LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Παρασκευή 08/06/18
3ος χρόνος, ημέρα 950η

Αμήχανη συσσώρευση και αναμονή στο Χ.Α. πλησίον των 810 μονάδων

Print Friendly and PDF
-A +A
liberal logo

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αμήχανη, άνευρη και χωρίς momentum και καταλύτες συνεχίζει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά,  κινούμενη για ακόμη μια συνεδρίαση σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, λίγο πάνω από το όριο ψυχολογίας των 800 μονάδων.

Η αγορά βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς όπως κατ' επανάληψη έχουμε σημειώσει οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών όπως κλείσιμο αξιολόγησης, ξεμπλοκάρισμα δόσης, έξοδος στις αγορές και αναβαθμίσεις έχουν προεξοφληθεί και «μετρηθεί» μέσα στην κούρσα που έγινε έως τις 858 μονάδες και τα υψηλά 28 ετών.

Έτσι, η αγορά βρίσκεται σε φάση αναμονής νέων καταλυτών και νέων στοιχημάτων που θα μπορούσαν να ιντριγκάρουν εκ νέου το επενδυτικό ενδιαφέρον και να προκαλέσουν ξανά τους επενδυτές για ανάληψη ρίσκου.

Κάτι τέτοιο προς το παρόν δε λαμβάνει χώρα, οπότε από τα μέσα Ιουλίου και μετά, υπάρχει μια εντελώς... flat εικόνα ακινησίας, με μειωμένους όγκους και τζίρους, εν μέσω ανακύκλωσης των ίδιων κεφαλαίων, χωρίς εισροή καινούριων.

Βεβαίως, η επιφυλακτική στάση οφείλεται και στις τελευταίες εξελίξεις με τον... όψιμο ανένδοτο της κυβέρνησης κατά σημαντικών επενδύσεων στη χώρα (Ελληνικό, Eldorado και Fraport), δημιουργώντας μια εικόνα κάθε άλλο παρά θετική για την οικονομία και το ευρύτερο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Εύλογα, οι ισχυροί του Χ.Α. τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν που και πότε θα κάτσει ο κουρνιαχτός, κάτι που απονευρώνει περαιτέρω την αγορά, μειώνοντας και τα «καύσιμα» των συναλλαγών.

Σήμερα Τετάρτη λοιπόν ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 809,98 μονάδες με οριακή πτώση 0,10%, εικόνα που διαμορφώθηκε στο φινάλε και τις δημοπρασίες, σε μια συνεδρίαση με πολλαπλές εναλλαγές προσήμων, ενώ το τελευταίο τρίωρο κυριάρχησε το θετικό πρόσημο.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.131,93 μονάδες με οριακή πτώση 0,14%, ο Mid Cap στις 1.103,06 μονάδες με άνοδο 0,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 965,86 μονάδες με απώλειες 0,35%.

Αδιάφορη και άνευρη η εικόνα των συστημικών τραπεζικών τίτλων, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 1,57%, την Πειραιώς -0,95%, ενώ Εθνική και Alpha Bank έκλεισαν αμετάβλητες, επιβεβαιώνοντας την απουσία momentum.

Η Attica Bank μετά από τριήμερο «άδειασμα» περίπου κατά 45%, αντέδρασε με άνοδο 15,63%, πιστοποιώντας ότι αποτελεί μια μετοχή που μολονότι ανήκει στον FTSE 25 και στις τράπεζες, έχει χαρακτηριστικά μετοχής της ακραίας περιφέρειας.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips τίποτα το ιδιαίτερο, ξεχώρισε θετικά η Μυτιληναίος με άνοδο 1,78%, ενώ αρνητικά ξεχώρισε η Τιτάνας που είχε πτώση 4,02% και η Fourlis -1,33%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,29 εκατ. ευρώ με τα 4,73 εκατ. ευρώ σε πακέτα (9,54%), ενώ οι τράπεζες διακίνησαν 20,8 εκατ. ευρώ. Ο όγκος έφτασε στα 48 εκατ. τεμάχια με τα 43,4 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες,  ενώ δέσποσε ξανά η Εθνική διακινώντας 23 εκατ. τεμάχια.

Στο δείκτη Mid Cap κάποια κινητικότητα και μέτρια άνοδο είχαν τίτλοι όπως Intralot, Πλαίσιο Computers, Νηρέας, Υγεία, Profile, ενώ με πτώση έκλεισαν οι Intracom Holdings, Cenergy Holdings και Πλαστικά Θράκης.

Εντυπωσιακό ήταν το ενδοσυνεδριακό γύρισμα της Autohellas που από απώλειες έως περίπου 5% έκλεισε τελικά με άνοδο 4,35% στα 23,50 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 17 ετών για τον τίτλο που αποτελεί μια από τις φωτεινότερες περιπτώσεις επένδυσης των τελευταίων πολλών ετών!

Καλή εικόνα είχαν επίσης μετοχές όπως Trastor, Reds, Lavipharm, Παπουτσάνης, Κλουκίνας Λάππας  κ.λπ. Αντιθέτως, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Πήγασος, Δρομέας, Ίντεργουντ, Γ.Δ. Δημητρίου, Ιατρικό Αθηνών, AS Company, ΕΥΑΘ και Ευρωσύμβουλοι.

Στο σύνολο της αγοράς 59 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που έκλεισαν χαμηλότερα.

 

 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.