LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τετάρτη 16/05/18
2ος χρόνος, ημέρα 927η

Νέες καταγγελίες στην Oxfam για σεξουαλικές επιθέσεις εργαζομένων της στο Ν. Σουδάν

Print Friendly and PDF
-A +A
Νέες καταγγελίες στην Oxfam για σεξουαλικές επιθέσεις εργαζομένων της στο Ν. Σουδάν

Η Oxfam δέχεται νέες πιέσεις σήμερα έπειτα από τις δηλώσεις ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της που κατήγγειλε ότι οι ανησυχίες που είχε εκφράσει για μια «κουλτούρα σεξουαλικής κακοποίησης», η οποία περιελάμβανε εργαζόμενους σε κάποια από τα γραφεία της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, έπεσαν στο κενό.

Η Elen Evans, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας για τις καταγγελίες εις βάρος εργαζόμενων στην Oxfam κατά το διάστημα 2012-2015, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 ότι οι υποθέσεις κακοποίησης που είχαν περιέλθει εις γνώση της περιλαμβάνουν και μια γυναίκα, η οποία είχε υποχρεωθεί σε σεξουαλική συνεύρεση με αντάλλαγμα ανθρωπιστική βοήθεια. Η Evans δέχτηκε τρεις καταγγελίες μέσα σε μια μόλις ημέρα τον Φεβρουάριο του 2015, όπως υποστηρίζει.

Οι νέες καταγγελίες αφορούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ εργαζομένων της οργάνωσης στο νότιο Σουδάν.

Σε μια περίπτωση μια έφηβη εθελόντρια δέχτηκε επίθεση από έναν εργαζόμενο της οργάνωσης σε ένα κατάστημα της Oxfam στη Βρετανία, σύμφωνα με την Evans.

Η Evans ισχυρίζεται ότι ζήτησε να μεταφερθούν τα συμπεράσματά της στην κορυφή της ηγεσίας της οργάνωσης, αλλά η συνάντηση ματαιώθηκε και ο επικεφαλής της Oxfam Μαρκ Γκόλντρινγκ υποστήριξε ότι με τη συζήτηση της έκθεσής της δεν θα προέκυπτε κάποια εξέλιξη.

Μια έρευνα που πραγματοποίησε η Oxfam μεταξύ εργαζομένων της σε τρεις χώρες, περιλαμβανομένου του Νότιου Σουδάν, έδειξε ότι περίπου το 10% από αυτούς είχαν δεχτεί σεξουαλική επίθεση και άλλοι είχαν υπάρξει μάρτυρες ή θύματα απόπειρας βιασμού από συναδέλφους τους, είπε η Evans.

Το 7% του προσωπικού της οργάνωσης στο Νότιο Σουδάν, δηλαδή τέσσερις εργαζόμενοι, απάντησαν ότι υπήρξαν μάρτυρες βιασμού ή απόπειρας βιασμού στον οποίο εμπλέκονταν συνάδελφοί τους.

Η Evans, η οποία ήταν επικεφαλής ενός τομέα «διαφύλαξης» υπεύθυνου για την προστασία των εργαζομένων και των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται η Oxfam και σήμερα είναι τοπική σύμβουλος, εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή οι εκκλήσεις της για μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη της ομάδας της δεν ελήφθησαν σοβαρά υπ' όψιν.

«Αισθάνθηκα ότι η αποτυχία μας για επαρκή οικονομική βοήθεια εξέθεσαν ανθρώπους σε κίνδυνο. Πασχίζω να κατανοήσω γιατί δεν απάντησαν άμεσα σε εκείνη την έκκλησή μου για επιπλέον βοήθεια», είπε η Evans σε συνέντευξή της στο δίκτυο Channel 4 αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Μια από τις γνωστότερες διεθνείς μκο με προγράμματα αρωγής σε ολόκληρο τον κόσμο, η Oxfam κινδυνεύει να χάσει την χρηματοδότηση από την βρετανική κυβέρνηση εξαιτίας των καταγγελιών για κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ερωτηθείσα για τις καταγγελίες της Evans, η οργάνωση απάντησε ότι το έργο της ώθησε την Oxfam να λάβει συγκεκριμένα μέτρα βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται ζητήματα «προστασίας».

«Μετανιώνουμε που δεν αντεπεξήλθαμε στις ανησυχίες της Έλεν πολύ νωρίτερα και (παρέχοντας) περισσότερους πόρους», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Διπλασιάσαμε τον αριθμό των προσώπων σε τέσσερα στην αφοσιωμένη στην προστασία ομάδα μας και βρισκόμαστε στη διαδικασία πρόσληψης δύο ακόμη εργαζομενων», προστίθεται.

Το Channel 4 επικαλέστηκε επίσης και στοιχεία που δείχνουν επτά κρούσματα «ανάρμοστης συμπεριφοράς με θύματα παιδιά» σε καταστήματα της οργάνωσης κατά το διάστημα 2013/14.

Μια από τις περιπτώσεις αυτές αφορά έναν ενήλικα εθελοντή, ο οποίος φέρεται να πραγματοποίησε σεξουαλική επίθεση εις βάρος ενός παιδιού--το κατώτερο όριο ηλικίας που θέτει η οργάνωση για τους εθελοντές είναι 14 ετών--και η οποία έφθασε στα δικαστήρια, όπως είπε η Evans.

Οι κατηγορίες σε βάρος της οργάνωσης αρωγής πως απέκρυψε τα πορίσματα έρευνας για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες στελέχη της είχαν συνευρεθεί σεξουαλικά με ιερόδουλες στην Αϊτή ενώ βρίσκονταν εκεί για να συνδράμουν την ανθρωπιστική επιχείρηση μετά τον φονικό σεισμό του 2011, έχουν προκαλέσει σάλο στη Βρετανία.

Η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Penny Lawrence παραιτήθηκε χθες Δευτέρα λίγο μετά τη συνάντηση των ηγετικών στελεχών της Oxfam με την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Penny Mordaunt.

Η υπουργός έχει προειδοποιήσει την οργάνωση με διακοπή ή περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, που έφτασε τα 32 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, εφόσον αποδειχθεί κεντρική εμπλοκή στο σεξουαλικό σκάνδαλο με απόπειρα συγκάλυψής του.

Η Oxfam αρνείται τις κατηγορίες περί συγκάλυψης και έχει πει ότι θα παρουσιάσει στοιχεία για την έρευνα. Τονίζει ότι μετά την εσωτερική έρευνα που διεξήχθη τέσσερα στελέχη αποπέμφθηκαν και τρία παραιτήθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

 
 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Επιστροφή στην mobile έκδοση.