«Ζωντανά» στην οθόνη μας ο Φρανκενστάιν με τον Μπ. Κάμπερμπατς

«Ζωντανά» στην οθόνη μας ο Φρανκενστάιν με τον Μπ. Κάμπερμπατς

Η φρικιαστική όσο και κοσμαγάπητη ιστορία του Φρανκεστάιν και μάλιστα με την υπογραφή του Ντάνι Μπόιλ έχει «στοιχειώσει» όσους την είδαν πριν χρόνια στο περίφημο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Μετά από ένα διάλειμμα δεκαπέντε χρόνων, το τρομερό παιδί του “Trainspotting” επέστρεφε στο θέατρο από όπου ξεκίνησε την καριέρα του για να σκηνοθετήσει το αξεπέραστο γοτθικό μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλεϊ. Κοντά του είχε ό,τι καλύτερο αναδείξει τα τελευταία χρόνια το βρετανικό θέατρο: τον εξαιρετικά δημοφιλή Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και τον δοκιμασμένο στα δύσκολα Τζόνι Λι Μίλερ, να εναλλάσσονται στους ρόλους του Φρανκεστάιν και του δημιουργήματός του.

Το ανέβασμα της παράστασης που έσπασε ταμεία, στριμάρει το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στο κανάλι του στο YouTube. Πρόκειται για δύο εκδοχές από τον οσκαρικό σκηνοθέτη: η μία ανεβαίνει την Πέμπτη 30 Απριλίου, η δεύτερη την Παρασκευή 1 Μαΐου και θα παραμείνουν διαθέσιμες στο κοινό μέχρι και την Τετάρτη 6/5. Αν και είναι δύσκολο να μεταφερθεί μεγάλο μέρος της σκηνικής μαγείας στην οθόνη, ο Μπόιλ επιχείρησε ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα δίνοντας έμφαση στη στοιχειωμένη ατμόσφαιρα με τη μεταφορά εντυπωσιακών «κινηματογραφικών» εφέ (για τα οποία και επικρίθηκε). Άρα, όσοι αρέσκονται να βλέπουν κλασικά έργα από την οθόνη τους, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μείνουν ασυγκίνητοι. Οπωσδήποτε, στα συν της παράστασης είναι και η μουσική που επιμελήθηκαν αποκλειστικά οι «Underworld», καθώς μέσα από μηχανικούς βόμβους δίνουν παλμό στην κορύφωση του δράματος. 

Όσοι πάλι δεν γνωρίζουν το κλασικό βιβλίο, η παράσταση είναι μια καλή εισαγωγή στο κείμενο της Σέλεϊ. Ο Νικ Ντίαρ δημιούργησε ένα θεατρικό έργο με πρόθεση να το φέρει στο σήμερα. Συγγραφέας πολλών θεατρικών επιτυχιών, ο Ντίαρ κάνει το απόκοσμο δημιούργημα του Φρανκενστάιν παρατηρητή των ανθρώπων και των τρόπων τους, του αρχέγονου φόβου τους για το διαφορετικό. Σκηνοθέτης και συγγραφέας επιχειρούν μια σύγχρονη ανάγνωση του κλασικού μυθιστορήματος με ένα άκρως εντυπωσιακό σκηνικό που απηχεί τον «Χαμένο Παράδεισο» του Μίλτον. 

Σημειώστε ότι την Πέμπτη 7/5 θα ξεκινήσει να προβάλλεται το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Σαίξπηρ, με τον Ρέιφ Φάινς και την Σόφι Οκονέδο (Hotel Rwanda) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Και οι δύο παραστάσεις ξεκινούν στις 19.00 ώρα Βρετανίας, άρα προγραμματίστε τα ρολόγια σας στις 21.00 ώρα Ελλάδας, με δίωρη διάρκεια η καθεμία. Ραντεβού με τον Φρανκενστάιν εδώ