LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Τετάρτη 25/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 906η

«Μάχη» για (έστω οριακά) θετικό κλείσιμο έτους στο Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τελευταία συνεδρίαση του έτους σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές, με το Χ.Α. να «παλεύει» ακόμη για το θετικό πρόσημο το 2016.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν ακολούθησε το θετικό momentum των περισσότερων διεθνών αγορών το 2016, καθώς τα εγγενή πολιτικοοικονομικά προβλήματα, το δημοσιονομικό ρίσκο και η γενικότερη αστάθεια, κάθε άλλα παρά ελκύουν επενδύσεις.

Παρ’ ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές της Ευρώπης πήγαν καλά το 2016, εντούτοις η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έμεινε στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Στην τελευταία συνεδρίαση του 2015, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε κλείσει στις 631,35 μονάδες, οπότε αν σήμερα κλείσει πάνω από αυτά τα επίπεδα, θα επιτευχθεί οριακά θετικό κλείσιμο έτους.

Λίγο πριν το κλείσιμο ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 641,36 μονάδες με κέρδη 0,74%, κινούμενος σχεδόν μόνιμα σε θετική τροχιά. 

Πρόκειται ασφαλώς για συνεδρίαση που παραπέμπει σε… ημιαργία, με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται μόλις στα 19 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώνεται στα 30 εκατ. τεμάχια, με τα 23 εκατ. στις τραπεζικές μετοχές. 

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης οι εξαιρετικά περιορισμένοι όγκοι, ενώ χώρο του FTSE 25 τα περισσότερα «χαρτιά» κινούνται ήπια θετικά. Στις τράπεζες βγαίνει εκ νέου trading σήμερα, οδηγώντας την Alpha Bank στο +3,85%, τη Eurobank στο +2,71%, την Εθνική +1,22% και την Πειραιώς +0,98%. 

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, ξεχωρίζουν οι Coca Cola HBC +1,92%, Grivalia +2,11%, Σαράντης +1,74% και ΔΕΗ +1,05%, ενώ τίποτα ιδιαίτερο δεν καταγράφεται στις υπόλοιπες. 

Στην ευρύτερη αγορά και ασχέτως κεφαλαιοποίησης, κινητικότητα για μια ακόμη συνεδρίαση για τη Revoil που κερδίζει 8,88%, η MIG βρίσκεται στο +5% και η Αιολική +6,56%. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι ήπια θετική, καθώς 56 μετοχές ενισχύονται, 40 υποχωρούν και 21 είναι αμετάβλητες. 

Φυσικά, η καταγραφή… πολλών στατιστικών στοιχείων από τη σημερινή συνεδρίαση δεν έχει νόημα, καθώς ότι λαμβάνει χώρα, γίνεται με εξαιρετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους.

Το ζητούμενο είναι να κρατηθούν τα τεχνικά κεκτημένα και αυτό φαίνεται πως θα επιτευχθεί. Άλλωστε, και οι υπόλοιπες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας αλλά και της προηγούμενης, ήταν συνεδριάσεις… στρογγυλοποίησης και συμβατικών κινήσεων χωρίς «γωνίες» και ακρότητες.

Χθες βεβαίως, δεν έλειψαν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις προς το φινάλε, που οδήγησαν κάποια χαρτιά του Large Cap σε άνοδο από 1% έως 3%.

Η δυστοκία υπέρβασης των 650 μονάδων και τα χαμηλά έτους

Όπως και να ‘χει, αυτό που επιβεβαιώνει η αγορά διαρκώς τελευταία είναι ότι η  σοβαρή υπέρβαση των 650 μονάδων δεν είναι εύκολη διαδικασία, απαιτούνται υπολογίσιμοι καταλύτες ή τουλάχιστον κάποιες χειροπιαστές αφορμές.

Δύο φορές ο Γενικός Δείκτης έχει προσεγγίσει αυτή τη ζώνη των 650 μονάδων, τόσο τον περασμένο Μάιο όσο και στις αρχές αυτού του Δεκέμβρη, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική κίνηση προς τα πάνω, με υψηλό έτους στις 658,99 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, διαθέσεις για περαιτέρω ισχυρές πωλήσεις κάτω από τις 630 - 620 μονάδες δε συναντώνται, τουλάχιστον με την τρέχουσα ειδησεογραφία και υπό τις παρούσες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.

Ένα κλείσιμο λοιπόν κοντά στα υψηλά έτους, αφήνει – τεχνικά μιλώντας – καλή «μαγιά» για το επόμενο έτος, καθώς η αγορά έχει «αποδράσει» από τα χαμηλά 25ετίας και τις 420,82 μονάδες που βρέθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016, έχοντας κερδίσει περί τις 220 μονάδες έκτοτε.

Εύλογα, για πολλούς σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης δεν υπάρχουν. Πάντα βεβαίως μιλώντας σε πλαίσιο έστω… ελάσσονος κανονικότητας, δηλαδή χωρίς καμιά εκτός προγράμματος… εκτροπή δραματικού τύπου.

Καταλύτες που θα αναζητηθούν το 2017

Αυτό που θα αναζητήσει η αγορά από τις αρχές του 2017 είναι το momentum, το οποίο εδώ και κάποιους μήνες απουσιάζει, εξού και ο εγκλωβισμός σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης ελάχιστων μονάδων για τους κεντρικούς δείκτες.

Κλείσιμο αξιολόγησης – όποτε (και αν) γίνει – καθώς και το έλασσον της πολιτικής σταθερότητας, κάτι που θα περιορίσει μερικώς το ρίσκο χώρας, θα ήταν καλοί καταλύτες να εξωθήσουν το Γενικό Δείκτη στην υπέρβαση των 650 μονάδων με πειστικότητα.

Πάντα βεβαίως, το στοιχείο που δίνει ποιότητα και ανθεκτικότητα σ’ οποιαδήποτε κίνηση είναι η ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που σηματοδοτεί την εισροή νέων κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται σ’ αυτή τη φάση, και ασφαλώς δεν αναφερόμαστε στις τρέχουσες συνεδριάσεις που πάντα διακρίνονται από περιορισμό πρωτοβουλιών.

Κλειδί οι τράπεζες και οι εξελίξεις στα κόκκινα δάνεια 

Οι τράπεζες – καλώς ή κακώς – παραμένουν η ατμομηχανή της αγοράς, της ελληνικής αγοράς που παραμένει μια τραπεζοκεντρική αγορά, παρ’ ότι έχουν μείνει μόλις τέσσερις μεγάλες μετοχές στον κλάδο. Οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια λοιπόν και ο τρόπος που θα διευθετηθούν αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα, μπορούν να οριοθετήσουν καταλυτικά και το momentum της επόμενης ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Και όλα αυτά, παρ’ ότι στο Χ.Α. υπάρχουν εξαιρετικές μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας, εταιρειών με συνεπές management για πολλά χρόνια, εξωστρεφείς, διεθνοποιημένες αλλά και leader – σε πολλές περιπτώσεις – στον κλάδο τους διεθνώς.

Συνεπικουρικά με τις τράπεζες, πρόκειται για μετοχές που μπορούν να σύρουν το… κάρο της αγοράς στην επόμενη ανοδική κίνηση, αν και εφόσον ισχύσουν οι παράμετροι που αναφέρουμε πιο πάνω.

Επιστροφή στην mobile έκδοση.