LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Πέμπτη 17/05/18
2ος χρόνος, ημέρα 928η

Νέα υψηλά δύο ετών στο Χ.Α. με διάθεση αλλαγής επιπέδου

Print Friendly and PDF
-A +A
liberal logo

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την έβδομη ανοδική στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις συμπλήρωσε τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει σε νέα υψηλά δύο ετών, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια αλλαγής σκηνικού μετά και τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης.

Μπορεί η συμφωνία να μην προξένησε κάποιο εντυπωσιακό ράλι στην αγορά την Παρασκευή, δεδομένου ότι επικράτησε γενικώς σύγχυση σε σχέση με την... ποιότητα και τις «γκρίζες» περιοχές της συμφωνίας, όμως σταδιακά φαίνεται πως η ετυμηγορία της αγοράς συγκλίνει πως η συμφωνία ήταν – σ' αυτή τη φάση – θετική εξέλιξη.

Υπάρχει μείωση του συστημικού ρίσκου, όπως αυτό καταγράφεται στις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ το κλείσιμο της αξιολόγησης, ασφαλώς θα «ξεμπλοκάρει» πολλές επιχειρηματικές εκκρεμότητες, μετοχικές τακτοποιήσεις, εκδόσεις ομολόγων και άλλες διαδικασίες που είχαν πάει πίσω.

Σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση μόνιμα πάνω από τις 800 μονάδες, κάτι που είχε να γίνει από τον Ιούνιο του 2015, πριν το δημοψήφισμα και πριν τα capital controls.

Τελικώς, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 821,22 μονάδες με άνοδο 1,87%, βρίσκοντας ισχυρές στηρίξεις στις μετοχές της ευρύτερης πραγματικής οικονομίας, ενώ ήπια και χωρίς ουσιαστικό στίγμα ήταν η κίνηση των τραπεζών μετοχών.

Πάντως, για να θεωρηθεί ότι επιτεύχθηκε η κατοχύρωση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα κλεισίματα πάνω από αυτή τη ζώνη και κίνηση τουλάχιστον προς τις 830-850 μονάδες.

Όπως και να 'χει ήδη είμαστε σε νέα υψηλά διετίες καθώς από την επιβολή των capital controls και εντεύθεν, δηλαδή από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 και μετά, ουδέποτε η αγορά διαπραγματεύτηκε ξανά στη ζώνη των 810-820 μονάδων.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 94,63 εκατ. ευρώ, επίδοση που παρ' ότι υστερεί σε σχέση με τις καλές πρόσφατες επιδόσεις, εντούτοις δε θεωρείται αμελητέα.

Κεντρικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η επιστροφή στο ταμπλό της «κουρεμένης» ΔΕΗ, καθώς και η πρώτη εμφάνιση στα τερματικά – ως ξεχωριστής μετοχής, – του ΑΔΜΗΕ.

Η μετοχή της ΔΕΗ, όπως αναμένονταν και όπως είχαμε αναφέρει από το πρωί στο Liberal εύλογα δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις καθώς «έχασε» σχεδόν τη μισή της αξία σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης.

Ήταν άλλωστε ένα φαινόμενο που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ουδέποτε έχει ξαναγίνει να «σπάσει» μετοχή στα δύο και να εισαχθεί εκ νέου σε δύο αξίες, χωρίς μάλιστα να υπάρξει προσαρμογή στην τιμή της… μητρικής.

Η μετοχή της ΔΕΗ επανήλθε στο ταμπλό χωρίς διοικητή παρέμβαση, άρα με την τελευταία τιμή που έφυγε, ήτοι τα 3,83 ευρώ, οπότε η αγορά έκανε το… αναλογούντα haircut, οδηγώντας τον τίτλο στο ξεκίνημα σε πτώση έως και 54,31%.

Σταδιακά βεβαίως οι πιέσεις περιορίστηκαν σημαντικά με τον τίτλο να κλείνει τελικά στα 2,26 ευρώ με πτώση 40,99% διακινώντας όγκο 4,58 εκατ. τεμάχια. Ο τίτλος άνοιξε το πρωί στα 1,78 ευρώ, κατήλθε έως το χαμηλό των 1,75 ευρώ, ενώ είχε υψηλό ημέρας στα 2,37 ευρώ, που σημαίνει ότι είχε εξαιρετικά μεγάλη διακύμανση, με «τρελό» trading...

Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ διαμορφώθηκε μετά το κλείσιμο της Δευτέρας στα 524 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ βρήκε εξαιρετική ανταπόκριση από την αγορά, καθώς εισήλθε στην τιμή των 2,12 ευρώ, έφτασε να ενισχύεται έως και 13,68% στα 2,39 ευρώ, ενώ τελικά έκλεισε στα 2,35 ευρώ με άνοδο 10,85% και όγκο 2,98 εκατ. τεμάχια.

Πάντως, παρά τη… φαινομενικά μεγάλη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, η συνολική αξία ενός επενδυτή που κατείχε μετοχές της Επιχείρησης έως την περασμένη Τετάρτη, είναι μεγαλύτερη!

Και τούτο διότι, το… άθροισμα των δύο μετοχών, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ διαμορφώνεται στα 4,61 ευρώ εντυπωσιακά υψηλότερα από τα 3,83 ευρώ που είχε κλείσει (πριν το διαχωρισμό) η μετοχή της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη 14 Ιουνίου. Βεβαίως, μένει να δούμε τη συνέχεια αύριο και προσεχώς.

Θυμίζουμε ότι μόνο για τη συνεδρίαση της Δευτέρας η ΔΕΗ είχε ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ θα έχει ελεύθερο όριο για τρεις ημέρες.

Ισχυρές στηρίξεις από μη τραπεζικά blue chips

Κατά τα λοιπά, η γενική εικόνα της αγοράς ήταν αν μη τι άλλο θετική, καθώς επιτεύχθηκαν νέα υψηλά δύο ετών, ενώ καλή εμφάνιση έκαναν στα τερματικά οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών.

Πιο αναλυτικά, στο χώρο του Large Cap πλην του ΑΔΜΗΕ ξεχώρισαν μετοχές όπως Viohalco +4,68%, ΓΕΚ Τέρνα +4,59%, Grivalia Properties +3,96%, OTE +2,90%, Jumbo +2,80%, Ελλάκτωρ +2,86%, Lamda Development +2,24%, Folli Follie +2,20%, ΕΛΠΕ +1,28%, ΟΛΠ +1,27%, ΕΧΑΕ +1,11% κ.ο.κ.

Θυμίζουμε ότι νέο μέλος του FTSE 25 είναι από σήμερα η μετοχή της Fourlis, που πήρε τη θέση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία πλέον θα ανήκει στον Mid Cap.

Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Eurobank με άνοδο 3,13%, η Alpha Bank στο +0,92%, ενώ πτώση 0,58% και 0,43% αντίστοιχα είχαν οι Εθνική και Πειραιώς.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα καταγράφηκε σε μετοχές όπως Cenergy +7,21%, Χαλκόρ +5,60%, Reds +4,54%, Κρέκα +4,35%, Intracom Holdings +4,17%, Υγεία +4,08%, MIG +2,82%, Attica Bank +2,44%, Νηρέας +2,21%, Πλαίσιο Computers +1,78% κ.λπ.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Βιοτέρ -18,99%, Βιοκαρπέτ -9,48%, ΕΛΓΕΚΑ -8,78%, Attca Συμμετοχών -8,21%, Lavipharm -7,56%, Frigoglass -6,86%, Επίλεκτος -4,93%, ΑΝΕΚ -4,40% και Σελόντα -4,17%. Στο σύνολο της αγοράς 80 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που κατέγραψαν απώλειες.

Τα ομόλογα Sunlight και Μυτιληναίου και το road show στη Νέα Υόρκη

Η εβδομάδα είναι αρκετά «γεμάτη» από εξελίξεις που άπτονται τόσο του χρηματιστηρίου, όσο και ευρύτερα του επιχειρηματικού κόσμου. Την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα γίνει η εισαγωγή στο Χ.Α. του ομολόγου των 50 εκατ. ευρώ της Συστήματα Sunlight, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τόσο μεγάλο που οι προσφορές ανήλθαν στα 124,41 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια από το στόχο της εταιρείας!

Παράλληλα, μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής 21-23 Ιουνίου θα λάβει χώρα η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για το μεγάλο ομόλογο του ομίλου Μυτιληναίου, που στοχεύει στη συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο πέριξ του 3%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ομόλογο που θα έχει εκδοθεί στην ελληνική αγορά και ασφαλώς θα αποτελέσει βαρόμετρο για όλο το σύστημα από τώρα και στο εξής.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα (21-22 Ιουνίου) θα γίνει το καθιερωμένο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή 24 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών. Η εκδήλωση γίνεται σε μια κομβική περίοδο για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι υπάρχει το κλείσιμο της αξιολόγησης, πολλαπλά placement (Ελλάκτωρ, Jumbo), εκδόσεις ομολόγων και γενικότερα αυξημένη κινητικότητα.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.