LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τετάρτη 18/07/18
3ος χρόνος, ημέρα 990η

Σήμερα τα κυπριακά διαβήματα προς Ουάσινγκτον για την τουρκική NAVTEX

Print Friendly and PDF
-A +A
Σήμερα τα κυπριακά διαβήματα προς Ουάσινγκτον για την τουρκική NAVTEX

Από τις τρεις το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι μεσάνυχτα της ίδιας μέρας έχει δεσμεύσει περιοχή μεταξύ των τεμαχίων πέντε και έξι της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία, για τη δραστηριοποίηση πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το οποίο θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, όπως αναφέρει στην οδηγία.

Υπενθυμίζεται πως την τουρκική NAVTEX, σύμφωνα με την οποία αμερικανικό πολεμικό σκάφος θα πραγματοποιήσει ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 15.00 έως στις 20.59 στην περιοχή η οποία φαίνεται στον χάρτη, αποκάλυψε το liberal την Παρασκευή το βράδυ.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, άγνοια έχει δηλώσει για το θέμα η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η Λευκωσία να προβεί σε διαβήματα προς την Ουάσινγκτον. Κάτι που δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, εκφράζοντας παράλληλα έκπληξη για την τουρκική NAVTEX.

«Μας έχει εκπλήξει ότι η τουρκική navtex αναφέρεται και σε συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους, για αυτό έχουμε αποταθεί από χθες στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα που δεν γνώριζε, θα πληφορείτο και θα μας έλεγε. Θα ακολουθήσουν τη Δευτέρα διαβήματα προς Ουάσιγκτον», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεσμεύει τμήματα εντός των οικοπέδων της κυπριακή ΑΟΖ, για ανάλογες δραστηριότητες. Η κίνηση της Τουρκίας εντάσσεται στα παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων εκτιμά η κυπριακή δημοκρατία η οποία δεν ανησυχεί και αναφέρει ότι έχει εκδοθεί anti NAVTEX, ενώ τονίζει ότι όλες οι κινήσεις εξετάζονται και μελετώνται.

Επισημαίνεται ότι αν επρόκειτο για καθαρά αμερικανική άσκηση τότε οι Ηνωμένες Πολιτείας θα είχαν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία, και είναι κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι επί της ουσίας η Τουρκία ρυμούλκησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τέτοια διαδικασία. Αναμένεται πλέον, η διόρθωση του λάθους, κάτι που εξάλλου είχε γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Στην Κύπρο και η Ιταλίδα ΥΠΑΜ

Εξάλλου σήμερα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο η Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Roberta Pinotti ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, η κυρία Pinotti θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυνας Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ, ενώ θα γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Διευκρινήσεις Κασουλίδη για τα 5/6

Στον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης και όχι στα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες αφορούσαν οι δηλώσεις του κ. Κασουλίδη, σε σχέση με την κατανομή 5/6 προς 1/6 σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημοσύνου του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Παναγιά του Κύκκου, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό αφορά τον ομόσπονδο προϋπολογισμό ανάπτυξης ο οποίος θα είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς των πολιτειών. Δεν έχει να κάνει τίποτα, δεν έχει καμιά σχέση με τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες».

Επισήμανε δε ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πάνε σε ειδικό ταμείο ώστε ένα μεγάλο μέρος αυτών να αφιερωθεί στις επόμενες γενιές.

Άνοιγμα περίκλειστης ως ΜΟΕ

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, δήλωσε εξάλλου ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ» αναμένεται από πλευράς Λευκωσίας η πρόταση Αναστασιάδη για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της, σε συνάρτηση με τη νόμιμη χρήση του λιμανιού της Αμμοχώστου για απευθείας εμπόριο των Τ/κ με την Ε.Ε.

Με τον κ. Κασουλίδη να αναφέρει ότι μελετάται η επανέναρξη της συζήτησης ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα προνοεί επιστροφή νόμιμων κατοίκων υπό τη διοίκηση ΗΕ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Επιστροφή στην mobile έκδοση.