε σημαντικά. Από τα δέκα που είχαν πραγματοποιηθεί εκτιμάται ότι θα πάμε σε staff level agreement έχοντας υλοποιήσει μεταξύ 40 και 50 προαπαιτούμενα. Τα υπόλοιπα θα πραγματοποιηθούν υπό τον έλεγχο του νέου συστήματος εποπτείας, για όσους πιστεύουν ακόμη την καραμέλα της καθαρής εξόδου.

- Μόνο και μόνο ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χ. Γκότσης ανέφερε στη Βουλή ότι η υπόθεση της Folli Follie είναι πρωτόγνωρη για την κεφαλαιαγορά, σε συνδυασμό με τα κλισέ ότι «ο πέλεκυς θα είναι πολύ βαρύς» και ότι οι ενέργειες που έκανε θα αποδώσουν «εν ευθέτω χρόνω» τα λένε όλα. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

- Μην τσιμπάτε από ημιεπίσημες  διαρροές. Είναι χρήσιμες γιατί πιθανώς εκφράζουν διαθέσεις αλλά συνήθως δεν απηχούν σωστά τα τεκταινόμενα. Ο λόγος σχετικά με τις προσφορές που κατατέθηκαν για το πακέτο «Αμοιβάδα» της Πειραιώς, με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια 2 δισ. που έχουν εξασφαλίσεις κυρίως ακινήτων.

- Οι προσφορές κατατέθηκαν την περασμένη  Δευτέρα, αργά το απόγευμα ώρα Λονδίνου, στην UBS που είναι ο σύμβουλος. Μέχρι την Τετάρτη δεν είχαμε ακούσει κάτι, επειδή ούτε και η ίδια η τράπεζα είχε ενημέρωση. Ο λόγος είναι ότι οι προσφορές των DK, BAIN, Apollo και Kildaire έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ τους που δεν τις καθιστούν άμεσα συγκρίσιμες. Ο σύμβουλος ζήτησε χρόνο για να διερευνήσει και να προσαρμόσει με τους ενδιαφερόμενους συγκεκριμένα θέματα που θα επιτρέπουν τη συγκρισιμότητα. Η διαδικασία αυτή μέχρι και χθες Πέμπτη ήταν σε εξέλιξη και συνεπώς τυχόν συμπεράσματα είναι επίφοβα, καθώς χρειάζεται υπομονή.

- Κρατάτε μικρά καλάθια για τα ΕΛΠΕ. Το deal πώλησης του 50,01% είναι πολύ δύσκολο. Όλα αυτά που γράφονται περί Exxon Mobil, Aramco κλπ είναι ανοησίες. Η διαδικασία  για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος επιμηκύνθηκε χρονικά και αντί για τις 21 Μαΐου που έληγε, οι τυχόν επενδυτές  θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις 30 Μαΐου.

- Ο λόγος είναι απλός. Αν και πρόκειται για αρχικό ενδιαφέρον (και συνήθως μαζί με τους πραγματικούς επενδυτές μαζεύονται ανταγωνιστές, περίεργοι, λεφτάδες κλπ), στα ΕΛΠΕ  μέχρι στιγμής οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι είναι τρεις και πρόκειται για παγκόσμιους παίκτες στην εμπορία πετρελαίου που ουδεμία σχέση έχουν με κολοσσούς τύπου ΒP, Shell κλπ. Άλλωστε αυτοί πούλησαν και τα πρατήρια που είχαν στην Ελλάδα, διυλιστήρια θα αγόραζαν;

- Αν η πιο ουσιαστική εξέλιξη της ημέρας είναι τα τεκταινόμενα στο μέτωπο της αξιολόγησης, η πιο συναρπαστική δήλωση της ημέρας έγινε από τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών Χρ. Ζαμπίρα, ο οποίος είπε ότι κυκλοφορούν ελεύθερα βαλιτσάκια συνακροάσεων. Η συγκεκριμένη φήμη κυκλοφορεί στην επιχειρηματική πιάτσα εδώ και χρόνια. Αλλά είναι άλλο να το ψιθυρίζουν στην αγορά, κι άλλο να το λέει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ.

- Αν αναρωτιέστε πάντως ποιοι μπορεί να έχουν βαλιτσάκια, η απάντηση είναι εύκολη. Όσοι μπορούν να διαθέσουν ένα εκατομμύριο να το αγοράσουν, διαθέτουν 3-4 άτομα εμπιστοσύνης που πληρώνονται αδρά, διαθέτουν μερικά κατάλληλα αυτοκίνητα κι έχουν σοβαρό λόγο να βασίζονται σε τέτοιες υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.