LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 21/07/18
3ος χρόνος, ημέρα 993η

Αντίδραση αυτοσυντήρησης στο Χ.Α., προς τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Print Friendly and PDF
-A +A

του Απόστολου Σκουμπούρη

Χθες, στο τελικό σχόλιο κλεισίματος της αγοράς, γράφαμε στο Liberal πως… «ζητείται αντίδραση στο Χ.Α. ώστε να μη χαθεί ότι με κόπο κατακτήθηκε». Σήμερα, πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου η αγορά κάνει προσπάθεια αντίδρασης και ανασύνταξης.

Χθες, ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλίου και του 7μήνου 2017, οπότε φαίνεται πως – τουλάχιστον προς ώρας – εξαντλήθηκαν οι ρευστοποιήσεις.

Δεν πρόκειται προς το παρόν για κάποια αντίδραση με αξιοσημείωτη δυναμική και πειστικότητα, αλλά για μια κίνηση αποσυμπίεσης, που προέρχεται πρωτίστως από την παύση των ρευστοποιήσεων, παρά από σημαντικές αγοραστικές παρεμβάσεις.

Γίνεται μια προσπάθεια αντίδρασης… επιβίωσης και αυτοσυντήρησης, καθώς χθες η αγορά έκλεισε μια ανάσα από το κρίσιμο και κομβικό - σύμφωνα με τους αναλυτές - όριο των 810 μονάδων, απέχοντας ελάχιστα και από το όριο ψυχολογίας των 800 μονάδων.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται εξ αρχής της ημέρας σε θετικό έδαφος ευρισκόμενος στις 817 μονάδες με άνοδο 0,65%, ενώ άνοιξε στις 812,60 μονάδες, επίπεδα που ήταν το χθεσινό κλείσιμο.

Πρώτος στόχος όπως γίνεται αντιληπτό είναι ο επανέλεγχος της πρώτης… στάσης των 820 μονάδων, επίπεδα που η αγορά είχε κάνει πολυήμερη συσσώρευση και «βάση», πριν κάνει την κίνησή της για τις 858,08 μονάδες στις 17 Ιουλίου, που είναι και τα υψηλά 28 μηνών για το Χ.Α.

Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ο περιορισμένος τζίρος, που φτάνει στα 10 εκατ. ευρώ, απόρροια της καλοκαιρινής ραστώνης που παραδοσιακά μπαίνει τον Αύγουστο η αγορά.

Πάντως, σχεδόν σύσσωμος ο Large Cap κινείται ανοδικά, όπως και οι τράπεζες, δείχνοντας ότι οι πωλήσεις, εξαντλήθηκαν, τουλάχιστον προς το παρόν. Πτωτικά στο χώρο του FTSE 25 κινείται μόνο η Jumbo (-0,42% ενώ είχε πτώση 11,6% τον Ιούλιο), ενώ αμετάβλητη είναι η ΔΕΗ δεδομένου ότι προέρχεται από το χθεσινό ράλι σε ποσοστό +7,18%.

Στα κέρδη ξεχωρίζει ο τίτλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που ενισχύεται κατά 3,43%, άνω του 2% κερδίζει η Alpha Bank, ενώ άνω του 1% κερδίζουν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Viohalco και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap που χθες συμπλήρωσε έξι διαδοχικές διορθωτικές συνεδριάσεις, δεδομένου ότι έφτασε να κερδίζει 58% εντός του 2017, ξεχωρίζουν σήμερα τίτλοι όπως Intracom +3,09%, MIG +2,22%, Νηρέας +2,61%, J&P Άβαξ +1,83%, Υγεία +1,14% και Πλαστικά Θράκης +1,06%.

Στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις κινητικότητα και κέρδη καταγράφονται σε τίτλους όπως Έλτον, Αλουμύλ, ΙΑΣΩ, Space Hellas, Ίλυδα, Newsphone και Briq Properties.

Η τελευταία, χθες, στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της έκλεισε με απώλειες 16,96%, ενώ η μητρική Quest Συμμετοχών, μπορεί… φαινομενικά να απώλεσε το 19,90% της αξίας της, όμως στην ουσία η πτώση ήταν μικρότερη του 1%, δεδομένου ότι εφαρμόστηκε μοντέλο ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗ, χωρίς να υπάρξει αναπροσαρμογή της τιμής από το Χ.Α.

Στο σύνολο της αγοράς πάνω από 50 μετοχές ενισχύονται έναντι μόλις 16 που κινούνται χαμηλότερα.

Πτωτικός ο Ιούλιος, καλό το 7μηνο συνολικά

Μετά από ένα 6μηνο ανοδικό σερί που έφερε το Χ.Α. στις κορυφαίες αποδόσεις παγκοσμίως, ο μήνας Ιούλιος ήταν ήπια πτωτικός για το Γ.Δ. που απώλεσε το 1,40% της αξίας του.

Όμως, παρά τη μικρή διόρθωση του Ιουλίου, τα κέρδη των επενδυτών συνολικά το 7μηνο του 2017 στο Χ.Α. είναι σημαντικά. Ο Γ.Δ. έκλεισε το 7μηνο με άνοδο 26,19% με το Χ.Α. να είναι μέσα στις πέντε πρώτες αγορές παγκοσμίως από πλευράς κερδών. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 21,53% το έτος, ο τραπεζικός δείκτης στο +21,91%, ενώ ο Mid Cap κερδίζει 46,74% το 7μηνο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο μεσαίος κυρίως χώρος έχει πρωτεύσει στις αποδόσεις φέτος, όμως σε καμιά περίπτωση οι επιδόσεις πολλών μετοχών της πραγματικής οικονομίας από το Large Cap δεν υστέρησαν.

 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.