LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Δευτέρα 23/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 904η

Γαλλία: Πώς τοποθετήθηκαν οι 5 υποψήφιοι στο debate

Print Friendly and PDF
-A +A
Γαλλία: Πώς τοποθετήθηκαν οι 5 υποψήφιοι στο debate

Το πολυαναμενόμενο debate για τις προεδρικές εκλογές ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) μέσα από τη συχνότητα του TF1.

Μέσα σε ένα εξαιρετικά βεβαρημένο από τα σκάνδαλα και τις αποκαλύψεις περιβάλλον η Γαλλία διοργανώνει για πρώτη φορά τηλεμαχία ανάμεσα στους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους για τη γαλλική προεδρία 35 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των Γαλλικών εκλογών.Η διαδικασία ξεκίνησε με κάθε υποψήφιο να λαμβάνει τον λόγο για 90 δευτερόλεπτα προκειμένου να προβεί σε έναν πρόλογο, μία συνοπτική επί της ουσίας παρουσίαση του ποιος είναι και το τι πρεσβεύει η πολιτική κίνηση που εκπροσωπεί.Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Francois Fillon ο οποίος εξέφρασε τις ενστάσεις του για το γεγονός πως μόνο πέντε υποψήφιοι προσκλήθηκαν στη σημερινή διαδικασία καθώς στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές υπάρχουν συνολικά 11 υποψήφιοι.Ακριβώς μετά τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών το λόγο έλαβε ο υποψήφιος της αριστεράς (σ.σ την πολιτική του κίνηση υποστηρίζει το κομουνιστικό κόμμα της Γαλλίας) Jean-Luc Mélenchon ο οποίος τόνισε πως στόχος του, εάν εκλεγεί θα είναι η προς το δικαιότερο αναθεώρηση του συντάγματος, η έξοδος της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η προσπάθεια για την δημιουργία 6ης Δημοκρατίας.Στην απουσία των 6 υποψηφίων στάθηκε στην εισαγωγική του ομιλία και ο Emmanuel Macron ο οποίος παράλληλα τόνισε πως δικός του βασικός στόχος θα είναι η εκπροσώπηση όλων των Γάλλων και όχι μόνο της δεξιάς ή αριστερής παράταξης.Από την πλευρά της η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, Marine Le Pen, σημείωσε πως σκοπός της είναι η υπεράσπιση της Γαλλικής ταυτότητας και κύριο μέλημά της η προστασία της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Κλείνοντας τον εισαγωγικό κύκλο ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Benoît Hamon υπογράμμισε πως μόνος στόχος του είναι να εκπροσωπήσει τον γαλλικό λαό με τρόπο «δίκαιο και τίμιο».

Οι θεματικές

Πρώτη θεματική ενότητα στο debate ήταν η Παιδεία.

Τοποθετούμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικάνων, Francois Fillon, υπογράμμισε πως θα εισηγηθεί την επαναφορά της υποχρεωτικής ένδυσης των μαθητών με ποδιά(…) ενώ τόνισε πως επίσης βασικός στόχος στο πρόγραμμά του για την παιδεία είναι η εισαγωγή της επαγγελματικής κατάρτισης σε όλες τις βαθμίδες της γαλλικής παιδείας.

Από την πλευρά του ο Emmanuel Macron σημείωσε πως θα εισηγηθεί την δημιουργία νέων ζωνών μάθησης στις οποίες τα παιδιά θα διδάσκονται μεγαλύτερο εύρος μαθημάτων ενώ παράλληλα θα είναι μικρότερος ο αριθμός μαθητών ανά τάξη (12).

Ο Jean-Luc Mélenchon δαπάνησε το μεγαλύτερο μέρος των 90 διαθέσιμων δευτερολέπτων του κατηγορώντας την δεξιά και την κεντροαριστερά για τις πολιτικές εκφυλισμού της παιδείας και σημείωσε πως θα δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση της πραγματικά δωρεάν παιδείας και των Πανεπιστημίων.

Η Marine Le Pen τόνισε πως θα αυξήσει κατά 50% τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία και σημείωσε πως η επαγγελματική κατάρτιση θα εισαχθεί ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Ο Benoît Hamon υπογράμμισε πως θα υπάρξουν προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου αρχικά να καλυφθούν τα σημερινά μεγάλα κενά στην Παιδεία ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να μην υπάρχουν περισσότεροι από 25 μαθητές ανά τάξη.

Εθνική Ασφάλεια 

Δεύτερη θεματική ενότητα στην οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πέντε υποψήφιοι ήταν αυτή της ασφάλειας.

Πρώτη στο θέμα τοποθετήθηκε η Marine Le Pen η οποία μεταξύ άλλων είπε πως θα αυξήσει σημαντικά σε αριθμό το προσωπικό της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας ενώ σημείωσε πως στόχος θα είναι και η επαναφορά των κατώτερων ποινών σε πράξεις οι οποίες σήμερα λογίζονται ως πλημμελήματα.

Ο Francois Fillon σημείωσε πως θα επιδιώξει την καλύτερη εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος δυναμικού της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας και σημείωσε πως θα προχωρήσει σε αύξηση της δυνατότητας των φυλακών κατά 16.000 τουλάχιστον θέσεις.

Στόχος του Benoît Hamon όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι να δημιουργηθεί μία πιο έμπειρη αλλά και ανθρώπινη αστυνομία πιο άρτια εκπαιδευμένη, η οποία όμως θα έχει και ανάλογη αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει ειδικά στις δύσκολες περιοχές που μαστίζονται από την υψηλή εγκληματικότητα. Ο κ. Hamon τόνισε επίσης πως συμφωνεί με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο και τον περιορισμό των κρουσμάτων αστυνομικής βίας.

Μεταναστευτικό

Τρίτη θεματική ήταν αυτή του μεταναστευτικού με τον λόγο να λαμβάνει πρώτος ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Benoît Hamon. Ο κ. Hamon τόνισε πως στόχος του ιδίου και του κόμματός του είναι να μειωθεί στους 6 μήνες (το μέγιστο) η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη στο μεταναστευτικό και τους ελέγχους των συνόρων της χώρας.

Στη θέση αυτή φαίνεται πως συντάσσονται τόσο ο Francois Fillon όσο και ο Emmanuel Macron με τον εκπρόσωπο της αριστεράς να τονίσει πως το προσφυγικό είναι μία βίαιη πράξη διωγμού και είναι αδύνατο να μπουν όρια στον ανθρώπινο πόνο.

Από την πλευρά της η Marine Le Pen τοποθετούμενη σημείωσε: «Θέλω να σταματήσει και η νόμιμη και η παράνομη μετανάστευση. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τον αριθμό των εγκρίσεων ασύλου στις 10.000 ετησίως».

Πηγή: skai.gr

 

Διαβάστε ακόμη:

- Οι περισσότεροι τηλεθεατές "ψήφισαν" Macron στο πρώτο ντιμπέιτ για τις γαλλικές εκλογές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Επιστροφή στην mobile έκδοση.