LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 24/06/18
3ος χρόνος, ημέρα 966η

Μαρέβα Μητσοτάκη: «Εργαλείο» για πάσαν χρήσιν και δυστοκία

Print Friendly and PDF
-A +A
Μαρέβα Μητσοτάκη: «Εργαλείο» για πάσαν χρήσιν και δυστοκία

Του Γιάννη Σιδέρη 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι δικηγόρος. Ως εκ τούτου γνωρίζει καλύτερα ημών που δεν μετέχουμε της επιστήμης του, ότι βασική αρχή, είναι πως ο κατήγορος υποχρεούται να αποδείξει την κατηγορίαν του. Όμως επισημαίνουν συνάδελφοί του, η αμφισβήτηση της αρχής αυτής αντικαθιστά το «τεκμήριο της αθωότητας» (καθιερωμένο από την εποχή της γαλλικής επανάστασης, και επικαιροποιημένο από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), με το τεκμήριο τη ενοχής!  Η μετάθεση αυτή συνιστά υπονόμευση του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Η δήθεν αθώα ερώτηση των κυβερνητικών, να απαντήσει ο Μητσοτάκης ποια η σχέση της συζύγου του με τον Σφακιανάκη και τον ίδιο, υπονομεύει τις ανωτέρω κατακτήσεις του νομικού και ανθρώπινου πολιτισμού: Δηλαδή αντί να φέρει ο κατήγορος κάποιο αποδεικτικό, ή έστω ενδεικτικό στοιχείο, που να δικαιολογεί την κατηγορία του, καλείται ο κατηγορούμενος  να αποδείξει, κατά το λαϊκόν, ότι δεν είναι ελέφαντας. Μεταθέτει στον κατηγορούμενο την ευθύνη των αποδείξεων που θα έπρεπε να προσκομίσει ο ίδιος!

Φυσικά αυτή η μετάθεση παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Στα social media ο απλός «αγνός λαός», και τα κατ΄ επάγγελμα troll του ΣΥΡΙΖΑ, εξανίστανται. Απλό ερώτημα έθεσε η κυβέρνηση. Γιατί  δεν απαντάει ο Μητσοτάκης; Φρόντισαν βέβαια να προετοιμάσουν  την κοινή γνώμη τα φιλικά Μήντια του ΣΥΡΙΖΑ, από τα οποία μαθαίνουμε ότι μεταξύ άλλων στο υπερπλούσιο βιογραφικό του ο Σφακιανάκης, είναι μεταξύ άλλων «και μέλος του διεθνή μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει επιχειρήσεις, του οποίου ιδρύτρια και αντιπρόεδρος στο ελληνικό τμήμα είναι Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη».

Ράβδος εν γωνία…. Αν υποτεθεί ότι γνωρίζονταν στο πλαίσιο του - διεθνούς - οργανισμού, αυτή η σχέση θα μπορούσε να δημιουργήσει υποψίες, στην περίπτωση που ο Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός, και ο εν λόγω έπαιρνε δουλειές από την κυβέρνησή του. Τώρα ποινικοποιείται μια υποτιθέμενη γνωριμία, προκειμένου να μετατεθεί το ερώτημα, αν ο Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων ή εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας.

Φυσικά είναι ένα ερώτημα που με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να απαντηθεί. Η Μαρέβα Μητσοτάκη λειτουργεί ως εύκολος αντιπερισπασμός, και «εργαλείο» για κάθε χρήση. Όπως τότε που πήγε κρυφίως ο πρωθυπουργός στο Παρίσι, και για αντιπερισπασμό  μάθαμε για το – αποκτημένο με δάνειο - διαμέρισμα της κας Μητσοτάκη.    

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω πολιτικής κουλτούρας, όπως και το στενό κοινό που ταυτίζεται μαζί του (δεν εννοούμε τους ψηφοφόρους του), δεν δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε πανανθρώπινες αξίες καθολικής (και αταξικής) εφαρμογής. Τα ανθρώπινα δικαιώματα τα εργαλειοποιεί, τα χρησιμοποιεί ως ασπίδα όταν πρόκειται για άτομα του ευρύτερου πολιτικού του χώρου, και τα κονιορτοποιεί όταν πρόκειται για αντιπάλους.

Το πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα είναι πως η ευρύτερη «μάζα», που θα έλεγε και ο πρωθυπουργός, εύκολα πείθεται ότι το ερώτημα είναι αθώο, δεν είναι ατεκμηρίωτο και σκόπιμο. Συμπεραίνει ότι «κάτι ξέρουν για να το ρωτάνε»! Σε όσους τυχόν αντιδράσουν, ποινικοποιείται χυδαία ακόμη και η στοιχειώδης υπεράσπιση των αρχών Δικαίου και των Δικαιωμάτων του ανθρώπου: «Δηλαδή έγινες υπερασπιστής του Μητσοτάκη;».

(Να υπενθυμίσουμε ότι ουδείς από την αντιπολίτευση, και από τα σοβαρά αντιπολιτευτικά ΜΜΕ, δεν άφησε αιχμές για την ραγδαία επαγγελματική άνοδο της κας Περιστέρας Μπαζιάνα. Και το παρόν κείμενο δεν την αναφέρει ως «πρωθυπουργική σύζυγο», καθώς  οφείλουμε στην εποχή μας να αναγνωρίζουμε την αυτόνομη επαγγελματική πορεία των ατόμων και να τα εκλαμβάνουμε ως αυθύπαρκτες προσωπικότητες. Πρωθυπουργική σύζυγος είναι μόνο όταν συνοδεύει, με αυτή την ιδιότητα, τον πρωθυπουργό σε επίσημες συναντήσεις, εξωτερικού και εσωτερικού).

Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι η άγνωστή μας κα Μαρέβα. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι κυβέρνηση, συνεχίζει την τακτική του περιθωριακού, και γι αυτό ανεύθυνου,  γκρουπούσκουλου του 3%. Στοχοποιεί άκριτα και ατεκμηρίωτα κάθε αντίπαλο – ή φανταστικό αντίπαλο. Είτε αυτός  είναι η σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε είναι Μέσο Ενημέρωσης, είτε απλός δημοσιογράφος που ασκεί κριτική στα κακώς κείμενα. Ακόμη και οι απλοί χρήστες στα social media  δέχονται ευτελείς χαρακτηρισμούς, αν πουν κάτι για την λαοπρόβλητο κυβέρνηση.   

Εκείνο που δεν έχουν κατανοήσει είναι πως αυτή η τακτική, τους δημιούργησε πολλούς εχθρούς, ενώ τρία χρόνια πριν είχαν μόνο πολιτικούς αντιπάλους.

 

 

 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.