Ζητείται οπαδός Τσίπρα για το Παλαι ντε Σπορ

Ζητείται οπαδός Τσίπρα για το Παλαι ντε Σπορ

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία σε κομματική εκδήλωση στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Δυστυχώς όμως, για εκείνον η πόλη ετοιμάζεται να ζήσει μέρες Παρισιού με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί στον Λευκό Πύργο.

Επίσης, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη, «Εξόρμηση» στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να φανεί ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να μαζέψει κόσμο και στη Μακεδονία, μολονότι έχει φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών. Πιο συγκεκριμένα, όποιος το επιθυμεί μπορεί να πάρει το πούλμαν του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 το πρωί και μάλιστα δωρεάν...

Η πόλη εν τω μεταξύ, γέμισε με αφίσες του πρωθυπουργού τις οποίες ο δήμος άρχισε να τις κατεβάζει ακολουθώντας τον κανονισμό του δήμου που απαγορεύει την αφισοκόλληση και την τοποθέτηση διαφημιστικού υλικού στις κολόνες. Κάτι που στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε ποτέ δέσμευση για τις κομματικές του εκστρατείες.

Όσο οδεύουμε προς τις εκλογές, όλα μοιάζουν να αποσυντίθεται και οι κομματικές οργανώσεις να μην διαθέτουν τα στοιχειώδη ερείσματα. Τα στελέχη των τοπικών οργανώσεων αποφεύγουν πια να εκτίθενται σε εκδηλώσεις και οι υπουργοί είναι πολύ προσεκτικοί, όταν καλούνται σε δημόσιες συναθροίσεις. Οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα είναι άδεια και η συμμετοχή των πρώην οπαδών κινείται μεταξύ γραφικών ή βολεμένων στο Δημόσιο.

Ενώ λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει όλα τα παραπάνω, επιμένει να εκτίθεται σε δημόσιες συναθροίσεις, έχοντας άγνοια κινδύνου για την προσέλευση του κόσμου. Το κόμμα καταρρέει και δεν μπορεί να βρει υποψήφιους για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ούτε και κανένα άλλο δέλεαρ εκτός από τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Σε απάντηση όσων ελπίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλάβει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σύστημα, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ο ιδεολογικός πυρήνας του κόμματος συνεχίζει να είναι ο παραδοσιακός ακτιβιστικός και αντισυστημικός αριστερός ριζοσπαστισμός. Αυτοί όμως οι παλιοί και πιστοί οπαδοί δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε το Αλεξάνδρειο στη Θεσσαλονίκη...

Ακόμα και οι υποψήφιοι για διορισμό δεν μπορούν να βρεθούν ως ακροατήριο στις κερκίδες. Γιατί δεν θα ήθελαν να προκαλέσουν με την έκθεσή τους. Ούτε και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν επιθυμούν να βρεθούν στο πλευρό ενός απερχόμενου πρωθυπουργού και ενός κόμματος που εγκαταλείπει την εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα ποσοστά του χωρίς οπαδούς... Υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κυβερνητικό κόμμα αλλά δεν είναι πια οπαδοί του κόμματος. Μόνο και μόνο επειδή όλοι προσβλέπουν θεσμικά και πελατειακά στην επιρροή που έχει η κυβέρνηση στις συναλλαγές τους με την εξουσία. Αντίθετα, οι δομές του κόμματος έχουν διαλυθεί με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πια ο πυρήνας του στο πολιτικό σύστημα.

Τι μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας για όλα αυτά; Τα συνήθη και προφανή. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τετραετή σχεδιασμό των προσλήψεων, ώστε να "εξορθολογιστεί" το σύστημα. Οι δημόσιες οργανώσεις θα προβαίνουν στην διάγνωση των αναγκών τους σε προσωπικό και θα υποβάλλουν, μόνο μια φορά τον χρόνο, τα αιτήματά τους.

Σώζεται βρε Αλέξη το κόμμα με κόλπα και επιδόματα; Μένει να δούμε πόσα λεωφορεία θα βρεθούν απόψε στη Θεσσαλονίκη για να γεμίσει το Παλαί ντε Σπορ...