Ζήτημα ζωής - θανάτου το ελεύθερο εμπόριο για την Ευρώπη

Ζήτημα ζωής - θανάτου το ελεύθερο εμπόριο για την Ευρώπη

Είναι στο χέρι της Ελλάδας να γίνει μια ελκυστική οικονομία, τονίζει ο Σουηδός Niklas Bergstrom, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων της BusinessEurope, προσθέτοντας ότι παρά τα σημάδια σταθεροποίησης, έχει ακόμη δρόμο μπροστά της για να γίνει φιλική στις επενδύσεις. 

Σχολιάζοντας το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, το υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωπαϊκής οργάνωσης, η οποία εκπροσωπεί 40 βιομηχανικές ομοσπονδίες και ενώσεις από τις χώρες-μέλη, χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά δύσκολη χρονιά το 2019, βλέπει μεγάλους κινδύνους από τον αυξανόμενο εθνικισμό στην Ευρώπη και τον προστατευτισμό της κυβέρνησης Τραμπ, για τον οποίο, λέει, ότι προφανώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα. 

«Αν για παράδειγμα η επιβολή από τις ΗΠΑ υψηλών φόρων και δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία πλήξει σημαντικά τη γερμανική οικονομία, η Ελλάδα ασφαλώς και θα αισθανθεί τις επιπτώσεις. Εκεί όμως που θα επηρεαστεί άμεσα η ελληνική οικονομία είναι αν επιβληθούν στην Ευρώπη υψηλότερες ταρίφες στο αλουμίνιο ή στον χάλυβα», αναφέρει ο κ. Bergstrom, που βρέθηκε στην Αθήνα, προσκεκλημένος του ΣΕΒ, με αφορμή τη διήμερη συνεδρίαση για πρώτη φορά στην Ελλάδα της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και Επενδύσεων (IRC) της BusinessEurope. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Το νούμερο ένα ζητούμενο στην Ελλάδα είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Παρ' όλα αυτά δεν τις βλέπουμε ακόμη. Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια; 

Οι εταιρείες δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να επενδύσουν σε μια χώρα, το κάνουν μόνο όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι καλό και οι ευκαιρίες σημαντικές. Η Ελλάδα θεωρείται ακόμη μια εύθραυστη οικονομία, που παρ'' ότι εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, εντούτοις το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν είναι τόσο απλό όσο χρειάζεται, τα επενδυτικά κίνητρα δεν είναι τόσο ανταγωνιστικά συγκριτικά με άλλες χώρες και οι κίνδυνοι δεν μετριάζονται επαρκώς μέσω κατάλληλων πολιτικών και ρυθμιστικών μέτρων. 

Εναπόκειται στην Ελλάδα να λάβει τις αποφάσεις σχετικά με το τι ακριβώς συνιστά ένα ανταγωνιστικό επενδυτικό περιβάλλον, όπως επίσης μια ζωντανή και ελκυστική οικονομία για άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα. 

- Κάποιοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν όταν δουν πρώτα τους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύουν. Αν οι τελευταίοι δεν προηγηθούν, δεν υπάρχει περίπτωση να σταλεί το σήμα ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στη χώρα. Ποια είναι η άποψή σας ; 
  
Ναι, ακούγεται λογικό. Τα πάντα βέβαια εξαρτώνται από το είδος της κάθε επένδυσης. Σε κάποιους τομείς, για παράδειγμα, πιθανώς οι εγχώριες ελληνικές εταιρείες να μην μπορούν να καλύψουν το κενό, εκεί επομένως οι ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες.  

Η ουσία είναι ότι δεδομένου του έντονου επενδυτικού ανταγωνισμού διεθνώς, είναι σημαντικό για μια χώρα να έχει έναν μακροπρόθεσμο βιομηχανικό στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος να αναλύει σε ποιους τομείς τα κενά μπορούν να καλυφθούν από την εγχώρια αγορά και σε ποιους, όχι. 

Αλλά είτε Έλληνες είτε ξένοι, οι επενδυτές ζητούν τα ίδια πράγματα. Δηλαδή, γρήγορες και απλές αδειοδοτικές διαδικασίες, κράτος δικαίου, σταθερό και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, διαφάνεια, λιγότερα διοικητικά εμπόδια και φιλική προς τις επενδύσεις φορολογία. 

- Σε πρόσφατη ανακοίνωση της BusinessEurope με τίτλο «Μια φιλοδοξία για το 2030», που υπογράφουν κάποιοι από τους κορυφαίους μάνατζερ της Ευρώπης, είναι σαφής η ανησυχία για τους κινδύνους που έρχονται, με χαρακτηριστική την αναφορά «σήμερα δεν ζούμε άλλη μια εποχή αλλαγών, αλλά την αλλαγή της εποχής». Τι είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο τον επιχειρηματικό κόσμο για το 2019; 

Ζούμε σε ταραγμένους καιρούς, με αυξανόμενο εθνικισμό και προστατευτισμό. Είναι μια μεγάλη αλλαγή για την Ευρώπη, δεδομένου ότι κάποιοι από τους βασικούς μας εμπορικούς εταίρους, ακολουθούν πλέον πρακτικές που δεν συνάδουν με τους κανόνες της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. 

Η πίεση από αυτές τις οικονομίες, όπου το εμπόριο και οι επενδύσεις θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία άσκησης γεωπολιτικής, θα επηρεάσουν τις ευκαιρίες της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών εταιρειών διεθνώς. 

Ως αποτέλεσμα, η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να έχει έναν ηγετικό ρόλο για τη συνέχιση του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου, να διατηρήσει μια ισχυρή φωνή για ισότιμους όρους ανταγωνισμού. 

Με ρωτάτε για το 2019 και σας απαντώ ότι θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, επομένως η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να διασφαλίσει την ενίσχυση της οικονομικής μας δύναμης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. 

Σε αυτή τη συγκυρία, οι επιχειρήσεις έχουν να διαδραματίσουν έναν ζωτικό ρόλο, αλλά μόνο αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Τα κλειδιά είναι η εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης, μια εσωτερική αγορά που να ανταποκρίνεται στο όνομά της, μια ανταγωνιστικότητα και βιομηχανική πολιτική που επιτρέπει και δεν υπονομεύει τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε μια παγκόσμια αγορά, κ.ο.κ. 

- Εφόσον είναι τόσο σοβαροί οι κίνδυνοι, πώς αυτοί μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα; 

Όταν η Ευρώπη αντιμετωπίζει δυνάμεις από το εξωτερικό που αδιαφορούν για τους κανόνες του εμπορίου και των επενδύσεων, τότε προφανώς θα επηρεαστεί άμεσα και έμμεσα και η Ελλάδα. Κανένα κράτος-μέλος δεν προστατεύεται από έναν εμπορικό πόλεμο με μια τρίτη χώρα και κανείς δεν θα γλιτώσει τα τραύματα από έναν τεράστιο προστατευτισμό που κλείνει τις αγορές και θέτει εμπόδια στις ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι εξαιρετικά προσανατολισμένη στις εξαγωγές, ωστόσο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις εισαγωγές εξαρτημάτων, απαραίτητων για τις γραμμές παραγωγής των προϊόντων της. 

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την ευρωπαϊκή οικονομία να διατηρήσει το εμπόριο με τον έξω κόσμο, ανέπαφες τις τόσο καθοριστικές για την ίδια αλυσίδες εφοδιασμού. Αν, για παράδειγμα, η επιβολή από τις ΗΠΑ υψηλών φόρων και δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία πλήξει τη γερμανική οικονομία, η Ελλάδα ασφαλώς και θα αισθανθεί τις επιπτώσεις. Εκεί μάλιστα που θα επηρεαστεί άμεσα η ελληνική οικονομία είναι αν επιβληθούν στην Ευρώπη υψηλότερες ταρίφες στο αλουμίνιο ή στον χάλυβα. 

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής, 1 Φεβρουαρίου.