LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τετάρτη 18/07/18
3ος χρόνος, ημέρα 990η

Με στηρίξεις από Coca Cola κρατάει τις 820 μονάδες το Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

του Απόστολου Σκουμπούρη

Κινήσεις ισορροπίας και ήπιας κατοχύρωσης των διήμερων κερδών λαμβάνουν χώρα στη σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με κύριο χαρακτηριστικό τους εξαιρετικά περιορισμένους όγκους, ενώ η πλειονότητα των μετοχών του ταμπλό δεν έχει καν ανοίξει!

Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που – σε τέτοιες περιόδους εορταστικής ραστώνης – διογκώνεται στην ελληνική αγορά, η οποία πάσχει από έλλειψη «βάθους», έχοντας εντελώς μονοδιάστατο και μονοσήμαντο προφίλ.

Απουσία σοβαρών εγχώριων θεσμικών αλλά και ικανής μερίδας μικροεπενδυτών, το μεγαλύτερο τμήμα των μετοχών που φιλοξενούνται στο Χ.Α. μένουν στο περιθώριο, έχοντας «στεγνώσει» από εμπορευσιμότητα.

Όσες μετοχές δεν ανήκουν στο target group των ξένων χαρτοφυλακίων, δηλαδή όσες μετοχές είναι εκτός Large Cap και εκτός μιας μικρής ομάδας του Mid Cap, μένουν στο περιθώριο, χωρίς ρευστότητα, με ελάχιστες πράξεις, σχεδόν σε ακινησία.

Πρόκειται για δομική παθογένεια της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, που έχει προέλθει από σύνθετους λόγους, όμως τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί μια εικόνα που δεν περιποιεί τιμή για την αγορά μας. Μια αγορά που ασφαλώς είναι περιφερειακή, ρηχή και στις τάξεις των αναδυόμενων, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο συνολικός όγκος της αγοράς – σε τεμάχια – διαμορφώθηκε μόλις στις 33,4 εκατ. μετοχές, μακράν ο μικρότερος των τελευταίων 3-4 μηνών! Βεβαίως, τα γεγονός ότι έλειπαν από την αγορά οι υπερβολικά πολλές μετοχές της Πειραιώς, πριν το reverse split, έπαιξε ρόλο.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 825 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, βρίσκοντας ισχυρή στήριξη από τη μετοχή – μπαλαντέρ της αγοράς, την Coca Cola HBC που ενισχύεται άνω του 1%.

Η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 κινούνται πτωτικά, όμως ο Γ.Δ. υποχωρεί ελάχιστα, βρίσκοντας (ξανά) στήριξη στην Coca Cola HBC, καθώς επίσης και στις Πειραιώς, Τιτάν, ΕΛΠΕ και Jumbo.

H Πειραιώς επανήλθε σήμερα στο ταμπλό μετά από τριήμερο αποχής λόγω της διαδικασίας του reverse split, σε αναλογία μία νέα για κάθε 20 παλαιές μετοχές, με παράλληλη αύξηση της ονομαστικής αξίας από 0,30 ευρώ σε 6 ευρώ.

Μετά το «μάζεμα», οι μετοχές της περιορίζονται πλέον στις 436.659.164 εκατ., ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ. Η μετοχή ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση στα 4,64 ευρώ, τιμή που προήλθε από το κλείσιμο της Παρασκευής 28/7 στα 0,232 ευρώ Χ 20 = 4,64 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε μέτρια επίπεδα, τηρουμένων των αναλογιών. Στον υπόλοιπο FTSE 25, απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ και Eurobank, ενώ ηπιότερη πτώση σημειώνουν οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Viohalco, EXAE, Motor Oil, Aegean Airlines κ.λπ.

Αδιάφορη είναι η εικόνα στο χώρο του Mid Cap καθώς οι μισές μετοχές δεν έχουν ανοίξει, ενώ στην ευρύτερη αγορά, ασχέτως αποτίμησης, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε Audiovisual, Παπουτσάνης, Χαλκόρ, Νηρέας, Κρι Κρι, Briq Properties, Cenergy Holdings και Έλτον.

Στο σύνολο της αγοράς, 22 μετοχές ενισχύονται έναντι 33 με πτώση, που σημαίνει ότι τα 2/3 των μετοχών του Χ.Α. δεν έχουν αλλάξει πρόσημο!

Υ.Γ.: Θυμίζουμε ότι σαν σήμερα, 3 Αυγούστου 2015, το Χ.Α. είχε ανοίξει εκ νέου μετά από πέντε εβδομάδες «λουκέτου», λόγω capital controls και κλεισίματος τραπεζών!

Ήταν η πρώτη φορά στα 141 χρόνια λειτουργίας του Χ.Α. που έκλεισε για πέντε εβδομάδες σε καιρό… ειρήνης! Συγκεκριμένα, έμεινε κλειστό από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 έως την Παρασκευή 31 Ιουλίου, ανοίγοντας ξανά τη Δευτέρα 3 Αυγούστου.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.