LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 16/06/18
3ος χρόνος, ημέρα 958η

Επικοινωνιακοί ελιγμοί της κυβέρνησης για την Eldorado - Δίνει τις άδειες σιγά σιγά

Print Friendly and PDF
-A +A
Επικοινωνιακοί ελιγμοί της κυβέρνησης για την Eldorado - Δίνει τις άδειες σιγά σιγά

Του Γιώργου Φιντικάκη

Και υπέρ αλλά και εναντίον της επένδυσης. Και να κατεβάσει λίγο τους τόνους, αλλά και να στείλει μήνυμα στον αριστερό ψηφοφόρο ότι "δεν θα αφήσουμε τον ιδιώτη να κάνει ό,τι του καπνίσει". 

Έτσι πρέπει να διαβάσει κανείς τη σημερινή κίνηση Σταθάκη, ο οποίος υπέγραψε δύο από τις απαιτούμενες άδειες της Ελληνικός Χρυσός: Αυτή για την λειτουργία της μονάδας εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, και την τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το χώρο απόθεσης της εταιρείας στο “Μαντέμ Λάκκος”. 

Επέμεινε ωστόσο ότι θα αποφασίσει η Διαιτησία την τύχη δύο άλλων κρίσιμων αδειών, τη χορήγηση των οποίων έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση η Eldorado ώστε να μην ανασταλούν οι εργασίες στα μεταλλεία της Χαλκιδικής μετά τις 22 Σεπτεμβρίου: Αυτή για τη λιθογόμωση του μεταλλείου της Ολυμπιάδας και εκείνη για την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση του εργοστασίου στις Σκουριές.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τα τελευταία 24ωρα, ξανά τη συνταγή του "λίγο απ’ όλα” στην υπόθεση της Eldorado Gold, προκειμένου όσο αυτό είναι δυνατόν, να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι : Και οι Καναδοί, αφού ο αντίκτυπος από την απόφαση αναστολής των εργασιών στην Ελλάδα έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εικόνα της χώρας, αλλά και το αριστερό ακροατήριο που πίστεψε στην "καραμέλα" ότι η κυβέρνηση ανθίσταται απέναντι στους επενδυτές που εκβιάζουν.

Σε αυτό το κάδρο κινήθηκαν και οι σημερινές δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός. Από τη μια δεσμεύθηκε ότι οι άδειες για την Ολυμπιάδα θα χορηγηθούν εντός των ημερών (σσ: τις είχε ήδη υπογράψει, καθώς αναρτήθηκαν στη Διαύγεια) επιτρέποντας την άμεση λειτουργία του εργοστασίου, από την άλλη όμως επέμεινε ότι στο θέμα των Σκουριών, που είναι και το βασικό πρόβλημα, θα παραπεφθεί στη Διαιτησία, η οποία και πρόκειται να διαρκέσει τρεις μήνες. Ερωτηθείς πάντως τι θα κάνει εφόσον ζητηθεί συνάντηση μαζί του από την πλευρά της εταιρείας, απάντησε ότι φυσικά και αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Στην ουσία πρόκειται για ένα επικοινωνιακό ελιγμό της κυβέρνησης που πιέζεται από ένα διπλο μέτωπο : Από τη μία, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει κάπως να ρίξει τους τόνους και να "μπαλώσει" το ρήγμα που προκάλεσαν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο επενδυτικό της αφήγημα, από την άλλη δεν μπορεί να φανεί και ότι υποχωρεί μπροστά σε ένα τελεσίγραφο.

Το έργο βέβαια το έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Φώναζαν- φώναζαν στην αρχή οι υπουργοί και οι βουλευτές για τα αεροδρόμια και τον ΟΛΠ, στο τέλος όμως η δουλειά γινόταν. Η λογική ήταν "αν ήταν στο χέρι μας δεν θα τα ψηφίζαμε" ή "δεν τα κατάφεραμε να τα αποτρέψουμε αλλά τουλάχιστον προσπαθήσαμε". Αν στις ιδιωτικοποιήσεις η απειλή λεγόταν "δανειστές και μνημόνιο", στην περίπτωση του χρυσού μπορεί να έχει το όνομα "προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια", με τους Καναδούς να προτίθενται να διεκδικήσουν από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση-ρεκόρ, ύψους έως και 10 δισ ευρώ. Εδώ και δύο χρόνια άλλωστε το κυβερνητικό αφήγημα στηρίζεται σε 

Στο δια ταύτα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις βασικές εκρεμμότητες με την Eldorado, λέγοντας για το θέμα της Ολυμπιάδας ότι η αδειοδότηση του εργοστασίου θα ολοκληρωθεί εντός των ημερών, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσει άμεσα η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου μεταλλείου. Οσο για το θέμα του μεταλλείου στις Σκουριές, επανέλαβε ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη στείλει τα τελικά της σχόλια για το ζήτημα της μεταλλουργικής μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί, υπάρχει μαζί της διαφωνία, γι’ αυτό και αποφασίστηκε αυτό να τεθεί στη διαδικασία της Διαιτησίας.

Είπε επίσης ότι η διαδικασία της Διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, καθώς προβλέπεται και από τη σύμβαση. Και προσέθεσε ότι το υπουργείο φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς και τη διασφάλιση του οφέλους του τελευταίου.

Ελληνικός Χρυσός: Αναμένουμε άμεσα τις άδειες που εκκρεμούν για Ολυμπιάδα και Σκουριές

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις του Υπουργού. Ωστόσο δεν έχουμε λάβει ακόμα τις άδειες στα χέρια μας. Αναμένουμε τις άδειες που εκκρεμούν τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για τις Σκουριές άμεσα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ελληνικός Χρυσός, σε συνέχεια των δηλώσεων του Γ. Σταθάκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Φωτογραφία SOOC

Επιστροφή στην mobile έκδοση.