LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Κυριακή 13/01/19
4ος χρόνος, ημέρα 1169η

Νέα πτώση στο Χ.Α. με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη... μοίρα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας των αγορών και των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου ακολούθησε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σε μια ημέρα που έκανε προσπάθεια αντίδρασης και μερικής ανασύνταξης, στο τέλος έκλεισε ξανά πτωτικά, και μάλιστα στο χαμηλό ημέρας. 

Και όλα αυτά, σε μια ημέρα που ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης κινείται ανοδικά και προς τις 13.100 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται επίσης ανοδικά προς τις 7.800 μονάδες!

Η ελληνική αγορά ακολούθησε σχεδόν κατά πόδας την πορεία του ιταλικού χρηματιστηρίου που μετά το χθεσινό -2,30% σήμερα έκανε προσπάθεια αντίδρασης, όμως το απόγευμα γύρισε πτωτικά, με το Χ.Α. να έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά.

Πιο αναλυτικά, σήμερα, σε μια συνεδρίαση χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις και σχεδόν... επίπεδη, ο Γενικός Δείκτης το μεγαλύτερο διάστημα κινήθηκε ανοδικά φτάνοντας έως το υψηλό ημέρας και τις 795,51 μονάδες, όμως στο τέλος κρέμασε πτωτικά, κλείνοντας στις 786,20 μονάδες με πτώση 0,22% και στο χαμηλό ημέρας!

Πρόκειται για νέο χαμηλό ενάμιση μήνα για το Χ.Α. καθώς σ' αυτά τα επίπεδα ο Γ.Δ. σε κλείσιμο είχε να βρεθεί από τις αρχές Απριλίου.

Έτσι το Χ.Α. συμπλήρωσε την τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση με το Γ.Δ. να υποχωρεί σε ποσοστό περί το 4,40% αυτό το διάστημα και τον τραπεζικό δείκτη σε ποσοστό 9,30%!

Η επιδείνωση του κλίματος στην Ιταλία λόγω του πολιτικού αδιεξόδου, «μπολιάζει» με περαιτέρω ανησυχία και την ελληνική οικονομία, κάτι που καθρεφτίστηκε χθες και σήμερα τόσο στην αγορά μετοχών, όσο και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς να φτάνει στο 4,4%!

Πέραν της κατάστασης στην Ιταλία, η ανησυχία σε εγχώριο επίπεδο είναι διευρυμένη το τελευταίο διάστημα. Κεντρικό πρόβλημα παραμένει η πλήρης απουσία ορατότητας για το πως θα πορευτεί η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, με τις αγορές να διαβάζουν αρνητικά τον όποιο... απεγκλωβισμό, όπως μαρτυρά η εικόνα σε ομόλογα και μετοχές.

Αν σ' όλα τα παραπάνω προστεθεί η μόνιμη σκιά αναξιοπιστίας που έχει απλωθεί πάνω από την αγορά μετά την υπόθεση της Folli Follie, καταλαβαίνουμε γιατί ακόμη και κορυφαία blue chips δέχονται ισχυρές πιέσεις τελευταία. Στην αγορά έχει επιστρέψει η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, με την ψυχολογία των επενδυτών να είναι ευάλωτη σε κάθε φήμη και κάθε άσχημη είδηση, υπαρκτή ή ανύπαρκτη.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Η αντίδραση σήμερα έτσι κι αλλιώς ήταν αδύναμη και δεν προέρχονταν από το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά από τη μείωση των πωλήσεων, γι' αυτό και ο τζίρος εξ αρχής κινούνταν σε πολύ χαμηλό τέμπο, φτάνοντας στο τέλος μόλις στα 53,38 εκατ. ευρώ, πολύ μειωμένος από τα 77,60 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε χθες.

Στις τράπεζες, παρ' ότι έγινε προσπάθεια αντίδρασης, εντούτοις μόνο η Πειραιώς (+2,19%) κράτησε το θετικό της πρόσημο στο τέλος, ενώ με πτώση 2,20% έκλεισε η Alpha Bank, με τη Eurobank στο -1,98% και την Εθνική στο -0,35%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips πιέστηκαν μετοχές όπως Motor Oil -2,84%, Viohalco -1,47%, Τιτάν -1,40%, Jumbo -1,53% και Σαράντης -1,03%, ενώ ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ +2,78%, ΟΛΠ +2,26%, Μυτιληναίος +1,83%, Lamda Development +1,77% και ΕΥΔΑΠ +1,23%.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στον Mid Cap σήμερα, όπου ξεχώρισαν μετοχές όπως Intralot που είχε άνοδο 5,19%, MLS +2,88%, Intracom Holdings +2,55%, ΟΛΘ +2,22%, Πλαίσιο +2,20%, MIG +1,86%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +1,72%, Ελλάκτωρ +1,15% και Attica Bank +1,01%.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Κορδέλλου, Φιερατέξ, Frigoglass, Space Hellas, Βιοτέρ, Πλαστικά Κρήτης, ΑΝΕΚ, Lavipharm, Κυριακούλης και Profile. Στον αντίποδα, πιέστηκα τίτλοι όπως Λιβάνης, ΣΙΔΜΑ, Δομική Κρήτης, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Sato, Δρομέας, Περσεύς, Σελόντα, Newsphone και Ευρωσύμβουλοι.

Στο σύνολο της αγοράς, 60 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που υποχώρησαν.

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.