LIBERALL
THINK TANKST
FORUMF
ΥΓΕΙΑY
ARTNEWSA
Σάββατο 21/04/18
2ος χρόνος, ημέρα 902η

Έρχονται εκλογές: «Ή με τον Σόϊμπλε ή με μας»

Print Friendly and PDF
-A +A

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Είναι γνωστό ότι το χιούμορ του πρωθυπουργού κινείται μεταξύ φοιτητικού κουτουκίου των Εξαρχείων και εναλλακτικού μπαρ στου Ψυρρή. Και μάλιστα, της δεκαετίας του ΄90. Τότε που οι Αριστεροί χρησιμοποιούσαν εκείνη την πικρή ειρωνεία, στις συζητήσεις τους, για να καλύψουν την έλλειψη αυτοπεποίθησης από την πτώση της «ουτοπίας» τους. Θυμίζει ακόμα ένα ξεχασμένο στιλ αποτυχημένου αυτοσαρκασμού που ανάγεται στα κατάλοιπα του ελληνικού επαρχιωτισμού. Όποιος ξέρει από Θεσσαλία και Ήπειρο το καταλαβαίνει...

Σε χθεσινή συγκέντρωση με δημοσιογράφους, ο δεινός χιουμορίστας Αλέξης είπε ότι «από μικρός έχει πέσει στη μαρμίτα της αισιοδοξίας». Κι ενώ θα περίμενε κανείς να του απαντήσουν όλοι «μα, εδώ πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας», θυμίζοντας τον αιώνιο φόβο των Γαλατών, κανείς δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο «αθώο» χαμογελάκι του.

Αλλά η μεγάλη ατάκα της χθεσινής μέρας ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στον Σόιμπλε: «Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν αντιμετωπίζουν ούτε τα προβλήματα της χώρας τους», για να αυτοδιαψευστεί λίγο αργότερα, δηλώνοντας ότι δεν εννοούσε αυτόν...

Όλα αυτά αν δεν ήταν επικίνδυνα, θα ήταν απλώς γελοία, δίνοντας υλικό σε σατιρικές εκπομπές. Κι αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν πρωθυπουργός, θα ήταν ένας χαρακτηριστικός τύπος εριστικών προθέσεων... που δικαιούται λόγω ασημαντότητας, να χαρακτηρίζει ανέξοδα, πρόσωπα και καταστάσεις.

Γιατί τα κάνει όλα αυτά τελευταία; Επειδή μέχρι εκεί φτάνουν οι πολιτικές του δεξιότητες. Το σύνθημα από δω κει πέρα και μέχρι τις εκλογές, είναι ένα: «Η με τον Σόϊμπλε ή με μας». Μπορεί να θυμίζει στρατηγική άλλων δεκαετιών αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δημιουργήσει πόλωση μεταξύ αναβαπτισμένων «γερμανοτσολιάδων» και αυθεντικών «γηγενών» Ελλήνων.

Μπορεί να τηρούνται ακόμα τα προσχήματα αλλά η προεκλογική περίοδος άρχισε ήδη. Και η σημαία των επικείμενων εκλογών δεν μπορεί να είναι πλέον μόνο η Αριστερά. Δεν είναι αρκετή να εξασφαλίσει την οποιαδήποτε διάσωση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος συνασπισμός αντιγερμανικών δυνάμεων που θα αισθανθούν την ανάγκη της μείζονος αντιπαράθεσης με τον νέο «Μέτερνιχ» της δεσποτικής Ευρώπης, τον «αιμοβόρο» και «ανθέλληνα»  Dr. Wolfgang Schäuble!

«Η αυτός ή εμείς». Αυτή η φράση θα ακολουθεί παντού τον πρωθυπουργό που θα κάνει τα πάντα για να πάρει μαζί του τους πάντες. Εκτός από τους ευάλωτους σε παροχές «πελάτες»- αυτοί δεν έχουν ιδεολογία- και τους υπόλοιπους, Δεξιούς και Αριστερούς που θέλουν να σκοτώσουν τον δράκο των Γερμανών. Και όχι μόνο αυτούς. Η φαντασίωση του ξεσηκωμού θα πάρει και ευρωπαϊκή προοπτική , όπου η ρητορική του προεκλογικού Τσίπρα θα αναλωθεί σε μία εκστρατεία συσπείρωσης των απανταχού αντιγερμανικών ενστίκτων!

Παλιομοδίτικο το κόλπο αλλά πλέον, η μόνη ελπίδα για να παίξουν την τελευταία τους ζαριά πριν την πτώση. Φτάνει μόνο να δούμε τα όρια της υπερβολής. Γιατί το σημερινό δείγμα προσωπικής επίθεσης εναντίον του Γερμανού ΥΠΟΙΚ ήταν τουλάχιστον απαξιωτικό για την συμπεριφορά ενός πρωθυπουργού. Ειδικά, μετά την θρασύδειλη δήλωση ότι δεν εννοούσε αυτόν…

Επιστροφή στην mobile έκδοση.