LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Κυριακή 22/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 903η

«Ανακωχή» short και long αλλά και επιλεκτικές κινήσεις στο Χ.Α.

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση που πιστοποίησε την… άτυπη ανακωχή που έχουν κάνει ενόψει λήξης του έτους οι short και οι long ήταν αυτή της Πέμπτης στο Χ.Α., όμως δεν έλειψαν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις και από τις δύο κατευθύνσεις.

Ήταν άλλη μια συνεδρίαση… στρογγυλοποίησης και συμβατικών κινήσεων χωρίς «γωνίες» και ακρότητες, κάτι που μαρτυράται από τη σχετική ισορροπία ανοδικών και πτωτικών μετοχών, κυρίως στην ευρύτερη αγορά.

Δεν έλειψαν όμως και οι επιλεκτικές κινήσεις χαμηλού ρίσκου και ήπιου κόστους, κάτι που οδήγησε αρκετά «χαρτιά» τόσο στον FTSE 25 όσο και ευρύτερα σε καλό φινάλε στο κλείσιμο.

Πάντως, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι αφενός η σοβαρή υπέρβαση των 650 μονάδων δεν είναι εύκολη διαδικασία, απαιτούνται υπολογίσιμοι καταλύτες ή τουλάχιστον κάποιες χειροπιαστές αφορμές, όμως, από την άλλη, διαθέσεις για περαιτέρω ισχυρές πωλήσεις κάτω από τις 630 - 620 μονάδες δε συναντώνται.

Το θετικό είναι ότι η αγορά θα κλείσει πλησίον των υψηλών έτους καθώς στην αυριανή, τελευταία του έτους συνεδρίαση, δεν αναμένονται ρηξικέλευθες επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Αυτό, αφήνει – τεχνικά μιλώντας – καλή «μαγιά» για το επόμενο έτος, καθώς η αγορά έχει «αποδράσει» από τα χαμηλά 25ετίας και τις 420,82 μονάδες που βρέθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016, έχοντας κερδίσει άνω των 200 μονάδων έκτοτε.

Εύλογα, για πολλούς σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης δεν υπάρχουν. Πάντα βεβαίως μιλώντας σε πλαίσιο έστω ελάσσονος κανονικότητας, δηλαδή χωρίς καμιά εκτός προγράμματος εκτροπή δραματικού τύπου.

Αυτό που θα αναζητήσει η αγορά από τις αρχές του 2017 είναι το momentum, το οποίο εδώ και κάποιους μήνες απουσιάζει, εξού και ο εγκλωβισμός σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης ελάχιστων μονάδων για τους κεντρικούς δείκτες.

Κλείσιμο αξιολόγησης – όποτε (και αν) γίνει – καθώς και το έλασσον της πολιτικής σταθερότητας, κάτι που θα περιορίσει μερικώς το ρίσκο χώρας, θα ήταν καλοί καταλύτες να εξωθήσουν το Γενικό Δείκτη στην υπέρβαση των 650 μονάδων με πειστικότητα.

Πάντα βεβαίως, το στοιχείο που δίνει ποιότητα και ανθεκτικότητα σ’ οποιαδήποτε κίνηση είναι η ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, στοιχείο που σηματοδοτεί την εισροή νέων κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται σ’ αυτή τη φάση, και ασφαλώς δεν αναφερόμαστε στις τρέχουσες συνεδριάσεις που πάντα διακρίνονται από περιορισμό πρωτοβουλιών.

Δύο φορές ο Γενικός Δείκτης έχει προσεγγίσει αυτή τη ζώνη των 650 μονάδων, τόσο τον περασμένο Μάιο όσο και στις αρχές αυτού του Δεκέμβρη, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική κίνηση προς τα πάνω, με υψηλό έτους στις 658,99 μονάδες.

Οι τράπεζες – καλώς ή κακώς – παραμένουν η ατμομηχανή της αγοράς, της ελληνικής αγοράς που παραμένει μια τραπεζοκεντρική αγορά, παρ’ ότι έχουν μείνει μόλις τέσσερις μεγάλες μετοχές στον κλάδο. Οι εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια λοιπόν και ο τρόπος που θα διευθετηθούν αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα, μπορούν να οριοθετήσουν καταλυτικά και το momentum της επόμενης ημέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Και όλα αυτά, παρ’ ότι στο Χ.Α. υπάρχουν εξαιρετικές μετοχές εταιρειών της πραγματικής οικονομίας, εταιρειών με συνεπές management για πολλά χρόνια, εξωστρεφείς, διεθνοποιημένες αλλά και leader – σε πολλές περιπτώσεις – στον κλάδο τους διεθνώς.

Συνεπικουρικά με τις τράπεζες, πρόκειται για μετοχές που μπορούν να σύρουν το… κάρο της αγοράς στην επόμενη ανοδική κίνηση, αν και εφόσον ισχύσουν οι παράμετροι που αναφέρουμε πιο πάνω.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης της Πέμπτης

Σε ότι αφορά τα στατιστικά στοιχεία της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος σε στενό εύρος διακύμανσης μόλις 5 μονάδων, έκλεισε στις 636,67 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, αλλάζοντας ξανά πολλές φορές πρόσημο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Γ.Δ. είχε χαμηλό ημέρας στις 631,56 μονάδες και υψηλό στις 637,49 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.717,52 μονάδες με άνοδο 0,42%, ενώ ο δείκτης FTSE Mid Cap έκλεισε στις 748,79 μονάδες με οριακά κέρδη 0,02%.

Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας, καθώς κατήλθε στα 18,72 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26 εκατ. ευρώ, ενώ χθες Τετάρτη ανήλθε στα 30,42 εκατ. ευρώ.

Ο όγκος της αγοράς ήταν επίσης μειωμένος καθώς διακινήθηκαν μόλις 31,92 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 25,85 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 814,10 μονάδες με μικρές απώλειες 0,20%.

Μεικτή η εικόνα στον κλάδο, με την Πειραιώς σε άνοδο άνοδο (+0,49%) και την Εθνική (+0,41%), ενώ πτώση 0,79% και 0,55% είχαν Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα.

Στο χώρο του Large Cap καλή εικόνα με άνοδο άνω του 2% είχαν στο κλείσιμο τίτλοι όπως ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και ΕΧΑΕ, άνω του 1% κέρδισαν ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάνας, ΜΕΤΚΑ και Σαράντης, ενώ ήπια θετικά έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Viohalco, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.

Αντιθέτως, πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ (-1,72%), Motor Oil (-1,35%), Grivalia (1,30%) και Ελλάκτωρ (-0,90%).

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και καλές επιδόσεις είχαν τίτλοι όπως Fourlis +2,51%, Newsphone +10%, Σελόντα +8,92%, Revoil +6,40%, Audiovisual +4,94% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 128 μετοχές έκαναν κινήσεις, εκ των οποίων 63 έκλεισαν με άνοδο, 44 με πτώση και 21 αμετάβλητες. 

Επιστροφή στην mobile έκδοση.