LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
Πέμπτη 17/01/19
4ος χρόνος, ημέρα 1173η

Η Total προειδοποιεί με αποχώρηση από το Ιράν

Print Friendly and PDF
-A +A
Η Total προειδοποιεί με αποχώρηση από το Ιράν

Με αποχώρηση από το Ιράν προειδοποίησε η γαλλική Total, θέτοντας, έτσι, υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια της ΕΕ να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να προστατεύσει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν.

Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ίσως ακυρώσει τη συμμετοχή της σε ένα μεγάλο έργο για την εκμετάλλευση κοιτάσματος φυσικού αερίου εάν δεν εξασφαλίσει σύντομα την εξαίρεσή της από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Τεχεράνη έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα αυτό το έργο σύμβολο της επιτυχίας της συμφωνίας.

Μια τέτοια έκβαση στα πράγματα θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τον Ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ροχανί, ο οποίος ήλπιζε πως η υλοποίηση του έργου θα οδηγούσε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών διεθνώς έναντι του Ιράν και θα προσέλκυε επενδύσεις.

«Η ανακοίνωση της Total είναι άσχημο σημάδι διότι δείχνει πως η ΕΕ δεν μπορεί να αναγκάσει εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στο Ιράν επί ποινή κυρώσεων, αλλά ούτε και να προστατεύσει στ' αλήθεια τον ιδιωτικό τομέα», επισήμανε ένας αναλυτής του Chatham House.

Σημειώνεται, ότι η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Maersk ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει πολλές από τις συμφωνίες που είχε συνάψει με πελάτες στο Ιράν μέχρι τον Νοέμβριο. Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία, Allianz, η οποία γνωστοποίησε την Τρίτη ότι ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης που είχαν αρθεί αναγκάζει τους Ευρωπαίους να αναζητήσουν τρόπους για να διατηρηθεί το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (KΟΣΔ) σε ισχύ και ταυτόχρονα να προστατευθούν οι εμπορικές συναλλαγές τους με το Ιράν.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που συναντώνται στη βουλγαρική πρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά την απόφαση του Τραμπ για το ζήτημα αυτό, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου το ΚΟΣΔ να παραμείνει σε ισχύ και να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που κινδυνεύουν να πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Όμως η τεράστια επιρροή των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών που έχουν στη διάθεσή τους.

Υπογραμμίζοντας το βάθος της δυσαρέσκειας που επικρατεί στη διατλαντική σχέση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τόνισε χθες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «απάλλαξε την Ευρώπη από όλες τις ψευδαισθήσεις» αποχωρώντας από τη συμφωνία με το Ιράν, επιβάλλοντας δασμούς και ξεκινώντας συγκρούσεις.

«Βλέποντας τις τελευταίες αποφάσεις του προέδρου Τραμπ, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί: Με φίλους σαν κι αυτούς, ποιος χρειάζεται εχθρούς;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ σε δημοσιογράφους.

Σημειώνεται, ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν την Τρίτη κυρώσεις στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, σε άλλα τρία πρόσωπα, και σε μια τράπεζα με έδρα το Ιράκ.

 

Διαβάστε ακόμη
Επιστροφή στην mobile έκδοση.