LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 21/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 902η
Print Friendly and PDF
-A +A
BLACK BOX
Τρίτη
21
Μαρτίου

-Τα πράγματα στο Εurogroup πήγαν χειρότερα από όσο περιμέναμε. Επιβεβαιώθηκε ότι οι θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα όπως και ότι το χάσμα παραμένει μεγάλο και αγεφύρωτο. Η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να περάσει εργασιακά - ενεργειακά και για αυτό ελπίζουν -αδίκως- σε πολιτική διαπραγμάτευση.

-Σαν να είναι φωτογραφικές για την Ελλάδα οι οδηγίες της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το έγγραφο αποτελεί τη «βίβλο» για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, παρουσιάζοντας μέτρα, διαδικασίες και βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν οι τράπεζες. Υπάρχει όμως και ένα σημείο που δείχνει σαν να γράφηκε για την περίπτωση μας και αναφέρει: «Η ΕΚΤ καλεί τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν αποφασιστικά και να προσαρμόσουν τα νομικά και δικαστικά τους πλαίσια προκειμένου να διευκολύνουν τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους».

-Σούπερ στήριξη από την Τράπεζα της Ελλάδος στον Θ. Πανταλάκη. Μετά την επίθεση που δέχθηκε ο τραπεζίτης με δημοσιεύματα τα οποία τον παρουσίαζαν υπόδικο, η ΤτΕ έβαλε τα πράγματα στη θέση της και ανακοίνωσε ότι «ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας για την εξυγίανσή της, απολαμβάνει της πλήρους στήριξης και εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Ελλάδος, πολύ περισσότερο καθώς σήμερα έχουν ήδη αποτυπωθεί τα πρώτα αποτελέσματα εξυγίανσής της».

-Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε καταγράψει από τις αρχές του χρόνου τις μικρότερες απώλειες (περίπου 6%) μεταξύ των μετοχών του κλάδου. Προφανώς αυτό πρόσεξαν οι ξένοι επενδυτές που μέσω της Citigroup και της Goldman Sachs άδειασαν στη χθεσινή συνεδρίαση 38,8 εκατ. μετοχές οδηγώντας την τιμή σε ημερήσια πτώση 6,45%.

-Ανάσα έδωσαν οι ρουμανικές αρχές στις ελληνικές τράπεζες που έχουν σημαντική έκθεση σε δάνεια ελβετικού φράγκου καθώς πήραν νομικές πρωτοβουλίες που περιορίζουν ή και μηδενίζουν τις προοπτικές ευνοϊκής μεταχείρισης των δανειοληπτών.

-Στις 29 Μαρτίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου 2016 η Eurobank και στις 30 Μαρτίου η Alpha Bank. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι η Εurobank θα παρουσιάσει θετική απόδοση, σε χαμηλότερα όμως επίπεδα από το προηγούμενο τρίμηνο. Για την Αlpha λέγεται πως τα αποτελέσματα της θα παρουσιάζουν οριακές ζημίες που αποδίδονται όμως στις αυξημένες προβλέψεις που παίρνει η τράπεζα καθώς η Alpha πάντοτε ακολουθεί συνετή πολιτική.

-Βαθιά η ανησυχία των τραπεζών για την πορεία της ΔΕΗ. Οι τραπεζίτες αναζητούν -χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής- φόρμουλες που θα δώσουν λύση, καθώς η επιχείρηση την άνοιξη φτάνει σε αδιέξοδο.

-Με την ευκαιρία της μεγάλης επιτυχίας που σημείωσε τα ομόλογο του ΟΠΑΠ, στις 22 Μαρτίου που ξεκινά η διαπραγμάτευση του στο ΧΑ, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ D. Cope θα χτυπήσει το κουδούνι για την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.