LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 21/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 902η

Το Χ.Α. αφομοίωσε το πρόσφατο ράλι, «κρατάει» τις 780 και αναμένει καταλύτες

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Εβδομάδα εξισορρόπησης, αφομοίωσης κεκτημένων, τακτοποίησης τεχνικών και άλλων δεδομένων αλλά και πιστοποίησης ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, ειδικά όταν περιορίζουν τις κινήσεις τους οι ξένοι ήταν αυτή που παρήλθε στο Χ.Α.

Η αγορά ακολούθησε την αποφόρτιση που έλαβε χώρα και στις διεθνείς αγορές αυτή την εβδομάδα, λόγω της αφορμής που δόθηκε από τους τριγμούς στην κυβέρνηση Trump, ενώ υπήρξαν και άλλοι ετερόκλητοι καταλύτες που έπαιξαν ρόλο.

Η δήλωση του αξιωματούχου της Ε.Ε. την Τετάρτη ότι η πιθανότητα συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας είναι 50-50, ήταν η αφορμή για να επέλθει μούδιασμα στους αγοραστές, που είχαν «χτίσει» εσχάτως πάνω στην προεξόφληση της ύπαρξης συμφωνίας.

Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα πέρασαν με χαρακτηριστική ευκολία από τη Βουλή, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να είναι «μπετόν», με ότι συνεπάγεται αυτό.

Μέσα σ’ αυτές τις ταχύτατα εξελισσόμενες διεργασίες, εύλογα μειώθηκαν οι πρωτοβουλίες από τους ξένους κάτι που οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών.

Παρ’ όλα αυτά όμως, η αγορά έδειξε για ακόμη μια φορά ότι η περιοχή των 780 μονάδων είναι ένα νέο σημείο αναφοράς, καθώς βγαίνουν άμυνες και αναχώματα, μειώνεται η προσφορά και γενικώς εξαντλούνται οι δυνάμεις των short.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι αναζητούνται νέοι καταλύτες για την πειστική υπέρβαση των 800 μονάδων, καθώς δύο φορές τελευταία η αγορά έχει αποτύχει να «ελέγξει» αυτά τα επίπεδα.

Το θετικό είναι ότι η… προσαρμογή μετά το πρόσφατο ανοδικό κρεσέντο αλλά και μετά τις εξελίξεις με τις διαρροές περί πιθανότητας να μην υπάρξει συμφωνία έγινε με πολύ ήπιο τρόπο, χωρίς ξεπουλήματα και χωρίς τυχοδιωκτικού τύπου κινήσεις που θα αλλοίωναν την εικόνα.

Παράλληλα, η μείωση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών σε διορθωτικές ή μη ανοδικές συνεδριάσεις, είναι σημάδι ότι οι long στηρίζουν τις θέσεις τους, διακρατούν τις περιοχές τους, ποντάροντας στη συνέχιση του momentum.

Με φόντο λοιπόν αυτό, κανένας δε βιάζεται να… εκβιάσει σημαντικές πρωτοβουλίες είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, κάτι που καθρεφτίστηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής που παρά τις ενδοσυνεδριακές «αψιμαχίες», η τελική εικόνα έδειξε… ισοπαλία και εξισορρόπηση.

Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο σύνολο της αγοράς όπου υπήρξε απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών, με το συσχετισμό στις 53 και 54 αντίστοιχα.

Επίσης αποτυπώθηκε και στο Γενικό Δείκτη που παρ’ ότι έφτασε να κερδίζει άνω του 1% ενδοσυνεδριακά, έχοντας υψηλό ημέρας στις 791,92 μονάδες, εντούτοις στο κλείσιμο βρέθηκε στις 784,17 μονάδες με οριακή άνοδο 0,17%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 783,91 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,75 εκατ. σε πακέτα), με το μέσο τζίρο αυτού του πενθημέρου να πέφτει στα 76,2 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 36% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας που ήταν στα 119,2 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όσα σημειώνουμε πιο πάνω.

Ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 119,85 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 110,63 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες, που σημαίνει ότι στην υπόλοιπη αγορά διακινήθηκαν μόλις 9,22 εκατ. τεμάχια. Μάλιστα, από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 μόνο ο ΟΤΕ ξεπέρασε τα 500 χιλ. τεμάχια, διακινώντας 787.527 τεμάχια.

Πάντως, τόσο η εικόνα των τραπεζών όσο και των blue chips ήταν μεικτή, με κύριο χαρακτηριστικό ασφαλώς τους μειωμένους όγκους. Ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 3,04%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 2,78%, ενώ στον αντίποδα πτώση 0,55% και 0,45% είχαν οι Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα.

Στον υπόλοιπο Large Cap καλή εικόνα είχαν οι Motor Oil +2,26%, Μυτιληναίος +1,86%, ΜΕΤΚΑ +1,45%, ΟΤΕ +1,01% και ΟΛΠ +1%. Πτωτικά έκλεισαν τίτλοι όπως Grivalia Properties -5,51%, Viohalco -2,35%, ΟΠΑΠ -2%, Σαράντης -1,94%, ΓΕΚ Τέρνα -1,78%, Aegean Airlines -1,14% κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, ασχέτως αποτίμησης ξεχώρισαν τίτλοι όπως Yalco +14,29%, FHL Mermeren +10,79%, Attica Bank +10,10%, Frigoglass +8,25%, Revoil +5,71%, Inform Λύκος +4,86% και Κρι – Κρι +4,74%.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.