LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 23/06/18
3ος χρόνος, ημέρα 965η

Αλέξη, μην τα κάνεις πάλι μαντάρα!

Print Friendly and PDF
-A +A
liberal logo

Έξι προτάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την δασοπυρόσβεση! Αλέξη Τσίπρα, μην κάνεις το λάθος και τις προσπεράσεις. Μην τις απορρίψεις επειδή προέρχονται από τον πολιτικό σου αντίπαλο. Άρπαξε την ευκαιρία και ξεκίνησε μία συζήτηση ουσίας για τα δάση και το περιβάλλον. Έχεις κάνει πολλά λάθη μέχρι σήμερα. Μην πετάξεις κι αυτή την ευκαιρία στα σκουπίδια.

Η προηγούμενη ευκαιρία που προσφέρθηκε ήταν η ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Η αντιπολίτευση έδωσε τότε λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα και τον βοήθησε να σταθεί πολιτικά στα πόδια του. Πώς το ανταπέδωσε ο κ. Τσίπρας; Προσπάθησε να φορτώσει όλη την ευθύνη για το τρίτο μνημόνιο στην… αντιπολίτευση.

Με τον τρόπο αυτόν δεν στήνονται «συναινέσεις». Δε δημιουργούνται συνθήκες διαλόγου. Η ευθύνη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ του κ. Τσίπρα και των αρχηγών των άλλων κομμάτων βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Τσίπρα. Όσοι διαθέτουν καλή μνήμη θα θυμούνται την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ώρα, λοιπόν, που οι πολιτικοί αρχηγοί ακόμη συνεδρίαζαν, το Μαξίμου εξέδωσε… non paper που έκανε μικροπολιτική σε βάρος του κ. Μητσοτάκη!

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, αν θέλουμε να σώσουμε το περιβάλλον. Αποφάσεις που μπορούν να ληφθούν μόνο με συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων. Κι υπό αυτή την έννοια η παρέμβαση του Κυριάκου είναι πολύτιμη, επειδή δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πάνω στα σημαντικά θέματα. Όχι με ευχές και εκθέσεις ιδεών. Αλλά ξεκινώντας μία συζήτηση σε ένα θέμα που απασχολεί τους πάντες. Οι πυρκαγιές, βλέπετε, δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ Δεξιών και Αριστερών…

Καιρό τώρα ακούμε τα περί συναίνεσης. Ωραία λοιπόν! Θέλετε κ. Τσίπρα συναίνεση; Έχετε την ευκαιρία σας να αποδείξετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι περισσότερο από το να βάζετε τρικλοποδιές στους συνομιλητές σας.

Και στο θέμα του περιβάλλοντος χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Η εκτός σχεδίου δόμηση, για παράδειγμα, είναι ένα σημαντικό και ιδιαίτερο θέμα. Δεν μπορεί ένα κόμμα να πάρει μόνο του το βάρος μιας τέτοιας απόφασης. Είναι τόσες πολλές οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες που η απαγόρευση της δόμησης θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Επίσης, πρέπει να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις για το τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Η παράνοια της δασικής υπηρεσίας έχει δημιουργήσει σε περιοχές της χώρας πολλά προβλήματα. Ένα χωράφι που η δασική δεν επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να το καθαρίσει, γίνεται «καύσιμη ύλη» για την επόμενη πυρκαγιά. Να συζητήσουμε ακόμη και για τα πεύκα! Μπορούμε να παρέμβουμε και να αλλάξουμε την εικόνα κάποιων περιοχών φυτεύοντας άλλα δέντρα; Και το πιο σημαντικό απ ' όλα ίσως είναι το θέμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών: Η πυροσβεστική δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει! Χρειάζεται ένα ειδικό σώμα μόνιμων δασοπυροσβεστών. Ανθρώπων που θα δουλεύουν 12 μήνες τον χρόνο και θα είναι εκπαιδευμένοι να παρεμβαίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές, αλλά και όποια άλλη φυσική καταστροφή.

Είναι κάποιες προτάσεις. Υπάρχουν ειδικοί που έχουν φάει την ζωή τους σε αυτά τα θέματα και σίγουρα τα γνωρίζουν καλύτερα. Όπως είπαμε, όμως, και χτες, προτάσεις πάντα υπήρχαν. Η πολιτική βούληση έλειπε. Να που τώρα παρουσιάζεται μία ευκαιρία να ξεπεραστούν τα συνήθη εμπόδια και να… γραφτεί Ιστορία. Μπορούν;

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.