LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Πέμπτη 19/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 900η

Οι άμυνες των 780 μονάδων και το στοίχημα των 800 στο Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση προσεκτικών κινήσεων, οικονομίας δυνάμεων, αλλά και επιλεγμένων αγοραστικών πρωτοβουλιών είναι αυτή της Παρασκευής, με την αγορά να δείχνει ανοδική διάθεση εξ αρχής, χωρίς όμως ιδιαίτερα αξιοσημείωτες εξάρσεις ή υπερβολές. 

Άλλωστε, ετερόκλητοι παράγοντες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έφεραν δεύτερες σκέψεις, μετά το πρόσφατο ράλι, ενώ είμαστε στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τη Δευτέρα και το Eurogroup, για το οποίο οι προσδοκίες για συμφωνία έχουν περιοριστεί πολύ.

Με φόντο λοιπόν αυτό, κανένας δε βιάζεται να… εκβιάσει σημαντικές πρωτοβουλίες είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, αν και φαίνεται πως οι long έχουν πάρει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων, ελέγχοντας την κατάσταση.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται εξ αρχής της ημέρας ανοδικά, ευρισκόμενος στις 790 μονάδες με άνοδο 1,03%, ενώ καλό είναι το τέμπο στο τζίρο που διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Κύριες στηρίξεις σήμερα δίνουν οι τράπεζες, με την Πειραιώς να ενισχύεται άνω του 3%, την Εθνική και τη Eurobank άνω του 2%, ενώ ηπιότερα κέρδη σημειώνει η Alpha Bank. Θυμίζουμε ότι όσο ανεβαίνουν οι μετοχές των τραπεζών, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η επιρροή τους στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη…

Ανοδικά κινείται και η πλειονότητα των blue chips του FTSE 25, ενώ με άνοδο άνω του 1% κινούνται τίτλοι όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.

Χθες είχαμε την ψήφιση στη Βουλή – κάτι που αναμενόταν  – του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα και τα αντίμετρα, χωρίς απώλειες για την κυβέρνηση, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Μένει να δούμε αν η αγορά το συμπεριλάβει αυτό στους… βραχυχρόνιους καταλύτες της, αν και κανένας δεν ανέμενε εμπλοκή στην ψήφιση.

Πάντως, στο παρελθόν, παρόμοιες τέτοιες περιστάσεις, εξελίσσονταν σε… θρίλερ, με την αγορά την επόμενη ημέρα να… πανηγυρίζει, αναλόγως με την έκβαση.

Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που συνδράμει θετικά είναι ότι δείκτες της Wall Street χθες αντέδρασαν και ανασυντάχθηκαν μετά τη μεγάλη πτώση της Τετάρτης, που ήταν η πιο αιχμηρή του τελευταίου 7μήνου, λόγω της όψιμης και αιφνίδιας πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ. Έτσι και οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν διάθεση για αντίδραση σήμερα.

Οι διορθώσεις – διεθνώς – είναι επιβεβλημένες, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές ήταν «υπερφορτωμένες» και υπεραγορασμένες από τα διαρκή ιστορικά υψηλά τόσο σε Xetra Dax και FTSE 100 όσο και στους δείκτες της Wall Street, οπότε οι εξελίξεις στις ΗΠΑ ήταν μια καλή αφορμή για «κλείδωμα» ρευστότητας.  

Οι αποφορτίσεις είναι θεμιτές και απαραίτητες και δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε μακροχρόνιο bull market ενώ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στην παγκόσμια κεφαλαιοποίηση των αγορών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, οι μετοχές παγκοσμίως έφτασαν να αξίζουν 73,3 τρισ. δολάρια, η υψηλότερη αξία στην ιστορία! Εύλογα, κάθε είδηση διφορούμενη ή ξεκάθαρα αρνητική, χρησιμοποιείται ως αφορμή ή αιτία για διόρθωση και αποφόρτιση.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο και παρά τα σύννεφα που προέκυψαν αναφορικά με το «δέσιμο» της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει σήμερα διάθεση για νέο «φλερτ» με την ευρύτερη ζώνη των 790-800 μονάδων.

Και όλα αυτά, παρ’ ότι αυτή την εβδομάδα η αγορά παρουσίασε σημάδια κόπωσης, αλλά και αδυναμία πειστικής κατοχύρωσης του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων.

Αυτό μαρτυράται και από τους τζίρους που ήταν μειωμένοι πολύ έναντι των δύο προηγούμενων. Χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ήταν 123,7 εκατ. ευρώ με τα 41,92 εκατ. όμως στον τίτλο του ΟΤΕ, την Τρίτη ο τζίρος ήταν στα 64,69 εκατ. ενώ τη Δευτέρα ήταν στα 65 εκατ. ευρώ.

Άρα, αυτή την εβδομάδα η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώνεται πέριξ των 80 εκατ. ευρώ, αντιθέτως με τις δύο προηγούμενες που ήταν στα 119,2 και στα 121,3 εκατ. αντίστοιχα.

Βεβαίως, για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε ότι σε συνεδριάσεις αποφόρτισης, διόρθωσης, συσσώρευσης και κατοχύρωσης κερδών, η μείωση του τζίρου πιστοποιεί ότι το momentum παραμένει ανοδικό.

Άλλωστε, η αύξηση του τζίρου, ενισχύει την εκάστοτε τάση, είτε πτωτική, είτε ανοδική. Ακριβώς το αντίστροφο, κάνει η μείωση του τζίρου.  

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν, παρά τις όποιες ελεγχόμενες διορθώσεις, φαινόμενα ξεπουλήματος και μαζικών ρευστοποιήσεων δεν παρουσιάστηκαν, ενώ στις τρεις από τις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις, οι ανοδικές μετοχές ήταν περισσότερες των πτωτικών.

Ο Γ.Δ. έχει δείξει κατ’ επανάληψη ότι βρίσκει άμυνες και αναχώματα στην περιοχή των 780 μονάδων, ενώ οι πιέσεις στα χαρτιά του FTSE 25 ήταν απολύτως... συμβατές με την πρότερη άνοδο, ενώ δεν διαταράχθηκαν τα τεχνικά κεκτημένα.

Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι η διάσπαση των 800 μονάδων απαιτεί καινούριους καταλύτες ή τουλάχιστον κάποια αρκετά σοβαρή αφορμή, ώστε οι long να «χτίσουν» νέα αναχώματα.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη έγινε μια δεύτερη απόπειρα ανάκτησης των 800 μονάδων, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά στις 800,08 μονάδες, όμως λόγω των διαρροών για μη συμφωνία τη Δευτέρα, η προσπάθεια δε στέφθηκε με επιτυχία. Παρόμοιο σκηνικό και την προηγούμενη Πέμπτη (11/5) όπου ο Γ.Δ. είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 799,16 μονάδες αλλά έκλεισε χαμηλότερα.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.