LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 23/06/18
3ος χρόνος, ημέρα 965η

Mastiha shop: Νέες επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ και άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου

Print Friendly and PDF
-A +A
Mastiha shop: Νέες επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ και άνοιγμα στις χώρες του Κόλπου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε νέες επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία, καθώς και σε καινούριες συμφωνίες στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες του Κόλπου προχωρά η διοίκηση της Mediterra ΑΕ, της εταιρείας που διαχειρίζεται τα καταστήματα Mastihashop και εκπροσωπεί την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Με «προίκα» την προ διετίας απόφαση της UNΕSCO να συμπεριλάβει τη μαστίχα Χίου στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου που θεωρεί πλέον τη μαστίχα φυσικό φάρμακο, φυτικής προέλευσης, η εταιρεία είναι έτοιμη για νέα μεγάλα ανοίγματα.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra ΑΕ Ιωάννης Μανδάλας σε συνάντηση με δημοσιογράφους, η εταιρεία έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια λειτουργίας, έχει... ενηλικιωθεί, έχει σταθεροποιηθεί, έχει βγει σε διεθνείς αγορές και πλέον αναζητεί τρόπους να αλλάξει επίπεδο.

Έτσι, δρομολογεί επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 2,5 εκατ. ευρώ που αφορά την ίδρυση Κέντρου ‘Έρευνας Μαστίχας στη Χίο, την επέκταση των υφιστάμενων παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Χίο (εργοστάσιο Καλλιμασιάς) και στη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας διανομής των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας MASTIHA Art of Nature στη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για συμφωνία που υπογράφηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 στη Τζέντα με την 4η σε μέγεθος στη χώρα εταιρεία διανομής φαρμακευτικών ειδών JAM JOOM, παρουσία στελεχών των εταιρειών και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Όπως επισήμανε ο κ. Μανδάλας, η έναρξη διανομής θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο με Ιούνιο, ενώ αποτελεί τη πρώτη συμφωνία που αφορά στη διανομή των παρα-φαρμακευτικών προϊόντων μαστίχας στον Αραβικό Κόλπο. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και στη φάση της οριστικοποίησης συμφωνιών με δύο ακόμη χώρες του Κόλπου, για αντίστοιχη διανομή προϊόντων.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε η έναρξη λειτουργίας καταστήματος mastihashop στη Ντόχα του Κατάρ. Πρόκειται για το 6ο κατάστημα της Mastihashop στην περιοχή, μετά από τα 4 στη Σαουδική Αραβία (Τζέντα, Μέκκα, Τάιφ) και το 1 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι).

Συνολικά αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει 14 καταστήματα. Εφτά στο εξωτερικό, έξι στην Ελλάδα και ένα στην Κύπρο.

Το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας

Σε ότι αφορά το Κέντρο Έρευνας Εφαρμογών Μαστίχας, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει προς τα τέλη του 2018, μια επένδυση προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια φιλόδοξη προσπάθεια που συνδέεται με την εξέλιξη της εταιρείας αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται για τις χρήσεις της μαστίχας. Παράλληλα, ασφαλώς και συνδέεται με τις αποφάσεις της UNΕSCO όσο και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου που πλέον αναβαθμίζουν τη μαστίχα ως εξαιρετικά πολύτιμο προϊόν.

Όπως τονίζει ο κ. Μανδάλας, στόχος του Κέντρο Έρευνας είναι να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής και να παραχθούν έτσι καινοτόμα προϊόντα, τα οποία θα πωλούνται με υπεραξία και ταυτόχρονα θα ενσωματώνουν όλες τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Άλλωστε, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου είναι πλέον σε μια διαρκή προσπάθεια προσαρμογής στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Η Επιστημονική έρευνα, η αξιοποίηση της φαρμακευτικής διάστασης της μαστίχας και ο εξαγωγικός προσανατολισμός περιγράφουν τα βασικά συστατικά της συντονισμένης προσπάθειας που καταβάλλεται από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού.

Η ετήσια παραγωγή μαστίχας έχει ανέβει στους 160 τόνους με τη μέση τιμή για το παραγωγό να ανέρχεται στα 73 ευρώ το κιλό περίπου. Περισσότερο από το 50% της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό, ενώ όπως τονίζει ο κ. Μανδάλας, υπάρχει η δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής, μέσω κινήτρων προς τους μαστιχοπαραγωγούς αλλά και μέσω υποστήριξης των καλλιεργειών. Τα εγγεγραμμένα μέλη στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου υπερβαίνουν τις 4.000, όμως τα ενεργά μέλη είναι περίπου 1.900.

Η εταιρεία διατηρεί σύστημα διαχείρισης ISO 9001:2008 και σύστημα σύμφωνα με τις αρχές του HACCP, ενώ είναι πιστοποιημένη από τον BIO-HELLAS για τα βιολογικά προϊόντα που διαθέτει.

Διαβάστε ακόμα:

- Ι. Μανδάλας (MastihaShop): Η μαστίχα Χίου έχει λαμπρό μέλλον

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Επιστροφή στην mobile έκδοση.