LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 15/09/18
3ος χρόνος, ημέρα 1049η

Σενάρια για πάνω από 500 εκατ. ευρώ προσφορά στον ΔΕΣΦΑ

Print Friendly and PDF
-A +A
Σενάρια για πάνω από 500 εκατ. ευρώ προσφορά στον ΔΕΣΦΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σήμερα ή μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα ανοίγουν οι βελτιωμένες προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ, μία εκ των οποίων ακούγεται ότι βρίσκεται σε επίπεδα άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά δηλαδή υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία κυμάνθηκαν οι προσφορές κατά τον πρώτο γύρο του τωρινού διαγωνισμού, όπως και από τα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν δώσει οι Αζέροι της Socar στον πρώτο, άγονο, διαγωνισμό.

Στο πρώτο σχήμα, της λεγόμενης "ευρωπαϊκής συμμαχίας", συμμετέχουν οι τρεις βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, και η ισπανική Enagas. Απέναντι τους, αντιπαρατίθεται το σχήμα της θεωρητικά "μικρής" ισπανικής Reganosa, μαζί με τη ρουμανική Transgaz, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

Στον πρώτο γύρο του τωρινού διαγωνισμού, η καλύτερη προσφορά λέγεται ότι είχε προέλθει από τη κοινοπραξία υπό τη Reganosa, και δεν είχε ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη προσφορά είχε κινηθεί χαμηλότερα, όμως πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ.

Τα πάντα, σε κάθε περίπτωση, θα κριθούν από το ύψος στο οποίο αποτιμά το 66% της εταιρείας ο ανεξάρτητος αποτιμητής που έχει προσλάβει γι' αυτήν ακριβώς τη δουλειά το ΤΑΙΠΕΔ. Εφόσον ο πήχης έχει τοποθετηθεί για παράδειγμα στα 520 εκατ. ευρώ, ο διεκδικητής με την υψηλότερη προσφορά, θα κληθεί να "πιάσει" τουλάχιστον αυτό το όριο. Από εκεί και πέρα, ενθαρρυντικά υπέρ της επίτευξης ενός υψηλού τιμήματος λειτουργούν τα θετικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ (εκτόξευση λειτουργικών κερδών κατά 70% και ταμειακά διαθέσιμα στα 228 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πετύχει τη διασφάλιση συμφερόντων του Δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας έργα και υποδομές του φυσικού αερίου μέσα από το σχέδιο συμφωνίας των μετόχων (shareholders agreement) που θα συνοδεύσει τη μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει Πρόεδρο στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν στο προηγούμενο shareholders agreement η επιλογή αυτή περιοριζόταν σε ένα μέλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες. Επίσης, το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε κρίσιμες και στρατηγικής σημασίας αποφάσεις, όπως η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διεθνή και διακρατικά έργα, τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας. Τέλος, ο νέος επενδυτής αναλαμβάνει ισχυρές δεσμεύσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ τελούν εν αναμονή κάποιων τυπικών εγγράφων, τα οποία έχουν ζητηθεί από τους διεκδικητές να υποβληθούν ξανά, ώστε να μην υπάρχει ζήτημα με τη διαγωνιστική διαδικασία. Εφόσον αυτά έλθουν ακόμη και αργά σήμερα, το Ταμείο προτίθεται να ανοίξει τις προσφορές, διαφορετικά αυτό θα συμβεί αύριο.

Σε περίπτωση που με το άνοιγμα των προσφορών επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τιμήματα άνω των 500 εκατ ευρώ, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει πολιτικά την επιτυχία αυτή. Επιχείρημά της θα είναι ότι με δικές της κινήσεις (ξεκίνησαν από την τροπολογία Σκουρλέτη) που οδήγησαν στην ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού, κατάφερε τελικά θετικές συνέπειες για τα συμφέροντα της χώρας.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.