LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Παρασκευή 18/05/18
2ος χρόνος, ημέρα 929η

Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την υγεία, την φυματίωση πάλι όχι

Print Friendly and PDF
-A +A
liberal logo

Του Γιώργου Παππά*

Και ρωτά η γυναίκα μου πότε θα κάνουν έλεγχο για φυματίωση στην κόρη μας στο σχολείο, που γαμπρό κοντεύει να μας φέρει, Mantoux στο σχολείο δεν έκανε. Mantoux είναι εκείνη η δοκιμασία- ενεσούλα που γίνεται στο χέρι και βάζουμε ένα κυκλάκι γύρω με στυλό και το κοιτάμε μετά από 2-3 μέρες μήπως φούσκωσε, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται έλεγχος για έκθεση στην φυματίωση.

Και της λέω της γυναίκας μου ότι πέρασε η εποχή της Κυρίας με τις Καμέλιες που η φυματίωση την σκότωνε όμορφη ως Γκρέτα Γκάρμπο, πέρασαν και τα σανατόρια, πέρασε και το χτικιό του Άγγελου στην Αστροφεγγιά, υπάρχουν φάρμακα τώρα, για όλες τις μορφές, και κάθε χρόνο με τις Mantoux στα σχολεία βρίσκουμε 200 έως 1500 άτομα που θέλουν κάποια αγωγή, είναι στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αυτά της λέω.

Ναι, αλλά πριν τον ΣΥΡΙΖΑ μου λέει. Σωστό. Γιατί από το 2016 το Υπουργείο Υγείας άλλαξε τον χρόνο διενέργειας της δοκιμασίας με αποτέλεσμα σε δύο σχολικά έτη (τα παιδιά που θα πάνε 2α και 3η δημοτικού τον Σεπτέμβριο) να μην έχει διενεργηθεί η δοκιμασία. Το υπουργείο συνέστησε να το... ψάξουν μόνοι τους οι γονείς! Χάσαμε 400-3000 άτομα που χρήζουν κάποιας θεραπείας!

Πού να ήξερε και τα χειρότερα δηλαδή, πως όχι μόνο αφήσαμε άνευ ελέγχου δυο σχολικές χρονιές, αλλά ταυτόχρονα καταργήσαμε και τον γενικό εμβολιασμό: ο ΣΥΡΙΖΑ την φυματίωση δεν την φοβάται, και το υπουργείο αποφάσισε να ΜΗΝ διενεργείται πλέον εμβόλιο σε όλους, παρά μόνο σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, υψηλού κινδύνου.

Και ρωτά η γυναίκα μου, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες από παγκόσμιους οργανισμούς που να διευκρινιζουν πού και πώς μια χώρα μπορεί να αλλάξει την πολιτική της; Φυσικά και υπάρχουν και απαιτούν δραστική ελάττωση των ετησίων κρουσμάτων. Ελαττώθηκαν; Όχι, στάσιμος παραμένει ο αριθμός, κι ακόμη χειρότερα, αναγνωρισμένα στην χώρα μας υπάρχει μείζον ζήτημα με την ελλιπέστατη καταγραφή των περιστατικών (η πραγματική επίπτωση μπορεί να είναι τουλάχιστον διπλάσια).

Και πού να ήξερε και τα ακόμη χειρότερα η γυναίκα μου: Ότι δηλαδή όλα τα επίσημα στοιχεία δεν έλαβαν υπόψη τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα του 2016, και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των προσφύγων έρχεται από χώρες ενδημικές για φυματίωση. Κι αυτό δεν είναι ρατσιστικό παραλήρημα, ιατρικό γεγονός που χρήζει φροντίδας είναι: το μελετήσαν Βρετανοί και Ιταλοί και συμπέραναν ότι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνοδεύεται με μείζονα αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης, και υπάρχουν σοβαροί επιστήμονες που παρακαλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε επιθετική ιατρική επαγρύπνηση.

Έχει κι άλλα χειρότερα; Έχει, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα στην οποία, γνωρίζουμε από επίσημα στοιχεία ότι το προφίλ του αλλοδαπού ασθενούς με φυματίωση είναι διαφορετικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη: νεώτεροι ασθενείς, στατιστικά λιγότερο πιθανοί να συμμορφωθούν με παρατεταμένη θεραπεία (γνωστό πρόβλημα στην φυματίωση) και επανελέγχους, περισσότερο πιθανοί να διασπείρουν νόσο στην κοινότητα.

Κάτι καλό δεν έχετε να μας πείτε γιατρέ μου; Όχι, στην σταδιακή κατάργηση των πάντων που βιώνουμε, καταργείται και η φυματίωση με την ασόβαρη πολιτική ενός αδαούς υπουργείου. Το επόμενο βήμα θαρρώ θα είναι να διώκεται όποιος εμφανίσει θετική Mantoux ως εχθρός του καθεστώτος.

*Ο κ. Γιώργος Παππάς (gpele@otenet.gr) είναι Παθολόγος, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών.

 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.