LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 15/07/18
3ος χρόνος, ημέρα 987η

Όλες οι φήμες για το iPhone 8 και τα iPhone 7S & iPhone 7S Plus

Print Friendly and PDF
-A +A
Όλες οι φήμες για το iPhone 8 και τα iPhone 7S & iPhone 7S Plus

Του Γιάννη Γορανίτη

Η ανακύκλωση των φημών για το νέο iPhone τείνει να καθιερωθεί ως καλοκαιρινή παράδοση. Από τις πρώτες εκδόσεις των smartphones της Apple έγινε σαφές ότι η διακινούμενη φημολογία έχει θετική επίδραση στην εμπορική διαδρομή των νέων συσκευών, και η αμερικανική εταιρεία την υποδαυλίζει συστηματικά.

Συχνά βέβαια, οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται και αποδεικνύονται αποκυήματα της φαντασίας των συντακτών τεχνολογίας ή των ανυπόμονων καταναλωτών. Ακόμη και αυτές όμως έχουν το ενδιαφέρον τους και δεν αποκλείεται να επηρεάζουν τις αποφάσεις των υπευθύνων της Apple.

Ειδικά φέτος, ο ειδικός Τύπος και οι fans μοιάζουν να κολυμπούν σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς εικάζεται ότι η Apple τεστάρει τουλάχιστον 10 διαφορετικά πρωτότυπα. Σταχυολογήσαμε λοιπόν ορισμένες από τις πιο αληθοφανείς –αν και ετερόκλητες– φήμες που κυκλοφορούν για τα νέα iPhone:

Σχεδιασμός και κατασκευή

Όλοι περιμένουν ότι το smartphone που θα κυκλοφορήσει στη δέκατη επέτειο από το λανσάρισμα του iPhone θα είναι εντυπωσιακά αλλαγμένο, μαρτυρώντας τις προθέσεις τις εταιρείας να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί.

Λογικά, η εντυπωσιακή αλλαγή θα εντοπίζεται στην edge-to-edge οθόνη που θα καλύπτει όλη την εμπρόσθια όψη, ενώ το σώμα της συσκευής θα κατασκευάζεται από γυαλί. Το αλουμίνιο λοιπόν που κυριάρχησε στις τελευταίες εκδόσεις των iPhone μοιάζει να υποχωρεί από το προσκήνιο ή να χρησιμοποιείται στα φθηνότερα μοντέλα.

Με δεδομένη την εξαφάνιση των bezels περιμετρικά της οθόνης και της απουσίας φυσικού κεντρικού πλήκτρου, οι σχεδιαστές ήρθαν αντιμέτωποι με τα διλήμματά της επανατοποθέτησης του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και της μπροστινής κάμερας. Για τη μεν κάμερα θεωρούμε ότι θα «παρεμβάλλεται» με κάποιο τρόπο στην πάνω γωνία της οθόνης. Μια αντικρουόμενη διαρροή κάνει λόγο για ένα μικρό περιθώριο στο πάνω μέρος, όπου θα χωρέσει η κάμερα, το ηχείο και το μικρόφωνο.

Για το δε Touch ID εικάζεται ότι είτε θα ενσωματωθεί στην οθόνη, είτε θα αντικατασταθεί από λειτουργία αναγνώρισης προσώπου. Οι πιο «συντηρητικές» εκτιμήσεις θεωρούν ότι θα ενσωματωθεί σε πλαϊνό φυσικό πλήκτρο, με τη λογική του Sony Xperia XZ Premium

Εκτός εντυπωσιακού απροόπτου, ούτε αυτό θα διαθέτει θύρα σύνδεσης ακουστικών, αλλά θα υποστηρίζει σύνδεση USB type-C για φόρτιση. Προφανώς, θα είναι αδιάβροχο, και με πιο «ενισχυμένη» αδιαβροχοποίηση από την IP68. Ασήμαντη μεν, ακατανόητη δε παρατήρηση όσων είδαν τις εικόνες που διέρρευσαν είναι ότι για πρώτη φορά απουσιάζει το μηλαράκι από την πλάτη του κινητού!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αν επιβεβαιωθεί η επικρατούσα φημολογία της «από-άκρη-σε-άκρη» οθόνης, στο iPhone 8 θα χωράει κυρτό πάνελ διαγωνίου 5,8 ιντσών, σε ένα σώμα αντίστοιχο με το iPhone των 4,7 ιντσών. Η τεχνολογία της οθόνης θα είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τεχνολογίας OLED, και θα κατασκευάζεται από εύκαμπτο πλαστικό, με άμεση συνέπεια το μειωμένο πάχος και βάρος βάρος, τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και βέβαια την καλύτερη απόδοση.

Θα βασίζεται στο νέο A11 chip, το οποίο θα είναι ταχύτερο και πιο αποδοτικό (πώς αλλιώς;), ενώ δεν αποκλείεται να υποστηρίζει λειτουργίες όπως η ασύρματη φόρτιση. Πιθανότατα θα δούμε και δυνατότητα βιομετρικής αναγνώρισης, ειδικά αν δεν βρεθεί τρόπος ενσωμάτωσης του –βολικού, είναι η αλήθεια– πλήκτρου Touch ID.

Η κάμερα θα διαθέτει δίδυμους φακούς, με αμφότερους να υποστηρίζουν οπτική σταθεροποίηση εικόνας, αλλά και LED flash. Λογικά, η κάμερα θα είναι βελτιστοποιημένη για AR λειτουργίες.

Εκτός από τα renders, βάσει των φημών δημιουργήθηκε και ένα ομοίωμα του νέου iPhone 8, που βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο:

 

Τα άλλα μοντέλα

Εκτός από τη ναυαρχίδα, αναμένεται να δούμε νέα iPhone 7S και 7S Plus με διαγώνιο 4,7 και 5,5 ιντσών. Εικάζουμε βάσιμα ότι τα «μικρά» θα αρκεστούν σε LCD οθόνες για λόγους κόστους, αλλά πιθανότατα θα υποστηρίζουν και αυτά ασύρματη φόρτιση. Άλλοι βέβαια θεωρούν ότι και στα μικρότερα μοντέλα θα χρησιμοποιηθούν οι OLED οθόνες που παράγει πυρετωδώς η ανταγωνίστρια Samsung

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα δεν αποκλείεται να επισπευστεί το λανσάρισμα των iPhone 7S και 7S Plus για τις αρχές Σεπτεμβρίου και το iPhone 8 να καθυστερήσει να φτάσει στα ράφια. Κάποιοι τοποθετούν την κυκλοφορία του στα τέλη Οκτωβρίου, άλλη στην εορταστική περίοδο, ενώ υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι, οι οποίοι επικαλούνται κατασκευαστικές δυσχέρειες και μεταθέτουν το λανσάρισμα για τις αρχές του 2018.

Πόσο θα κοστίζει

Η φήμη που μάλλον ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι αυτή που αφορά στην τιμή. Όλα δείχνουν ότι το iPhone 8 θα ξεφύγει αρκετά από την λογική της «ενιαίας τιμής» που ακολουθεί η Apple τα τελευταία χρόνια. Οι αναλυτές της Goldman Sachs προσδιόρισαν την τιμή σε $999 για το μοντέλο με αποθηκευτικό χώρο 128GB και σε $1.099 γι’ αυτό των 256GB, ενώ το iPhone 7 Plus τιμάται στις ΗΠΑ $969. Εξάλλου, κυκλοφορούν εκτιμήσεις ακόμη για κόστος στην περιοχή των $1.200. Ο αναλυτής της UBS Steven Milunovich διαφωνεί και θεωρεί ότι η Apple δεν θα υπερβεί το ορόσημο των 1.000 δολαρίων για να παραμείνει ανταγωνιστική στη Samsung και τη ναυαρχίδα της Galaxy S8+.

Το δυσθεώρητο κόστος, αν επιβεβαιωθεί, καθιστά σαφές ότι η Apple θα λανσάρει το iPhone 8 ως ένα premium smartphone, αφενός για να δείξει στον ανταγωνισμό ότι μπορεί και αφετέρου για να ικανοποιήσει τους πλέον φανατικούς, που ζητούν διαρκώς το καλύτερο. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στα πιο «γήινα» μοντέλα.

Από την Apple ακούγεται έντονα ότι επιφυλάσσεται και κάποια μεγάλη έκπληξη. Με σχεδόν όλα να έχουν ακουστεί για τα χαρακτηριστικά των συσκευών, υποθέτουμε ότι θα πρόκειται για μια αλλαγή στην ονοματοδοσία: αντί να ακολουθήσουν τη λογική σειρά της αρίθμησης, θα κάνουν κάποιο άλμα και αντί για iPhone 8, θα το ονομάσουν…

Αλλά ας μείνει και κάτι για τα αποκαλυπτήρια του Σεπτεμβρίου.

 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.