LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τετάρτη 18/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 899η

Μπροστά στο στοίχημα των υψηλών τριετίας πλέον το Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μπροστά σε κρίσιμα στοιχήματα που αν ξεπεραστούν, τότε θα «λύσουν» και θα ξεμπλοκάρουν την αγορά οδηγώντας τη πολύ υψηλότερα είναι πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες κάλυψε την πτώση των τελευταίων μηνών.

Ξεκινώντας από τις 701,36 μονάδες (κλείσιμο 16/11/2017) το Χ.Α. έχει κάνει ένα ράλι 145 μονάδων και με ταχύτατες διαδικασίες έχει επανέλθει πλησίον των υψηλών περίπου τριετίας!

Επόμενα στοιχήματα για την αγορά είναι ασφαλώς το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων και κατόπιν τα προηγούμενα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού.

Αν ο Γενικός Δείκτης προσεχώς ξεπεράσει τις 858,08 μονάδες που είναι το υψηλό του καλοκαιριού (κλείσιμο 17/7/2017) και είναι η αντίσταση – κλειδί για το επιπλέον ξεμπλοκάρισμα της αγοράς, τότε ανοίγει ο δρόμος για πολύ υψηλότερα.

Κάποιοι αναλυτές μάλιστα, όπως ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης θεωρούν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει τη δυνατότητα σε επίπεδο 12μήνου να προσεγγίσει τις 1.000 μονάδες!

Αν η αγορά «σπάσει» προσεχώς τις 858,08 μονάδες, τότε θα σημάνει ότι αυτομάτως θα διαπραγματεύεται σε υψηλά σχεδόν τριών ετών, καθώς πάνω από τις 860 – 870 μονάδες ο Γενικός Δείκτης ήταν το Φεβρουάριο του 2015. Ήταν τότε που ο… νεοεκλεγμένος ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους… ακτιβισμούς ανά την Ευρώπη, με την αγορά να «βουτά» διαρκώς σε χαμηλά, προεξοφλώντας το τι έρχεται…

Ελεγχόμενες διορθωτικές τάσεις σήμερα

Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε μια πρώτη – αναγνωριστική – προσπάθεια υπέρβασης των 850 μονάδων με το Γενικό Δείκτη να έχει υψηλό στις 851,67 μονάδες, όμως πλέον διαπραγματεύεται στις 845 μονάδες με απώλειες 0,15%.

Η αξία συναλλαγών κινείται σε καλό τέμπο και διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι σταδιακά κάποια χαρτοφυλάκια επανέρχονται στην αγορά, μετά το διάλειμμα των πρώτων συνεδριάσεων του 2018

Θυμίζουμε ότι η αγορά χθες έκανε την καλύτερη και πιο «γεμάτη» συνεδρίαση του νέου έτους, ενώ υπήρξε και σημαντική αύξηση της αξίας συναλλαγών που έφτασε στα 89,19 εκατ. ευρώ!

Τα θετικά μηνύματα και οι διαρροές ξένων διαχειριστών για τις τράπεζες ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί αναφορικά με το σκόπελο των stress tests, η προσμονή για τον ερχομό αναβαθμίσεων, αλλά και η εν γένει επιχειρηματική κινητικότητα και εξωστρέφεια πολλών εταιρειών, έχει στείλει την αγορά σε νέα υψηλά πεντέμισι μηνών.

Η αγορά σχεδόν καθημερινά πιστοποιεί ότι οι long έχουν το πλεονέκτημα και τον απόλυτο έλεγχο στην αγορά, κάτι που ανοίγει τις προοπτικές για πολύ υψηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι πλέον ο Γενικός Δείκτης απέχει μόλις 13 μονάδες από το προηγούμενο υψηλό του καλοκαιριού!

Μάλιστα, η αγορά έχει φτάσει εδώ με «φρόνιμες» συνεδριάσεις, χωρίς εξαλλοσύνες και υπερβολές, εν μέσω ενός rotation στο χώρο του FTSE 25 μεταξύ των μετοχών της πραγματικής οικονομίας και των τραπεζών, που εναλλάσσονται από πλευράς ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, η κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι δεδομένη, καθώς μετά τις κινήσεις που έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο, χθες ανακοινώθηκαν οι εξαγορές της Σαράντης σε Τσεχία και Σλοβακία, ενώ η ΔΕΗ είναι κοντά σε εξαγορά εταιρείας παροχής ενέργειας στα Σκόπια, κάτι που οδήγησε τη μετοχή στο +5,36% χθες.

Σ’ ό,τι αφορά τα σημερινά στατιστικά, σήμερα οι περισσότερες μετοχές του Large Cap κινούνται ήπια διορθωτικά, ενώ απώλειες άνω του 1% έχουν τίτλοι όπως Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia Properties. Γενικώς όμως, πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια της συνεδρίασης, ενώ ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Aegean Airlines.

Στο χώρο του Mid Cap ανοδικά κινούνται μετοχές όπως Ικτίνος, Υγεία, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, J&P Άβαξ, Νηρέας, Κορρές, Πλαίσιο, Attica Bank, ΕΥΑΘ και MLS. Ήπια διόρθωση σημειώνουν τίτλοι όπως Ελλάκτωρ, Intracom, MIG και Fourlis.

Στο σύνολο της αγοράς πάντως, σήμερα οι πτωτικές μετοχές κυριαρχούν – τουλάχιστον έως τώρα – καθώς 37 τίτλοι ενισχύονται έναντι 49 που υποχωρούν.

 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.