LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Δευτέρα 23/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 904η

Ένας τραυματίας από παγιδευμένο δέμα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι - Είχαν βάλει το όνομα του Β. Κικίλια ως αποστολέα

Print Friendly and PDF
-A +A
Ένας τραυματίας από παγιδευμένο δέμα στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι -  Είχαν βάλει το όνομα του Β. Κικίλια ως αποστολέα

Ένας φάκελος εξερράγη στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, προκαλώντας τον τραυματισμό μιας υπαλλήλου στο πρόσωπο και τα χέρια, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της αστυνομίας στο κτήριο όπου στεγάζονται και γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Independent, το πακέτο που περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό προοριζόταν για τον Jeffrey Franks, τον εκπρόσωπο του Ταμείου στην Ευρώπη.

Οι Αρχές ανέφεραν πως ο μηχανισμός ήταν «ένα μαύρο κυλινδρικό αντικείμενο, μήκους περίπου 30 εκατοστών.

Στις τελευταίες εξελίξεις, συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική αστυνομία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν σταλεί και άλλα τρομοδέματα σε ευρωπαίους αξιωματούχους με φερόμενους ως αποστολείς, Έλληνες πολίτικους.

Ως αποστολέας του παγιδευμένου δέματος που απεστάλη στα γραφεία του ΔΝΤ, στο Παρίσι, αναγραφόταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, όπως δήλωσε ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναφέροντας ότι το δέμα προερχόταν από την Ελλάδα.

Αύριο, στις 8 το πρωί ο κ. Κικίλιας θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αστυνομίας και στις 8.30 με τον υπουργό, Νίκο Τόσκα.   

Υπολείμματα ελληνικών γραμματοσήμων βρέθηκαν από την αστυνομία μετά την έκρηξη ενός παγιδευμένου δέματος στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Παρίσι, δήλωσε σήμερα μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

«Λαμβανομένων υπόψη των πρώτων ενδείξεων, η έρευνα κινείται μάλλον προς την εκδοχή (της ευθύνης) μιας αναρχικής οργάνωσης», πρόσθεσε αυτή η πηγή που πρόσκειται στις γαλλικές αρχές.

Γαλλική αστυνομία: "Αυτοσχέδιος μηχανισμός"

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανακοίνωσε πως η μικρή έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι προκλήθηκε από από «σχετικά αυτοσχέδιο» μηχανισμό, ο οποίος προκάλεσε «αρκετά περιορισμένες ζημιές στο γραφείο» όπου εξερράγη, δήλωσε ο διευθυντής της Αστυνομίας Μισέλ Καντό σε σύντομη διάσκεψη Τύπου που δόθηκε στο σημείο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να ήταν βαρελότο.

Επίσης, ανέφερε πως είχαν υπάρξει τηλεφωνικές απειλές αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτές συνδέονταν με το σημερινό συμβάν.

Η διεύθυνση κατά της τρομοκρατίας της εισαγγελίας του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα μετά την έκρηξη. «Ο στόχος και ο τρόπος λειτουργίας» καθιστά αυτή τη σύνδεση «λογική» δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Η αυτόφορη έρευνα άνοιξε για απόπειρα δολοφονίας και καταστροφή με εκρηκτικά μέσα σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, και τρομοκρατική εγκληματική σύνδεση με κακοποιούς, ανακοίνωσε η εισαγγελία. Οι έρευνες ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση κατά της τρομοκρατίας (Sdat) και στη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), διευκρινίζει η εισαγγελία.

Αστυνομικοί της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών έχουν σταλεί στο σημείο.

Στοιχεία στην Αθήνα στέλνουν οι γαλλικές αρχές

Νωρίτερα οι Γάλλοι έστειλαν στην Ελληνική Αστυνομία δύο φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης στο Παρίσι, μετά από αίτημα μέσω του αστυνομικού συνδέσμου στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί και από εδώ. 

Όπως έγινε γνωστό, οι φωτογραφίες δείχνουν το δωμάτιο στο οποίο εξερράγη ο παγιδευμένος φάκελος, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας διοικητικής υπαλλήλου του ΔΝΤ, στα χέρια και στο πρόσωπο.

Στις φωτογραφίες φαίνονται σκορπισμένα έγγραφα στον χώρο της έκρηξης και μια μικρή αναστάτωση, αλλά δεν υπάρχει ο φάκελος, ο οποίος έχει διαλυθεί και δεν φαίνεται από που έχει σταλεί.

Ch. Lagarde: Καταδικάζω αυτή την άνανδρη πράξη βίας

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αναφέρει: «Έχω ενημερωθεί για την έκρηξη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, η οποία προκάλεσε τον τραυματισμό σε έναν από τους υπαλλήλους μας. Είμαι σε επαφή με το γραφείο και εκφράζω τη συμπόνια μου στους συναδέλφους.

Καταδικάζω αυτή την άνανδρη πράξη βίας και επαναδιατυπώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει το έργο του στο πλαίσιο της εντολής του.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές για τη διερεύνηση του περιστατικού και την εξασφάλιση της ασφάλειας του προσωπικού μας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Francois Hollande χαρακτήρισε την έκρηξη «επίθεση».

 

 

Διαβάστε ακόμη:

- Γεωργιάδης για τρομοδέματα: Προφανής στοχοποίηση της ΝΔ από τους Πυρήνες

- Ν.Τόσκας: "Αποστολέας" ο Κικίλιας στο δέμα προς το ΔΝΤ

- Oι Πυρήνες της Φωτιάς ανέλαβαν την ευθύνη για το πακέτο στον W. Schaeuble

- ΕΛ.ΤΑ.: Έρευνα για ενδεχόμενες αβλεψίες, για το πακέτο-βόμβα που εστάλη στον W. Schaeuble

-Εξονυχιστική έρευνα για το παγιδευμένο δέμα προς τον W. Schaeuble ζητά η ΝΔ

Επιστροφή στην mobile έκδοση.