LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 23/06/18
3ος χρόνος, ημέρα 965η

Ζώνη, κράνος και... τεχνολογία σώζουν ζωές

Print Friendly and PDF
-A +A
Ζώνη, κράνος και... τεχνολογία σώζουν ζωές

Παρά τα αυξημένα πρόστιμα και τις όποιες προσπάθειες γίνονται για την ενημέρωση των οδηγών, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να μειωθούν σε ουσιαστικό βαθμό τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα. Η έλλειψη κουλτούρας και οδηγικής συμπεριφοράς σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα του οδικού δικτύου δημιουργούν ένα... επικίνδυνο μείγμα, με τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο να εμφανίζεται σταθερός τα τελευταία χρόνια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας της Ελληνικής Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, για τις αιτίες και τα είδη των θανατηφόρων οδικών ατυχημάτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη για το 2016 που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 12,1% των τροχαίων οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα και το 12% σε απόσπαση της προσοχής του οδηγού. Ακολουθεί η κίνηση σε αντίθετο ρεύμα σε ποσοστό 9,2% και η παραβίαση προτεραιότητας με 4,8%.

Όσον αφορά τη διερεύνηση των επικίνδυνων παραβάσεων που έγιναν αιτία για πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων (και κατά συνέπεια σωματικών βλαβών από αυτά), ακολουθεί ο σχετικός πίνακας από τη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως καταγράφεται από τις σχετικές παραβάσεις το μεγαλύτερο μέρος των ατυχημάτων οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα και στη μη χρήση ζώνης/κράνους. Στον πίνακα βλέπουμε ότι στις επικίνδυνες παραβάσεις κυριαρχούν αυτές που σχετίζονται με την ταχύτητα με 43,1% και ακολουθεί η μη χρήση κράνους (16,6%) και η μη χρήση ζώνης (8,5%).

Εκτός από την κυκλοφοριακή αγωγή, σημαντική είναι και η συμβολή της τεχνολογίας στον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων. Μέχρι να έρθει η ώρα που τα οχήματα στους δρόμους θα είναι αυτοκινούμενα και ο οδηγός δεν θα έχει καμία «συμμετοχή» στη συμπεριφορά του οχήματος, η τεχνολογία μπορεί να παίξει το δικό της – και μάλιστα πολυδιάστατο – ρόλο στην πρόληψη ατυχημάτων.

Εκτός από τα ενισχυμένα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας των νέων αυτοκινήτων, τα οποία πραγματικά εξελίσσονται με εξωφρενικούς ρυθμούς, μπορεί παράλληλα να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες των εφαρμογών σε έξυπνες συσκευές.

Μία από τις εφαρμογές που αξιοποιούν την τεχνολογία για να μας βελτιώσουν τη ζωή και, γιατί όχι, να μας προστατεύσουν είναι η ΜΙΝΕΤΤΑDrive. Πρόκειται για μία εφαρμογή που απλά και εύκολα αναλύει δεδομένα με στόχο να βελτιώσει την οδηγική συμπεριφορά των χρηστών. Η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική, προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή με στόχο το... Ασφαλώς Οδηγείν!

Έχοντας στην οθόνη του κινητού μας, άμεσα διαθέσιμα, στοιχεία για τον τρόπο που οδηγούμε, μπορούμε σταδιακά να βελτιώσουμε την οδηγική μας συμπεριφορά. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την οδήγηση, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, τους συνεπιβάτες μας και τους πεζούς. Διότι μπορεί η ασφάλιση να είναι πάρα πολύ σημαντική, όμως η ασφαλής οδήγηση θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος και να προηγείται σε κάθε περίπτωση.

Την εφαρμογή μπορούν να την κατεβάσουν όλοι, χωρίς χρέωση, ανεξάρτητα με το αν είναι ασφαλισμένοι στην ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική. Έτσι, όλοι οι οδηγοί μπορούν να απολαύσουν την οδήγηση, απλά, διασκεδαστικά και πάνω απ' όλα με ασφάλεια.

Μερικά tips από την εφαρμογή MINETADrive και τη Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς του ΙΑΒΕΡΗ:

1. Με 60χλμ χρειαζόμαστε 41 ολόκληρα μέτρα για να ακινητοποιηθούμε, μετά από ξαφνικό εμπόδιο
2. Καμία βιασύνη ή υποχρέωση δεν είναι σημαντικότερη από την ακεραιότητά μας
3. Κάθε ποτό, αυξάνει ευθέως ανάλογα τις πιθανότητες να εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα
4. Μετά από μια σφοδρή σύγκρουση αυτοί που φθάνουν στα νοσοκομεία είναι ΜΟΝΟ αυτοί που φορούσαν ζώνη!
5. Το 82% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συμβαίνουν μέσα στις πόλεις
6. Με βροχή, διπλασιάζεται η απόσταση ακινητοποίησης, οπότε, μειώνουμε την ταχύτητα μας κατά 50%.

Περισσότερες συμβουλές οδηγικής συμπεριφοράς και πληροφορίες για την εφαρμογή MINETTADrive, εδώ.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ»

Επιστροφή στην mobile έκδοση.