LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τρίτη 24/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 905η

G. Verhofstadt: O J. Corbyn θα πρέπει να συμμετέχει στις συνομιλίες για το Brexit

Print Friendly and PDF
-A +A
G. Verhofstadt: O J. Corbyn θα πρέπει να συμμετέχει στις συνομιλίες για το Brexit

Η Theresa May θα πρέπει να εντάξει τον Τζέρεμι Corbyn στη διαπραγματευτική ομάδα για το Brexit, δήλωσε ο Guy Verhofstadt, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit στη βρετανική εφημερίδα The Independent.

Σύμφωνα με τον Verhofstadt, το γεγονός ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές ήταν μια «απόρριψη» του σχεδίου της για σκληρό Brexit και θα πρέπει να εισακουστούν κι άλλες φωνές καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ αρχίζουν να εξελίσσονται.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν επικριτικός απέναντι στη May και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «δικό της στόχο». Είπε ότι τώρα είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ή όχι το αποτέλεσμα των εκλογών όταν θα καθορίζει την διαπραγματευτική της στάση.

«Το Brexit αφορά το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επηρεάσει όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις εσωτερικές διαφορές ενός πολιτικού κόμματος ή μια βραχυπρόθεσμη εκλογική θέση. Αφορά τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο Verhofstadt στην Independent.  

«Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα άτομα με διαφορετικές απόψεις. Κάποια αναγνώριση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν, εν μέρει, απόρριψη του οράματος της Theresa May για ένα σκληρό Brexit θα ήταν καλοδεχούμενη».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η May θα πρέπει να συμπεριλάβει κι άλλους ηγέτες κομμάτων στη διαπραγματευτική της ομάδας, εκπρόσωπος του Verhofstadt δήλωσε: «Οπωσδήποτε».

Ο Verhofstadt άσκησε ιδιαίτερη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η May έχει χειριστεί μέχρι στιγμής τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές της «κάπως χαοτικές», χωρίς όμως να της προσφέρει κάποιες συμβουλές. «Δεν θα δώσω συμβουλές στην Theresa May για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», δήλωσε ο Verhofstadt στη βρετανική εφημερίδα. «Αυτό είναι κάτι που αφορά την ίδια και την κυβέρνησή της. Ωστόσο, σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματικά πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται να διεξαχθούν με πλήρη διαφάνεια. Αυτή είναι η γενική άποψη».

«Αναφορικά με τον χειρισμό του Brexit μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι ήταν κάπως χαοτικός. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το δημοψήφισμα και έχουμε μόλις ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η καθυστέρηση έχει προκαλέσει αβεβαιότητα, η οποία δεν ήταν καλή για κανέναν – ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε και την ΕΕ και ούτε για τους πολίτες», δήλωσε ο Verhofstadt.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην όποια πιθανή συμφωνία για το Brexit, γεγονός που καθιστά μοναδική της θέση του Verhofstadt. Αν και δεν διαπραγματεύεται απευθείας με τη Βρετανία, ο Verhofstadt μπορεί να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο των προτάσεων που καταθέτει η Βρετανία.

Ερωτηθείς για το τι θα έκανε το ευρωκοινοβούλιο να καταψηφίσει μια συμφωνία για το Brexit, ο Verhofstadt αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» που είχαν στο παρελθόν τεθεί από το κοινοβούλιο. «Είναι ένα λεπτομερέστατο ψήφισμα, το οποίο εμφανώς δηλώνει ότι τα συμφέροντα των πολιτών πρέπει να είναι προτεραιότητα, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ της ασφάλειας και της μελλοντικής οικονομικής σχέσης, δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό) που έχει αναλάβει και ότι είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει μια συμφωνία α λα καρτ», δήλωσε.

Τα σχόλια του Verhofstadt έγιναν καθώς ο Corbyn και ο σκιώδης υπουργός για το Brexit σερ Keir Starmer συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Μichel Barnier, αν και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι θα διαπραγματευθεί μόνο με τη βρετανική κυβέρνηση.

Κατά την άφιξή του για τις συνομιλίες, ο Corbyn δήλωσε ότι εκπροσωπεί 13 εκατ. πολίτες που ψήφισαν τους Εργατικούς στις γενικές εκλογές. «Πρόκειται για κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη χώρα μας» δήλωσε ο Corbyn. «Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και το επίπεδο ζωής και θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε ακριβώς ποιες είναι οι απόψεις της ΕΕ για την όλη διαδικασία».

Μιλώντας εν όψει της επίσκεψης, ο Corbyn δήλωσε ότι οι Εργατικοί είναι «μια κυβέρνηση στην αναμονή» που είναι «έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», προσθέτοντας ότι «Σε αντίθεση με τη μεγαλόφωνη διπλωματία των Συντηρητικών, θα διαχειριστούμε τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους γείτονές μας με σεβασμό και σε πνεύμα φιλίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Επιστροφή στην mobile έκδοση.