LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Πέμπτη 17/05/18
2ος χρόνος, ημέρα 928η

Αψιμαχίες μικρού ρίσκου πέριξ στις 830 μονάδες στο Χ.Α., με ήπιο τζίρο

Print Friendly and PDF
-A +A
liberal logo

του Απόστολου Σκουμπούρη

Με αψιμαχίες χαμηλού ρίσκου μεταξύ αγοραστών–πωλητών πέριξ των 830 μονάδων ξεκινά η νέα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να μπαίνει περαιτέρω σε κλίμα θερινής ραστώνης, κάτι που μαρτυράται και από τον περιορισμένο τζίρο.

Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών δεν είναι άλλο από τους μειωμένους όγκους και τζίρους, απόρροια του περιορισμού των πρωτοβουλιών τόσο από τους long, όσο και από τους short, κάτι ασφαλώς εύλογο και αναμενόμενο για τέτοια εποχή.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή υπήρξε κατακόρυφη πτώση της αξίας συναλλαγών καθώς από τα 55 εκατ. ευρώ προηγούμενων ημερών, ο τζίρος υποχώρησε στα 28,93 εκατ. ευρώ, ο μικρότερος των τελευταίων 3-4 μηνών!

Μάλιστα, ο μέσος ημερήσιος τζίρος την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 49,2 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 24,8% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου.

Σήμερα λοιπόν η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 7 εκατ. ευρώ, κινούμενη στους ρυθμούς της Παρασκευής. Αυτό σημαίνει πως οι τρέχουσες συνεδριάσεις δεν ενδείκνυνται για ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το momentum, ούτε είναι συνεδριάσεις που θα αλλάξουν το… ρου της αγοράς.

Απλώς, θα γίνει «παιχνίδι» συντήρησης και διακράτησης κεκτημένων, αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Έχει ενδιαφέρον το στατιστικό στοιχείο που παραθέτει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, ο οποίος τονίζει ότι στις 10 συνεδριάσεις με τον χαμηλότερο τζίρο από το 1999, ο Αύγουστος έχει τέσσερις παρουσίες με χαμηλότερη την συνεδρίαση της 14ης Αυγούστου 2012 όταν πραγματοποίησε μόλις 9,4 εκατ. ευρώ!

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα Δευτέρα εν μέσω εναλλαγών στα πρόσημα διαπραγματεύεται μεταξύ των 828 και 830 μονάδων με κύριο χαρακτηριστικό το περιορισμένο εύρος διακύμανσης.

Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινείται πτωτικά και για το λόγο αυτό επιστρατεύεται ξανά ο τίτλος της Coca Cola HBC που με άνοδο 1,71% έστω και με μικρό όγκο, παρέχει «εγγύηση» ότι δε θα διαταραχθούν σοβαρά τα όποια τεχνικά κεκτημένα.

Πρόκειται για τη μετοχή–μπαλαντέρ της αγοράς, που έχει… παγιωθεί να είναι το αντίπαλο δέος στην κίνηση που κάνουν τα περισσότερα blue chips, ανοδική ή πτωτική!

Πτωτικά κινούνται σήμερα στο χώρο του Large Cap μετοχές όπως Grivalia Properties, Jumbo, ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Folli Follie κ.α. ενώ πλην της Coca Cola HBC στηρίξεις παρέχουν τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Attica Bank και Fourlis.

Στην ευρύτερη αγορά, ήτοι στο μεσαίο και μικρότερο χώρο, υπάρχει επίσης μείωση των πρωτοβουλιών, κάτι που έχει ρίξει τους όγκους σε ασήμαντα επίπεδα. Κάποια κινητικότητα καταγράφεται σε τίτλους όπως ΙΑΣΩ, Κυριακούλης, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Quality & Reliability και Νηρέας.

Πτωτικά κινούνται μετοχές όπως Κλουκίνας Λάππας, Intrakat, Intracom Holdings, MIG, ΕΥΑΘ, Χαλκόρ, J&P Άβαξ, Newsphone κ.α. Μοιρασμένη είναι η εικόνα στο σύνολο της αγοράς, με 33 ανοδικές και 31 πτωτικές μετοχές.

Ανακοινώσεις αποτελεσμάτων

Θυμίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα έχουμε και κάποιες σοβαρές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 6μήνου, καθώς το πρωί της Τετάρτης ο όμιλος Μυτιληναίου θα ανακοινώσει τον πρώτο ισολογισμό μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό και τη συγχώνευση μητρικής και ΜΕΤΚΑ, την Πέμπτη το πρωί ανακοινώνει η Coca Cola HBC και την Παρασκευή 11 Αυγούστου η Grivalia Properties.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση για την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley οι οποία είθισται να έχει αλλαγές μόνο στις σταθμίσεις. Οι αλλαγές θα ισχύσουν με το κλείσιμο της 31ης Αυγούστου.

Τα τεχνικά δεδομένα και η συνέχεια

Η αγορά είναι θετικό ότι μετά τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου και το κλείσιμο στις 812,21 μονάδες η αγορά έβγαλε άμυνες και αναχώματα, καθώς κινδύνευαν κρίσιμες στηρίξεις και κυρίως η ζώνη ψυχολογίας των 800 μονάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη της Beta, «τεχνικά οι 810 μονάδες δικαίωσαν τις προσδοκίες αναχώματος στην γρήγορη υποχώρηση από τα ψηλά έτους.

Το πλάνο συσσώρευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί την πιο πιθανή εκδοχή των επόμενων συνεδριάσεων καθώς ο Γ.Δ. φαίνεται ότι σταδιακά μπαίνει σε διαδικασία εύρους με άνω όριο τις 850 και κάτω όριο τις 810 μονάδες. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί από την γρήγορη υποχώρηση ενώ οι 810 μονάδες συμπίπτουν πλέον με την ανερχόμενη χρονοσειρά των 50 ημερών.

Η ανακωχή των δύο πλευρών αναμένεται να διατηρηθεί έως τις 16 Αυγούστου όπου παραδοσιακά η σταδιακή επιστροφή των επενδυτών από τις καλοκαιρινές διακοπές θα συνδυαστεί με νέα που έχουν αντίκρισμα στην αγορά όπως η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, η αξιολόγηση της Fitch στις 18 Αυγούστου ή η προεπισκόπηση των τραπεζικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα».

Επιστροφή στην mobile έκδοση.