LIBERALL
THINK TANKST
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Παρασκευή 13/07/18
3ος χρόνος, ημέρα 985η

Trump: Ο πρώτος fake news πρόεδρος των ΗΠΑ. Sad.

Print Friendly and PDF
-A +A
Trump: Ο πρώτος fake news πρόεδρος των ΗΠΑ. Sad.

Της Μαρίας Dawkinson

Η Αμερική σήμερα είναι διχασμένη ανάμεσα στους φανατικούς Τραμπιστές των μικρών πολιτειών της κεντρικής και νότια Αμερικής κυρίως, των φανατικών οπαδών της οπλοκατοχής, τους ρατσιστές και οικειοθελώς ακαλλιέργητους, και εκείνους που ελπίζουν στην καθαίρεσή του, με τη δυσμενή προοπτική της αντικατάστασής του από τον αντιπρόεδρο Pence, έναν ακραίο βαπτιστή χριστιανό, που ερμηνεύει κυριολεκτικά τη Βίβλο. Ο εχθρός του κακού είναι το χειρότερο... Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο και μια πρωτοφανή πόλωση, που εύκολα, λόγω του δεύτερου άρθρου του Συντάγματος περί όπλων, μπορεί να εξελιχτεί σε επικίνδυνο εμφυλιακό κλίμα. Φίλοι έχουν γίνει εχθροί.

Ο Trump βγήκε λόγω της αντίδρασης στη δημοκρατική υποψήφιο που δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην Κεντρική Αμερική, την απίστευτη προπαγάνδα με τα emails της μέσω κοινωνικών δικτύων, και των πολέμιων της αμφίβολης υπόστασης (βλ. ρωσικό σκάνδαλο), το αναχρονιστικό και για πολλούς άδικο πλέον εκλογικό σύστημα με τους εκλέκτορες, όπου πολιτείες με μικρό πληθυσμό έχουν αναλογικά περισσότερους εκπροσώπους από τις μεγάλες και πολυπληθείς (πχ. η Καλιφόρνια με 34 εκατομμύρια. κατοίκους έχει 2 γερουσιαστές και η Μοντάνα με 200 χιλιάδες έχει επίσης 2 γερουσιαστές), και τη στήριξή του από τις μεγάλες βιομηχανίες και οργανισμούς (από τις ενεργειακές, του κάρβουνου και του πετρελαίου, το παντοδύναμο εθνικό οργανισμό όπλων NRA, μέχρι τους δισεκατομμυριούχους αδερφούς Koch και τον ιδρυτή του Paypal, Τhiel, χωρίς να ξεχνάμε την Κου Κλουξ Κλαν που τον στήριξε ανοιχτά).

Ο Trump έκανε προεκλογικό αγώνα πόλωσης, βασισμένο σε ψέματα και με κεντρικό μήνυμα ότι η αλήθεια μας ανήκει, είμαστε δίπλα στον απλό Αμερικάνο και παλεύουμε ενάντια στο παλιό, διεφθαρμένο κατεστημένο της Ουάσινγκτον. "Αmerica first". Δεν περίμενε καν να εκλεγεί...

Ο Trump είναι αυτό το μεγάλο κεφάλαιο, αν και χρεοκοπημένος 6 φορές. Όλα τα στελέχη που διάλεξε είναι συγγενείς του, ονόματα από τη Wall Street, ζάπλουτοι, τραπεζίτες και ακροδεξιοί, συνεργάτες των επιχειρήσεών του. Η πολύκροτη και αμφιλεγόμενη σχέση του με τη Ρωσία δεν έχει ακόμα αποδειχθεί, αλλά μαζεύονται όλο και νέα στοιχεία που αποδεικνύουν περισσότερο την ενοχή παρά την αθωότητά των συνεργατών του, τουλάχιστον.

Ο Trump επικοινωνεί άμεσα με το αγράμματα και ποτισμένο με ψέματα κοινό του, μέσα από τα tweets του και τα κοινωνικά μέσα ή ΜΜΕ που τον στηρίζουν (Alex Jones, Infowar και FOX tv). Τα έχει βάλει με τον υπόλοιπο Τύπο (τον αποκαλεί εχθρό του λαού) και την ελεύθερη έκφραση (πρώτο άρθρο του Συντάγματος), καθιστώντας την ημερήσια ενημέρωση τύπου όλο και πιο δύσκολη (απαγόρεψε πλέον ακόμα και τις φωτογραφίες μέσα στην αίθουσα) και θέτοντας εαυτόν ευθαρσώς απέναντι στο Σύνταγμα. Οι συνεργάτες του είναι πιστοί του και οι ρεπουμπλικανοί του κόμματός του δεν του φέρνουν σημαντικές αντιρρήσεις.

Το δημοκρατικό κόμμα είναι ακέφαλο ακόμα και ιδιαίτερα αδύνατο, εφόσον οι ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν και τους τρεις κλάδους της εκτελεστική/νομοθετικής εξουσίας: Την Προεδρία, το Κογκρέσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος τουιτάρει ακατάπαυστα και εμμονικά. 'Κοβφέφε' και άλλα προγλωσσικά, αφοριστικά σχόλια προς πάσα κατεύθυνση, με λεξιλόγιο 13χρονου. Προ ημερών, ο ρεπουμπλικάνος εκπρόσωπος κέρδισε και τη θέση στην Τζόρτζια η οποίο ήταν κενή, προς μεγάλη απογοήτευση της αντιπολίτευσης.

Η μόνη εξουσία πλέον που εκπροσωπεί τα δημοκρατικά ιδεώδη είναι η δικαστική, στην οποία αντικαθιστά συνέχεια θέσεις με δικούς του. Αυτό είναι το τελευταίο κάστρο που θα πέσει. Το 1935, ο Louis Sinclair έγραψε το βιβλίο 'Ιt can't happen here' (Δεν μπορεί να συμβεί εδώ). Το 2017 αυτά που απευχόταν ως προς μια φασιστοποίηση της Αμερικής, έχουν αρχίσει να φαντάζουν όλο και πιο πραγματικά.

Μέσα μόνο σε πέντε μήνες, η προεδρία Trump έχει καταφέρει κάτι ανεπανάληπτο και ιστορικό. Έχει υπονομεύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με όλο τον πλανήτη, εκτός της Σαουδικής Αραβίας. Απομάκρυνε τη χώρα ακόμα και από τους παραδοσιακούς της φίλους, όπως είναι η Ευρώπη και ο Καναδάς.

Στο εσωτερικό ο Trump και οι δικοί του έχουν εισηγηθεί καταστροφικές προτάσεις, εκτός των άλλων για την Παιδεία, το Περιβάλλον (οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την Σύνοδο του Παρισιού και αποποιείται όλες τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας) και την Υγεία (με την ακύρωση του Οbamacare, που έδινε περίθαλψη σε 40 εκατομμύρια ανασφάλιστους Αμερικανούς, αφού η ασφάλεια υγείας στις ΗΠΑ κοστίζει εφιαλτικά ακριβά). Αν ψηφιστούν αυτές οι προτάσεις στο Κονγκρέσο- το οποίο είναι και το πιο πιθανό κατά τα φαινόμενα- θα θέσουν σε κίνδυνο όλες τις νυν και επόμενες γενιές και ειδικότερα όλων των ψηφοφόρων του, ενώ θα πάνε τη χώρα 200 χρόνια πίσω, με άγνωστες επιπτώσεις για τον πλανήτη. Ελπίζω η Ελλάδα να παραμείνει εκτός του ραντάρ του... Λέγεται ότι ο αρχικά στενός του συνεργάτης Rience Priebus, ελληνικής καταγωγής από τη μητέρα του, θα είναι ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μη χαίρεστε a priori ότι αυτό σημαίνει κάτι καλό. Είναι μάλλον δυσμενής μετάθεση, για να τον ξεφορτωθεί από τον Λευκό Οίκο.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Trump ήταν σταρ ριάλιτυ σόου (the Αpprentice), με προφανώς ελάχιστη γνώση για την πολιτική και τα μόνα πράγματα που φαίνεται να τον ενδιαφέρουν είναι η εικόνα του, και οι επιχειρήσεις του. "Trump first", δηλαδή.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.