Σιγά σιγά, όλα θα βγαίνουν στη φόρα...

Σιγά σιγά, όλα θα βγαίνουν στη φόρα...

Του Λέανδρου Ρακιντζή*

Η κανονικότητα επανέρχεται σταδιακά τουλάχιστον στο Τομέα της Δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα προαγωγής των επιλεχθέντων από την προηγουμένη κυβέρνηση για την πλήρωση των θέσεων ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και τα επέστρεψε ανυπόγραφα στη παρούσα κυβέρνηση για νέα νομότυπη διαδικασίας προαγωγής.

Η διαδικασία θα αρχίσει με την κατάρτιση νέων πινάκων των προς προαγωγή δικαστικών λειτουργών ανώτατου βαθμού από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Και βάση των πινάκων αυτών με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και έκδοση προεδρικών διαταγμάτων κατά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα προαχθούν οι επιλεγέντες στις κενές θέσεις ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων. Κρίσιμη είναι η επιλογή για τη θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου , γιατί η προηγουμένη ηγεσία άφησε πολλές εκκρεμότητες από αμφισβητούμενες , μονομερείς και με ψευδεπίγραφη νομιμότητα πράξεις σύμφωνα με καταγγελίες εκ των έσω ιδίως του Αντ\λέα Α.Π. Ι. Αγγελή. Εκκρεμότητες που χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης για την απόδοση ευθυνών επί των αδίκων και έπαινο των δικαίων.

Το ζήτημα εάν ο νέος εισαγγελέας θα προέρχεται από την ισταμένη ή καθημένη δικαιοσύνη πρέπει να επιλυθεί με αξιοκρατικά και όχι συνδικαλιστικά ή πολιτικά κριτήρια.

Είναι ευτύχημα, ότι ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης είναι γιατρός και όχι νομικός, γιατί σαν άτομο πρακτικό και χωρίς βαρίδια από επαγγελματικές σχέσεις θα δώσει σωστές και πρακτικές λύσεις, που χρειάζονται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης , όπως είναι η βραδύτητα απονομής της , αλλά και όσων επισώρευσε η τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ με τον ν.Παρασκευόπουλου. Τους νέους Ποινικό και Ποινικής Δικονομίας Κώδικες, ορισμένες άστοχες ενέργειες της τότε ηγεσίας των δικαστηρίων με την άσκηση με πολιτικά κριτήρια πειθαρχικών διώξεων, που παραλίγο να διασπάσουν την ενότητα του δικαστικού σώματος, ως και η ανάμειξη σε δικαστικά δρώμενα εξωδικαστικών παραγόντων και της φαιάς εξοχότητας [eminence grise].

Προϊόντος του χρόνου θα αποκαλύπτονται συνεχώς εξωθεσμικές παρεμβάσεις,δικαστικές αποφάσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ούτε σαν νόμιμες ούτε στηριζόμενες σε νόμιμες αποδείξεις . Παρεμβάσεις που θα μας προβληματίζουν για το πώς απονέμετο η δικαιοσύνη και πιθανόν να προκαλέσουν τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών, όπως των δικαστών που αθώωσαν τον αδελφό Τσίπρα κατά των οποίων η προϊσταμένη της επιθεωρήσεως του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική αγωγή.

Πιστεύω, ότι πρέπει επίσης να υποβληθούν σε πειθαρχικό έλεγχο οι δικαστές [δεν γνωρίζω ποίοι είναι], που εξέδωσαν την απόφαση του Αρείου Πάγου, που ακύρωσε την απόφαση του συμβουλίου του Βόλου για την μη χορήγηση άδειας στον Κουφοντίνα, γιατί η απόφαση αυτή δεν έχει κανένα νομικό ή ουσιαστικό έρεισμα.

Πρόκειται για την εσπευσμένη ψήφιση των νέων κωδίκων [Π.Κ.καιΚΠΔ] την τελευταία ημέρα της λειτουργίας της Βουλής, που είχε χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, μονομερώς μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και με την απουσία της αντιπολιτεύσεως. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας ασφαλώς, για την τακτική αυτή της κυβέρνησης που απέβλεπε στην εξυπηρέτηση ορισμένων προσώπων και ιδιαίτερα τρομοκρατών. Είναι η κυβερνητική στάση που έχει εξοργίσει τη κοινή γνώμη τουλάχιστον των σκεπτόμενων πολιτών και έχει προκαλέσει και τις διαμαρτυρίες διεθνών οργανισμών κατά της διαφθοράς.

Ήδη από 1ης Ιουλίου άρχισε η εφαρμογή των επιεικέστερων διατάξεων του νέου Π.Κ. και η σταδιακή απόλυση εκ των φυλακών σκληρών κακοποιών κυρίως αλλοδαπών χωρίς την ταυτόχρονη απέλαση τους, που θα προκαλέσει προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια, τα οποία αμφιβάλλω, εάν η αστυνομία μπορεί να διαχειρεισθεί με επιτυχία. Αυτό όμως δεν έλαβαν υπόψη οι αρμόδιοι της προηγουμένης κυβέρνησης, ούτε τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών..

Η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε να διορθώσει κατά το δυνατόν τα κακώς κείμενα με νομοθετική παρέμβαση, η οποία όμως θα ισχύσει για τα αδικήματα, που θα τελεστούν μετά τη ψήφιση της. Για τα μέχρι την 1η Ιουλίου 2019 τελεσθέντα αδικήματα και τις επιβληθείσες ποινές θα εφαρμοσθούν οι επιεικέστερες διατάξεις του νέου Π.Κ. με αποτέλεσμα 4500 κατάδικοι κατά πλειοψηφία σκληροί κακοποιοί να απολυθούν των φυλακών με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια.

Δεν γνωρίζω ποιες διατάξεις σκοπεύει να μεταρρυθμίσει η κυβέρνηση, αλλά πιστεύω, ότι αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης. Στο σημείο αυτό θέλω να δηλώσω τη διαμαρτυρία μου γιατί με το νέο Π.Κ. καταργήθηκε η προστασία των κληροδοτημάτων με τις διατάξεις που προστατεύουν τη δημοσία περιουσία και ΖΗΤΩ να επανέλθει η προηγουμένη προστασία των κληροδοτημάτων με τις διατάξεις, που προστατεύουν τη δημοσία περιουσία, ως και ο δημόσιος έλεγχος αυτών, γιατί άλλως ο τεράστιος εθνικός πλούτος των κληροδοτημάτων σε μικρό χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει.

Στους νομικούς κύκλους κυκλοφορεί ως quiz ποίοι από τους αποφυλακιζομένους καταδίκους είναι πελάτες μελών -δικηγόρων της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Π.Κ. Δεν γνωρίζω τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, ούτε τα πρακτικά των συνεδριάσεων αυτών, πόσο μάλλον των καταδίκων, που αποφυλακίζονται και των δικηγόρων τους, που θα κρυφτούν πίσω από την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και πιστεύω εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο αποτελεί απλή σύμπτωση. Αλλιώς εάν εν γνώση είχαν εισηγηθεί υπέρ των πελατών τους ευεργετικές διατάξεις θα είχαμε conflict of interest,που μπορεί να μην είναι ποινικό παράπτωμα, αλλά είναι ηθικό.

* Ο Λέανδρος Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.