LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τρίτη 11/09/18
3ος χρόνος, ημέρα 1045η
Print Friendly and PDF
-A +A
BLACK BOX
Δευτέρα
16
Απριλίου

- Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σήμερα οι αγορές θα αντιδράσουν ψύχραιμα σε σχέση με τα γεγονότα της Συρίας και την επέμβαση των συμμάχων. Η πληροφόρηση που μεταφέρεται δείχνει ότι κερδίζει έδαφος το παιχνίδι της διπλωματίας,  εξέλιξη που καθησυχάζει τις ανησυχίες των αγορών. Μπορεί η φρασεολογία δημοσίως να κινείται σε υψηλότερους τόνους, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, η σκυτάλη φαίνεται πως περνά στον ΟΗΕ και την έκδοση ψηφίσματος.

- Τα ψέματα τελείωσαν, όπως και οι ομφαλοσκοπήσεις στα υπουργικά γραφεία. Η μέθοδος της συστηματικής καθυστέρησης εξάντλησε κάθε περιθώριο και μοναδική πλέον επιλογή είναι να δοθεί ένα τέλος. Βλέπετε οι δανειστές στρίμωξαν την κυβέρνηση και σήμερα είναι προγραμματισμένο -αλλά επειδή με τον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ξέρεις, οπωσδήποτε μέσα στην εβδομάδα- να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

- Γενικότερα, αυτή η εβδομάδα θα είναι πλούσια σε γεγονότα. Αύριο Τρίτη λοιπόν -και πάντοτε εκτός απροόπτου- θα πρέπει εκεί στο ΤΑΙΠΕΔ να βρουν το θάρρος να ανοίξουν τις προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Αλίμονό τους έτσι και δεν έχει το προβάδισμα η ιταλική κοινοπραξία. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, οι άνθρωποι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Πρέπει και οι επίδοξοι νέοι ιδιοκτήτες του ΔΕΣΦΑ να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

- Μεθαύριο Τετάρτη, ξεκινά και πάλι η διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς ανοίγει το data room  για να υποδεχθεί τους κινέζους.

- Έντονο πολιτικό και οικονομικό παρασκήνιο έχει αναπτυχθεί γύρω από την πώληση του θεραπευτηρίου "Υγεία". Για διαφορετικούς λόγους, που δεν είναι της παρούσης να εξηγήσουμε, κυβερνητικές και οικονομικές δυνάμεις δεν θέλουν να προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Στην αγορά μάλιστα λέγεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ασκούνται πιέσεις και προς τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς. Η διοίκηση δεν θα καμφθεί από τις πιέσεις, αλλά μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει καθώς με τις αποφάσεις που θα πάρει κρατάει στα χέρια της την αναδιάταξη όλου του κλάδου της ιδιωτικής υγείας.

- Το "Ερρίκος Ντυνάν" -με δυναμικότητα περίπου 500 κρεβάτια- είναι η μονάδα η οποία αν πουληθεί αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρο τον κλάδο. Η Πειραιώς, σύμφωνα με το πλάνο αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να το πουλήσει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ  τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει τον σύμβουλο που θα προτείνει τρόπους για να απεμπλακεί από το Ντυνάν.

- Το "Υγεία" με λιγότερα από 200 κρεβάτια δεν έχει τη στρατηγική σημασία του "Ερρίκος Ντυνάν", αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις που θα πάρει η Πειραιώς οδηγούν στην αναδιάταξη του κλάδου και αυτό μπορεί να δημιουργήσει απροσδοκητες πιέσεις στη διοίκηση της τράπεζας, η οποία όμως έχει την ασπίδα του SSM.

- Στο μενού αυτής της εβδομάδας πρέπει να περιλάβετε και την επίσκεψη που θα κάνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, όπου και θα έχουμε -για εσωτερική χρήση των διοικήσεων- τα αποκαλυπτήρια των αποτελεσμάτων των stress test.

- Αυτήν την εβδομάδα επίσης, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταλήξουν στη στρατηγική που θα εφαρμόσουν για την επόμενη έξοδο στις αγορές. Ο ΟΔΔΗΧ έχει καταρτίσει σχέδια με τις εναλλακτικές επιλογές και εάν μέχρι τις 15 Μαΐου δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, θα πρέπει η Ελληνική Δημοκρατία να διαθέσει μια ακόμα ομολογιακή έκδοση. Λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας και προκειμένου να αποφευχθούν και πάλι λάθη, τα χαρακτηριστικά της έκδοσης δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.