LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 21/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 902η

Νέα άνοδος στο Χ.Α. με προσπάθεια ελέγχου των 800 μονάδων

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εκ νέου ανοδικά κινείται σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να έχει τη… φόρα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη και παρ’ ότι δεν υπάρχουν «πανηγύρια», τα θετικά πρόσημα διατηρούνται.

Η αγορά κάνει προσπάθεια να «δέσει» τις 800 μονάδες, αν και είναι νωρίς ακόμη για να λεχθεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κατοχύρωση αυτών των επιπέδων θα απαιτήσει περισσότερες συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από αυτό το όριο.

Πάντως, ήδη είμαστε σε νέα υψηλά διετίες καθώς από την επιβολή των capital controls και εντεύθεν, δηλαδή από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 και μετά, ουδέποτε η αγορά διαπραγματεύτηκε ξανά στη ζώνη των 800 – 810 μονάδων.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 812 μονάδες με άνοδο 0,74%, με την αξία συναλλαγών στα 28 εκατ. ευρώ, με κεντρικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την επιστροφή στο ταμπλό της «κουρεμένης» ΔΕΗ, καθώς και την είσοδο του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ουδέποτε έχει ξαναγίνει να «σπάσει» μετοχή στα δύο και να εισαχθεί εκ νέου σε δύο αξίες, χωρίς μάλιστα να υπάρξει προσαρμογή στην τιμή της… μητρικής.

Η μετοχή της ΔΕΗ επανήλθε στο ταμπλό χωρίς διοικητή παρέμβαση, άρα με την τελευταία τιμή που έφυγε, ήτοι τα 3,83 ευρώ, οπότε εύλογα η αγορά έκανε το… αναλογούντα haircut, οδηγώντας τον τίτλο στο ξεκίνημα σε πτώση έως και 53,54%!

Σταδιακά βεβαίως οι πιέσεις περιορίστηκαν, με τον τίτλο στα 2,07 ευρώ, με απώλειες 45,95%, ενώ έχει διακινηθεί όγκος άνω των 2,4 εκατ. τεμαχίων, ενώ η αποτίμησή της διαμορφώνεται πλέον στα 480 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν στο μισό έναντι της πρότερης κατάστασης.

Αντιθέτως, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ βρίσκει εξαιρετική ανταπόκριση από την αγορά, καθώς εισήλθε στην τιμή των 2,12 ευρώ, έφτασε να ενισχύεται έως και 11% στα 2,39 ευρώ, ενώ πλέον βρίσκεται στα 2,29 ευρώ με άνοδο 8% και όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια. 

Πάντως, παρά τη… φαινομενικά μεγάλη πτώση της μετοχής της ΔΕΗ, η συνολική αξία ενός επενδυτή που κατείχε μετοχές της Επιχείρησης έως την περασμένη Τετάρτη, είναι μεγαλύτερη!

Και τούτο διότι, το… άθροισμα των δύο μετοχών, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ξεπερνά αρκετά τα 3,83 ευρώ που ήταν τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ όταν βγήκε από το ταμπλό την περασμένη Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Θυμίζουμε ότι για σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ θα έχει ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης, ενώ το αυτό ισχύει για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, αλλά για τρεις συνεδριάσεις.

Κατά τα λοιπά, η γενική εικόνα της αγοράς είναι ήπια θετική, με τις τράπεζες ήπια ανοδικά, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα σε ορισμένα blue chips της πραγματικής οικονομίας. Πιο αναλυτικά, στο χώρο του Large Cap ξεχωρίζουν μετοχές όπως Viohalco +3,83%, Lamda Development +2,24%, ΓΕΚ Τέρνα +1,35%, Ελλάκτωρ +1,43%, Folli Follie +1,08% και Σαράντης +1,17%.

Θυμίζουμε ότι νέο μέλος του FTSE 25 είναι από σήμερα η μετοχή της Fourlis, που πήρε τη θέση της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία πλέον θα ανήκει στον Mid Cap.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα υπάρχει σε μετοχές όπως Χαλκόρ +5,44%, Πλαίσιο Computers +3,31%, ΕΚΤΕΡ +3,15%, Intracom +2,55%, Cenergy +2,37%, Υγεία +1,88% κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,07%, ο FTSE 25 +3,16%, o Mid Cap +5,52% και ο τραπεζικός δείκτης +6,18%.

Εντύπωση έκανε στη συνεδρίαση της Παρασκευής το άδειασμα στο φινάλε στις τραπεζικές μετοχές, παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά έφτασαν να κερδίζουν έως και 6,64%.

«Γεμάτη» από εξελίξεις η εβδομάδα

Αυτή η εβδομάδα είναι αρκετά «γεμάτη» από εξελίξεις που άπτονται τόσο του χρηματιστηρίου, όσο και ευρύτερα του επιχειρηματικού κόσμου. Την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα γίνει η εισαγωγή στο Χ.Α. του ομολόγου των 50 εκατ. ευρώ της Συστήματα Sunlight, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν τόσο μεγάλο που οι προσφορές ανήλθαν στα 124,41 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια από το στόχο της εταιρείας!

Παράλληλα, μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής 21-23 Ιουνίου θα λάβει χώρα η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για το μεγάλο ομόλογο του ομίλου Μυτιληναίου, που στοχεύει στη συγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο πέριξ του 3%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ομόλογο που θα έχει εκδοθεί στην ελληνική αγορά και ασφαλώς θα αποτελέσει βαρόμετρο για όλο το σύστημα από τώρα και στο εξής.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα (21-22 Ιουνίου) θα γίνει το καθιερωμένο road show του ελληνικού χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή 24 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών. Η εκδήλωση γίνεται σε μια κομβική περίοδο για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι υπάρχει το κλείσιμο της αξιολόγησης, πολλαπλά placement (Ελλάκτωρ, Jumbo), εκδόσεις ομολόγων και γενικότερα αυξημένη κινητικότητα.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.