LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τρίτη 17/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 898η

Πτώση έως 53% στη μετοχή της ΔΕΗ – Κέρδη έως 11% για το ΑΔΜΗΕ

Print Friendly and PDF
-A +A
Πτώση έως 53% στη μετοχή της ΔΕΗ – Κέρδη έως 11% για το ΑΔΜΗΕ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτώση έως και 53,54% κατέγραψε στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η μετοχή της ΔΕΗ στην πρώτη ημέρα επανόδου στο ταμπλό, καθώς η αγορά προσαρμόζει την τιμή της με… βίαιο τρόπο, εκεί που πρέπει, μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Πιο αναλυτικά, ο τίτλος της ΔΕΗ άνοιξε στα 1,78 ευρώ με πτώση άνω του 50%, ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 1,75 ευρώ, με πτώση 53,54%. Παράλληλα, έχει διακινηθεί ισχυρός όγκος που ξεπερνά τα 850.000 τεμάχια.

Πλέον, έχουν περιοριστεί μερικώς οι πιέσεις στη ΔΕΗ που υποχωρεί κατά 48,83% στα 1,87 ευρώ, με την αποτίμησή της στα 454 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ βρίσκει καλή αποδοχή από την αγορά, καθώς έφτασε να ενισχύεται έως και 11% στην τιμή των 2,39 ευρώ.

Πάντως, το… άθροισμα των δύο μετοχών, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ ξεπερνά αρκετά τα 3,83 ευρώ που ήταν τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της ΔΕΗ όταν βγήκε από το ταμπλό την περασμένη Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Πρόκειται ασφαλώς για μια… πρωτοφανή περίπτωση στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς δεν έχει υπάρξει ξανά παρόμοια περίπτωση, καθώς μετά τις διαδικασίες απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, η μετοχή της ΔΕΗ επιστρέφει πλέον χωρισμένη σε... δύο αξίες, άρα είναι εύλογες οι πιέσεις που δέχεται σήμερα.

Ο ΑΔΜΗΕ αποτελεί την 26η μετοχή του FTSE... 25 όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Η τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ήταν  στα 2,12 ευρώ, οπότε η αγορά καλείται να προσαρμόσει τη… νέα τιμή με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, καθώς θα είναι ελεύθερα τα όρια ημερήσιας διακύμανσης για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο.

Στην τιμή εκκίνησης της μετοχής της ΔΕΗ δεν υπήρξε διοικητική παρέμβαση, οπότε θα αφεθεί η... αγορά να τακτοποιήσει την ανισορροπία που εύλογα υπάρχει, δεδομένου ότι την τελευταία ημέρα που ήταν στο ταμπλό είχε «μέσα της» και την αξία του ΑΔΜΗΕ, ενώ τώρα θα μπει χωρίς αυτή!

Αποτελεί πρακτική του Χ.Α. η μη προσαρμογή τιμής μετοχής, όταν δεν υφίσταται αγοραία τιμή για την αξία που επιστρέφεται – στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς δεν υπάρχει πριν την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ χρηματιστηριακή τιμή για την μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά θα διαμορφώσει ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση τις τιμές και των δύο μετοχών, της ΔΕΗ κατά την επιστροφή της με... κουρεμένη αξία στο ταμπλό, και της νέο- εισαγόμενης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί διαβάζοντας τη μεταβολή της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η μεταβολή της θα υπολογιστεί με βάση το τελευταίο κλείσιμο, ήτοι τα 3,83 ευρώ, με ελεύθερη διακύμανση, χωρίς διοικητική ή άλλη παρέμβαση!

Η διαδικασία αναλυτικά

Στην περίπτωση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα εισαχθούν 232.000.000 μετοχές, όσες ακριβώς είναι και οι μετοχές της ΔΕΗ.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε σ' αυτήν την πρωτοφανή στα χρονικά του χρηματιστηρίου περίπτωση, είναι η εξής:

Μειώθηκε το μετοχικό της ΔΕΗ κατά 491.840.000 ευρώ και διαμορφώνεται σε 575.360.000 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της από 4,60 ευρώ σε 2,48 ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία της μετοχής της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ορίστηκε 2,12 ευρώ, όπως προαναφέρθηκε.

Επίσης, επιστρέφεται σε είδος αντί μετρητών μια μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ονομαστικής αξίας 2,12 ευρώ για κάθε μια μετοχή της ΔΕΗ στους μετόχους της ΔΕΗ που ήταν εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. (είχαν δηλαδή μετοχές της ΔΕΗ) έως την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017.

Μετά τη μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ θα ανέρχεται σε 575.360.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 232.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,48 ευρώ η κάθε μία.

Η παρουσίαση του ΑΔΜΗΕ την Παρασκευή στο Χ.Α.

Την Παρασκευή έγινε εκδήλωση στο Χ.Α. για την υποδοχή του ΑΔΜΗΕ στο ταμπλό, που σημειωτέον είναι η πρώτη μετοχή του ευρύτερου δημόσιου τομέα που εισάγεται μετά από πολλά χρόνια!

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από την εισαγωγή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: «Πρώτον. Δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους επενδυτές να συμμετέχουν στον ΑΔΜΗΕ, για να ενισχύσουν το νέο, φιλόδοξο, στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του, που περιλαμβάνει σημαντικά έργα διασύνδεσης, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων, η διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης. Δεύτερον.

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ αποκτούν μετοχές στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών. Τρίτον. Ανοίγει μία ακόμη εταιρεία στο επενδυτικό κοινό. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σταθάκης, επέλεξε να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο στο ρυθμιζόμενο μονοπώλιο δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης, καθώς αποτελεί εθνικής σημασίας κεφάλαιο για την Ελλάδα, με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Η σημερινή εκδήλωση υπογραμμίζει το άνοιγμα της χώρας σε στρατηγικές ξένες επενδύσεις και στον τομέα της ενέργειας, η οποία εισέρχεται σε μία νέα αναπτυξιακή φάση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Στόχος μας, κατέληξε ο υπουργός, είναι η Ελλάδα να αποτελέσει ισχυρό παίκτη στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Ευρώπη».

Ο Ιάσων Ρουσόπουλος, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η εισαγωγή του ΑΔΜΗΕ στο Χ.Α. αποτελεί μέρος του σχεδίου για την διατήρηση του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου, βάσει νομοθεσίας για συμμετοχή που δεν δύναται να υπολείπεται του 51%.

Αντανακλά, ακόμα, τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, με έμφαση στην ανεξαρτησία και τις προοπτικές της εταιρείας για επενδύσεις. Η αποστολή του ΑΔΜΗΕ είναι η διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο».

Ο Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «αν και μέχρι πριν λίγες ημέρες μοναδικός μέτοχος της ΑΔΜΗΕ ήταν η ΔΕΗ, από τη Δευτέρα μέτοχοί της θα είναι το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων της. Κατά τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται τόσο ο έλεγχος από το δημόσιο, όσο και η δημιουργία ευρύτατης διασποράς για τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, γεγονός που εκ των πραγμάτων, θα έχει θετικές επιπτώσεις στη δευτερογενή διαπραγμάτευση των μετοχών της».

Ο πρόεδρος του Χ.Α. Σωκράτης Λαζαρίδης επισήμανε ότι «Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, πέραν όλων των άλλων, έχει και μια ιδιαίτερη αξία αφού θα αποτελεί την 26η εταιρία του δείκτη FTSE / ATHEX – 25.

Ο δείκτης αυτός αποτελείται από τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες του Χ.Α. και συγκεντρώνει σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα. Η προσθήκη της εταιρείας στο δείκτη, ως μια εταιρεία μεγάλου μεγέθους, θα έχει ιδιαίτερη συμβολή στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Φωτογραφία SOOC

Επιστροφή στην mobile έκδοση.